Știm cu toții că băuturile dulci și carbogazoase pot face ravagii asupra sănătății noastre, iar acestea sunt peste tot. De la reclamele de la televizor, care laudă virtuțile sucurilor dietetice, până la meniurile tentante din restaurantele noastre preferate, băuturile îndulcite artificial sunt peste tot. Vestea bună este că există băuturi sănătoase, chiar dacă alegerile pot părea limitate.
Din fericire, există mult mai multe băuturi sănătoase decât ați putea crede, astfel încât să vă puteți urmări obiectivele de sănătate. Nu numai că aceste băuturi pot face un mare serviciu sănătății dumneavoastră, dar vă pot condimenta paleta, astfel încât să nu vă plictisiți și să nu aruncați prosopul în adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
Deci, care sunt cele mai sănătoase 19 băuturi ale momentului și ce le face atât de sănătoase?
1. Ajută la digestie
Atunci când beți băuturi sănătoase, obțineți mai multă valoare nutritivă, deoarece acestea sunt sub formă lichidă, ceea ce le face mai ușor de digerat și de absorbit. Stomacul tău nu trebuie să muncească atât de mult pentru a descompune alimentele și a extrage substanțele nutritive de care ai nevoie. Lichidele evită procesul de mestecare, iar băutura ajunge mai repede în sistemul tău digestiv. Băuturile probiotice sunt băuturi care au fost supuse unui proces de fermentare. Bacteriile sănătoase din intestinul dumneavoastră se hrănesc cu amidonul și zahărul din băutură și produc acid lactic. S-a demonstrat că fermentarea păstrează nutrienții, inclusiv vitaminele B, enzimele benefice și multe tulpini de bacterii, în timp ce descompune băutura într-o formă ușor de digerat.
2. Faceți plinul de vitamine și minerale
Deși consumul de apă pură și curată este un lucru bun în majoritatea cazurilor, aceasta nu conține niveluri ridicate de electroliți și minerale pentru a reface ceea ce s-a pierdut în timpul perioadelor de boală și de exerciții fizice intense. Deoarece băuturile sănătoase și băuturile cu electroliți sunt sub formă lichidă, acestea pot fi ușor digerate, ceea ce face ca electroliții și vitaminele să fie mai ușor disponibile și previne dezechilibrele electrolitice. Băuturile sănătoase, cum ar fi apa de nucă de cocos, pot fi utile ca terapie de rehidratare orală, înlocuind pierderea de lichide la pacienții care suferă de deshidratare severă. Datorită proprietăților sale antioxidante, apa de nucă de cocos poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi rezultați în urma unor ore lungi de exerciții fizice.
3. Îngrijirea pielii
Băuturile sănătoase care conțin niveluri ridicate de vitamina C, cum ar fi apa cu lămâie, conțin cantități uriașe de antioxidanți. Studii recente au arătat că vitamina C este cel mai abundent antioxidant din pielea umană, protejând pielea de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului și acționează ca un cofactor pentru enzimele responsabile de reticulația și stabilizarea moleculelor de colagen. Proprietățile antiinflamatorii ale vitaminei C din băuturile sănătoase pot ajuta la tratarea unor afecțiuni precum acneea și rozaceea. De asemenea, poate promova vindecarea rănilor și poate preveni hiperpigmentarea post-inflamatorie.
4. Dinți și gingii sănătoase
Oamenii nu au enzima L-glucono-gamma lactonă oxidază necesară pentru a sintetiza corect vitamina C. Prin urmare, ei trebuie să o obțină din surse naturale, cum ar fi băuturile sănătoase care conțin citrice, legume cu frunze verzi, căpșuni, papaya și broccoli. În mod tradițional, marinarii transportau alimente și băuturi care conțineau vitamina C în călătoriile lor lungi pentru a evita scorbutul, o boală caracterizată prin sângerarea gingiilor. Consumul regulat de ceai verde vă poate ajuta să vă atingeți obiectivul de a avea dinți și gingii sănătoase. Cercetările arată că ceaiul verde poate promova sănătatea parodontală prin prevenirea pierderii osoase, limitarea creșterii bacteriilor asociate cu boala parodontală și reducerea inflamației. Efectele de prevenire parodontală ale ceaiului verde au fost atribuite unui antioxidant numit catehină. Catechina poate ajuta, de asemenea, la inhibarea bacteriilor producătoare de acid care cauzează cariile dentare.
