Aceste schimbări bune în alimentație reduc nivelul colesterolului

Iată cum îți poți scădea colesterolul schimbându-ți dieta

Deși este puțin probabil ca alimentele care conțin colesterol alimentar să aibă un efect semnificativ asupra colesterolului ridicat, alimentele bogate în grăsimi saturate trebuie evitate. Colesterolul ajută organismul să îndeplinească mai multe funcții importante, inclusiv să contribuie la crearea de hormoni și la construirea celulelor. Ficatul creează colesterolul pe care organismul îl folosește, dar pot fi consumate și alimente care conțin colesterol.

Există două tipuri de colesterol: lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL). Atunci când se acumulează prea mult colesterol LDL în sânge, acesta poate duce la formarea de plăci în artere. Acest lucru poate crește riscul de boli cardiovasculare. Se pot face schimbări în alimentație pentru a ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL din sânge. Acest articol analizează relația dintre colesterolul din alimentație și nivelul ridicat al colesterolului LDL. De asemenea, analizează modul în care o persoană poate reduce nivelul de colesterol prin schimbarea dietei. În cele din urmă, acesta enumeră alimentele care trebuie consumate și evitate pentru a reduce colesterolul.

Colesterolul din alimentație și nivelul colesterolului din sânge

Un nivel ridicat de colesterol LDL în sânge poate crește riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă (CVD). Deși ficatul creează colesterol pentru ca organismul să îl folosească, oamenii pot găsi colesterol și în alimentele pe care le consumă. Acesta se numește colesterol alimentar.

Potrivit unui articol din 2019, experții în sănătate credeau anterior că un aport ridicat de colesterol din alimentație crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Până de curând, ghidurile de sănătate publică recomandau limitarea colesterolului alimentar la 300 de miligrame (mg) pe zi.

Pentru a contribui la reducerea nivelului de colesterol din sânge, reduceți consumul de alimente care conțin grăsimi saturate. Grăsimile saturate afectează modul în care ficatul procesează colesterolul, ceea ce poate crește nivelul de LDL din sânge.

Cum poți reduce nivelul colesterolului prin dietă?

Colesterolul din alimentație are un efect redus asupra nivelului de colesterol din sânge. Cu toate acestea, unele organizații de sănătate recomandă în continuare limitarea colesterolului alimentar la maximum 300 mg de colesterol pe zi. Multe alimente bogate în colesterol alimentar, cum ar fi carnea roșie și alte alimente de origine animală, tind să fie, de asemenea, bogate în grăsimi saturate. Acest lucru poate contribui la confuzia care a existat până acum cu privire la impactul colesterolului alimentar asupra nivelului de colesterol din sânge.

Cu toate acestea, o dietă bună include:

fructe legume legume uleiuri vegetale cereale integrale semințe semințe surse de proteine slabe produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi nuci

În general, consumați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, ovăzul și legumele. De asemenea, consumați alimente bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, avocado, nuci sau semințe.

Alimente de evitat

În primul rând, limitați alimentele bogate în grăsimi saturate. Alimentele bogate în grăsimi saturate includ următoarele:

carne roșie produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi șuncă, cârnați și alte tipuri de carne procesată produse de patiserie care conțin cantități mari de unt, cum ar fi prăjiturile produse de mezelărie.

Există diete specifice care pot fi urmate?

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta mediteraneană au un conținut scăzut de colesterol.

Dieta DASH

Dieta DASH are ca scop scăderea tensiunii arteriale și reducerea colesterolului LDL.

Pentru a urma această dietă, oamenii trebuie să se străduiască să mănânce :

legume cereale integrale fructe fructe pește păsări de curte fasole fasole nuci semințe uleiuri vegetale produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi

De asemenea, oamenii ar trebui să evite să mănânce

cărnuri grase băuturi îndulcite dulciuri cu sodiu produse lactate grase.

Dieta în stil mediteranean

Un articol din 2022 notează că dieta mediteraneană este termenul folosit pentru a descrie obiceiurile alimentare tradiționale ale persoanelor care trăiesc în regiunea mediteraneană. Dieta mediteraneană poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de inimă. De asemenea, poate reduce următorii factori de risc pentru accident vascular cerebral și boli de inimă, inclusiv :

obezitate colesterol ridicat tensiune arterială ridicată diabet zaharat

Potrivit unei revizuiri din 2019, acest plan alimentar poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea cardiovasculară a unei persoane.

Persoanele care urmează dieta mediteraneană ar trebui să urmărească să mănânce :

legume verzi și cu frunze o varietate de leguminoase nuci, cum ar fi nucile, fisticul și migdalele fructe proaspete cereale integrale ulei de măsline pește

Sunt suficiente schimbările alimentare pentru a reduce colesterolul LDL?

Unele persoane pot folosi modificări ale dietei pentru a contribui la scăderea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, dieta singură nu este întotdeauna suficientă pentru a reduce colesterolul. În plus față de efectuarea de modificări alimentare, oamenii ar trebui să ia următoarele măsuri pentru a ajuta la scăderea colesterolului LDL:

evitați sau renunțați la fumat, dacă este necesar faceți controale periodice ale lipidelor, cel puțin o dată la 5 ani faceți exerciții fizice în mod regulat

Unele persoane pot avea nevoie și de medicamente. Printre persoanele care pot avea nevoie de medicamente pentru colesterol se numără cele care au

Hipercolesterolemia familială CVD, o afecțiune ereditară care poate duce la un nivel ridicat de colesterol LDL.

Puteți contribui la reducerea nivelului de colesterol prin schimbarea dietei. Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să faceți și alte schimbări, cum ar fi creșterea numărului de exerciții fizice și renunțarea la fumat, dacă este cazul. Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane, cum ar fi cele care suferă de diabet sau de boli cardiovasculare, să nu-și poată controla nivelul colesterolului doar prin modificări ale dietei și ale stilului de viață. Acestea pot avea nevoie de medicamente pentru a le ajuta să își gestioneze afecțiunea.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu