Bacterii orale specifice pot fi asociate cu un risc crescut de hipertensiune arterială la femeile în vârstă, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association.
Creștere a riscului cu până la 16%
Aceasta este concluzia autorilor după ce au analizat datele de la 1.215 femei aflate la menopauză, colectate în cadrul Buffalo Osteoporosis and Periodontal Disease Study, realizat în Buffalo, New York. În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au colectat o gamă largă de parametri medicali de la fiecare participant, inclusiv tensiunea arterială și mostre de placă bucală prelevate de pe gingii.
Încrucișând aceste două valori, ei au descoperit că prezența a 10 specii și tulpini bacteriene era asociată cu un risc cu 10-16% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și, invers, prezența altor cinci implica un risc cu 9%-18% mai mic.
Rezultatele au fost, de asemenea, consecvente chiar și după ajustarea pentru anumiți factori de confuzie demografici, clinici și de stil de viață (cum ar fi vârsta înaintată, utilizarea de medicamente pentru scăderea colesterolului sau fumatul).
O cale către posibile tratamente
Această lucrare se bazează pe relația deja cunoscută și explorată dintre afecțiunile gingivale și riscul de probleme circulatorii de diferite tipuri, ambele fiind foarte răspândite la adulții în vârstă.
Chiar dacă este prima investigație prospectivă a acestei probleme, studiul este deosebit de relevant pentru femeile în vârstă și, potențial, pentru bărbați și alte grupe de vârstă, dacă rezultatele sunt reproduse în aceste grupuri demografice.
Motivul: ar putea deschide căi pentru dezvoltarea anumitor tratamente preventive și curative, precum și pentru o mai bună evaluare clinică a riscului de hipertensiune arterială.
Patologiile cardiace, inclusiv hipertensiunea arterială, rămân principala cauză de deces în lume în prezent.