Cum îți poți detoxifia organismul? Băuturile sănătoase sunt o modalitate excelentă de a vă simți și de a arăta mai sănătos, deoarece elimină toxinele dăunătoare din organism. Acestea conțin ingrediente puternice de curățare a ficatului, antiinflamatoare și antioxidante, cunoscute pentru că energizează și întineresc. Ierburi precum păpădia, lămâia și frunza de urzică au componente amare volatile ridicate, care izolează toxinele din organism și le elimină. Amăreții digestivi ajută, de asemenea, la stimularea sucurilor gastrice pentru a îmbunătăți digestia și absorbția și transportul toxinelor.
Cele mai sănătoase 20 de băuturi
1. Apă cu lămâie
Apa cu lămâie oferă mai mult decât un miros plăcut și o aromă picantă. Acest fruct galben strălucitor poate fi folosit pentru a vă curăța și parfuma casa, dar și pentru a vă îmbunătăți sănătatea. Adăugați aromă în apă, calmați-vă pielea, îmbunătățiți-vă părul sau adăugați ani la viață folosind beneficiile lămâilor. Bineînțeles, lămâile sunt renumite pentru conținutul lor ridicat de vitamina C. O singură lămâie acoperă aproximativ 51% din necesarul zilnic de vitamina C.
2. Suc de afine
Cei mai mulți oameni se gândesc la afine ca la un adaos delicios la sărbătorile de sărbători sub formă de suc de afine, sosuri, umpluturi și decorațiuni. Afinele sunt bogate în substanțe care favorizează sănătatea și care sunt esențiale pentru bunăstarea generală. Se știe că acestea stochează compuși care protejează împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare, iar asta nu este nici măcar jumătate din ceea ce sunt capabile să facă afinele. Ele pot îmbunătăți stresul oxidativ, inflamația și activitatea de aderență antibacteriană urinară pentru a preveni infecțiile tractului urinar.
3. Ceaiul verde
Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se spune că ceaiul verde, obținut din frunze nefermentate, conține cele mai ridicate niveluri de antioxidanți puternici numiți polifenoli, ceea ce îl face una dintre cele mai sănătoase băuturi disponibile. Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi, compuși care deteriorează ADN-ul și chiar provoacă moartea celulelor. Cercetările arată că radicalii liberi contribuie la procesul de îmbătrânire, precum și la dezvoltarea mai multor patologii, inclusiv a cancerului și a bolilor cardiovasculare.
4. Ceai de păpădie
Ceaiul de păpădie se află în fruntea listei de băuturi sănătoase, în parte pentru că este și una dintre cele mai bune băuturi de detoxifiere. Păpădiile sunt peste tot, prezente în mod vizibil în cea mai mare parte a anului. Ele fac ca pământul să fie sănătos, restabilind sănătatea minerală a solului sărăcit. Frunza de păpădie este folosită pentru artrită, gută, dureri de cap gastrice, edeme și afecțiuni ale pielii – și este, de asemenea, excelentă pentru detoxifiere, datorită acțiunii sale asupra ficatului. Întreaga plantă, în special rădăcinile, se prăjește și poate fi folosită ca înlocuitor al cafelei. Conținutul ridicat de inulină, mai ales toamna, face din rădăcina de păpădie o bună sursă de hrană pentru bacteriile intestinale benefice.
5. Ceai de frunze de urzică
Dacă ați ieșit vreodată din greșeală să culegeți frunze de urzică cu mâinile goale, știți că vă simțiți ca și cum ați fi atacat de un grup de albine furioase. Ow! Deși dureroasă la atingere, această plantă subestimată este o adevărată mină de beneficii. Urzica este un tonic hepatic și întineritor. Are efecte benefice asupra circulației, sistemului imunitar, tractului urinar, sistemului nervos, aparatului respirator, sistemului digestiv și sistemului endocrin. Conținutul său ridicat de magneziu poate explica capacitatea ceaiului de urzică de a reduce crampele la picioare și crampele menstruale.
6. Ceai de turmeric
Turmericul câștigă rapid în popularitate în întreaga lume, în special băutura de lapte de aur. Curcumina este unul dintre principalele ingrediente active din turmeric, care îi conferă beneficiile sale. De obicei, este combinat cu bromelaină sau piper negru pentru o mai bună absorbție și proprietăți antiinflamatorii. Turmericul a fost folosit de mult timp în medicina chineză și indiană ca agent anticancerigen, protejând împotriva unei mari varietăți de afecțiuni, inclusiv boala Alzheimer, durerile de dinți, artrita reumatoidă, entorsele și rănile.
7. Ceai de frunze de zmeură roșie
Ceaiul din frunze de zmeură roșie are o istorie îndelungată în sănătatea femeilor, în special în timpul sarcinii și al nașterii, pentru a ajuta la prevenirea hemoragiei post-partum. Din cauza efectelor de uscare ale taninurilor, frunzele sunt folosite ca apă de gură în caz de amigdalită, diaree, afecțiuni ale pielii, escoriații și infecții ale tractului urinar. Frunzele de zmeur roșu sunt bogate în substanțe nutritive, printre care vitaminele din complexul B, calciu și fier, despre care studiile arată că pot ajuta la combaterea tuturor tipurilor de afecțiuni. Datorită beneficiilor consumului de zmeură, ceaiul din frunze de zmeură roșie se alătură listei de băuturi sănătoase.
8. Ciocolată caldă neagră
Ciocolata caldă, o băutură populară și confortabilă în timpul sezonului rece, poate face de fapt minuni pentru sănătatea ta – dacă alegi ciocolata potrivită, desigur. Ciocolata neagră conține triptofan, un aminoacid care este un precursor al serotoninei, neurotransmițătorul responsabil de stările pozitive și de sentimentele de fericire. Scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și îmbunătățirea sensibilității la insulină, au fost legate de acest deliciu gustos.
9. Suc de pepene verde
Pepenele roșu este o sursă naturală de antioxidanți puternici. Niciun alt fruct nu este la fel de crocant, însetat și hidratant ca pepenele roșu. Acesta oferă o bună porție de vitamina C și vitamina A, în special datorită concentrației sale de betacaroten. Frumoasa culoare roșie este o sursă de un puternic antioxidant caroten cunoscut sub numele de licopen, care poate contribui la reducerea riscului de cancer de prostată. În mod surprinzător, pepenele roșu conține o concentrație mai mare de licopen decât orice alt fruct sau legumă cunoscută.
10. Suc de pătrunjel
Pătrunjelul este o plantă mediteraneană destul de mică, care arată bine în farfurie. Consumul de suc de pătrunjel poate reduce riscul de apariție a unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, de prostată și de piele. Cantitatea mare de bioflavonoide, cunoscute sub numele de apigenină, îl face o plantă puternic antioxidantă și antiinflamatoare. Folații conținuți în pătrunjel promovează sănătatea cardiovasculară prin reducerea homocisteinei proinflamatoare, iar pătrunjelul oferă protecție împotriva unei game largi de afecțiuni, inclusiv astm, ateroscleroză, diabet, cancer de colon și multe altele.
11. Suc de afine
Afinele sunt o alegere excelentă pentru a le adăuga la dieta ta, deoarece nu numai că au un gust delicios, dar au și cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele proaspete. Băuturile de afine îmbunătățesc controlul glicemiei și scad colesterolul din sânge, reducând riscul de boli de inimă și diabet mai târziu în viață. Antocianina, un antioxidant care se găsește în afine, este un stimulent imunitar foarte eficient și un agent antibacterian pentru prevenirea infecțiilor. Afinele sunt surprinzător de bogate în fier, iar conținutul lor de vitamina C este considerat a îmbunătăți vederea nocturnă, a promova formarea colagenului și a menține gingiile sănătoase. Un pumn de afine asigură aportul zilnic recomandat de fibre, care ajută la menținerea regularității organismului, iar manganul contribuie la dezvoltarea oaselor și la transformarea carbohidraților și a grăsimilor în energie.
12. Suc de cireșe amare
Sucul de cireșe amare este o băutură sănătoasă la modă și conține un nivel ridicat de fitochimicale, inclusiv melatonină, un hormon important în reglarea ciclului de somn. Cireșele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de compuși fenolici, cunoscuți pentru activitatea lor antiinflamatoare și antioxidantă. Compușii fenolici pot contribui la producerea unui efect protector împotriva leziunilor musculare și a durerii înainte și în timpul exercițiilor fizice intense.
13. Apă de nucă de cocos
Este apa de nucă de cocos bună pentru tine? Da, și tocmai de aceea figurează în această listă de băuturi sănătoase. Bogată în carbohidrați, clorură, potasiu și sodiu, este considerată o băutură hidratantă de elecție în diverse părți ale lumii. De asemenea, au fost efectuate cercetări interesante privind conținutul de citochinină al apei de cocos, care ar putea avea în viitor proprietăți anticancerigene. Citochininele sunt hormoni naturali ai plantelor care pot contribui la reducerea creșterii celulelor canceroase, deși în prezent sunt necesare mai multe cercetări.
14. Kefir
Kefirul este o băutură probiotică care asigură bacterii intestinale sănătoase. Împreună cu alte băuturi probiotice, aceasta promovează o digestie eficientă prin crearea unei flore intestinale sănătoase, combaterea agenților patogeni și creșterea nivelului de energie. Băuturile probiotice sunt „predigerate” deoarece zaharurile pe care le conțin au fost descompuse, ceea ce le face mai ușor de digerat și reduce volumul de muncă pentru pancreas, care secretă sucuri digestive. Studiile au arătat că acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor de constipație, infecții cu drojdie, diaree, boala Crohn, boala celiacă, sindromul colonului iritabil, candidoza și ulcerele.
15. Lapte vegetal
Sunteți alergic la laptele de vacă și doriți o alternativă fără lapte? Băuturile pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, de nucă de cocos, de cânepă, de ovăz, de quinoa și de orez pot fi potrivite pentru dumneavoastră. Laptele de migdale conține mai multă vitamina E, deoarece este făcut din migdale măcinate. Laptele de cânepă, obținut din semințe de cânepă înmuiate și măcinate și apă, este bogat în acizi grași omega-6 și omega-3 și în proteine. Laptele de cocos conține monolaurină, o moleculă cu proprietăți antimicrobiene. Laptele de ovăz este bogat în fibre și fier și, ca și laptele de orez, este mai bogat în carbohidrați, astfel că aceste două tipuri de lapte vegetal nu sunt cea mai bună opțiune pentru diabetici. Alegeți laptele de plante ne-lactoase îmbogățit cu calciu, vitamina D și vitamina B12. Căutați lapte neîndulcit și cu un conținut scăzut de zahăr și limitați lactatele care conțin cantități mari de proteine.
16. Suc de aloe vera
Gelul de aloe vera a fost utilizat pe scară largă în produsele de înfrumusețare de ani de zile. Sucul de aloe vera este, de asemenea, utilizat intern pentru a ameliora artrita, constipația, tusea, diabetul, durerile de cap și ulcerele. Unul dintre componentele sale, aloe-emodin, are, de asemenea, potențiale proprietăți anticancerigene. Adăugați aloe vera la apă, lămâie și îndulcitorul organic preferat pentru o băutură răcoritoare și gustoasă.
17. Ceai de busuioc sfânt
În Ayurvesda, busuiocul sfânt, sau tulsi, este cunoscut ca „regina ierburilor” și este recomandat pentru afecțiuni precum febra, tusea, artrita, tegumentul și mușcăturile de insecte, șerpi și scorpioni. Este un adaptogen puternic, adică o plantă care ajută corpul și mintea să facă față stresului fizic și emoțional. S-a demonstrat că Tulsi previne leziunile cerebrale, renale și hepatice, protejând celulele de daunele provocate de substanțele chimice industriale, produsele farmaceutice și pesticidele. Pe lângă faptul că protejează împotriva substanțelor chimice toxice, busuiocul sfânt protejează și împotriva efectelor nocive ale metalelor grele.
18. Băuturi din legume verzi
Legumele cu frunze de culoare verde închis sunt hrănitoare și conțin cantități mari de vitaminele A, C, E și K. Cantitatea abundentă de antioxidanți numiți carotenoizi protejează împotriva deteriorării celulelor și ajută la prevenirea apariției multor tipuri de cancer. De asemenea, acestea conțin cantități mari de calciu, fibre, fier, magneziu și potasiu. Este important de reținut că legumele cu frunze închise sunt sărace în carbohidrați, colesterol și sodiu. Legumele cu frunze închise furnizează o cantitate semnificativă de vitamina K, care ajută la prevenirea inflamațiilor și la protejarea oaselor împotriva osteoporozei. Legumele cu frunze verzi pot fi cea mai bună alegere pentru prevenirea cancerului, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Studiile au arătat că consumul a două-trei porții de legume cu frunze închise pe săptămână poate contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special a cancerului de sân, de piele și de stomac. Nivelurile ridicate de acid folic pot contribui la prevenirea defectelor congenitale și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Acidul folic este esențial pentru repararea și replicarea ADN-ului și poate contribui la reducerea riscului de cancer de sân, de col uterin și pulmonar.
19 Le kombucha
La fel ca și chefirul, kombucha este o băutură fermentată făcută din ceai negru și zahăr (din diverse surse, inclusiv zahăr din trestie, fructe sau miere). Este folosită ca băutură funcțională și probiotică. S-a demonstrat că ajută la prevenirea bolilor, promovează sănătatea intestinală, îmbunătățește potențial starea mentală, îmbunătățește funcția pulmonară, luptă împotriva bacteriilor, gestionează diabetul, promovează sănătatea inimii și menține un ficat sănătos.
Băuturi nesănătoase de evitat
1. Sucuri de fructe
Nu vă lăsați influențat de ambalaje atrăgătoare sau de cuvinte ascunse – asigurați-vă că ceea ce cumpărați este adevărat. Atunci când sucul de fructe este „100% suc de fructe pur”, o porție este echivalentă cu o cană. Cu toate acestea, sucurile de fructe nu conțin fibre alimentare, care sunt necesare pentru a menține nivelul de zahăr din sânge. În acest caz, cel mai bine este să adăugați fibre dietetice la consumul de suc de fructe pentru a evita vârfurile inutile de zahăr. Sucurile de fructe etichetate „cocktailuri” sunt băuturi pline de zahăr și coloranți artificiali, iar majoritatea sucurilor de fructe conțin aditivi ascunși care sunt dăunători pentru sănătate.
2. Băuturi răcoritoare
Băuturile răcoritoare se află în fruntea listei celor mai nesănătoase băuturi. Cu tone de zahăr și fără nicio valoare nutritivă, băuturile răcoritoare vă pot pune pe calea cea mai rapidă spre creșterea în greutate, supraalimentație, deshidratare și carii dentare.
3. Băuturi pentru sportivi
A recurge la o băutură sportivă din comerț după exerciții fizice vă poate pune în pericol obiectivele de pierdere în greutate. Băuturile sportive conțin îndulcitori artificiali, zahăr și alți aditivi. Apa cu lămâie sau apa de cocos sunt opțiuni mai bune.
4. Băuturi energizante
Băuturile energizante sunt o modalitate populară pentru studenți de a trece peste o noapte nedormită și de a-și îmbunătăți concentrarea înainte de examene. Cele mai multe băuturi energizante sunt pline de cofeină și zahăr, ceea ce vă oferă o scurtă explozie de energie, dar sfârșește prin a vă face ca nivelul de energie să scadă rapid.