Alegerile alimentare care favorizează cancerul și cele care protejează împotriva lui

Mulți factori pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv anumite tipuri de cancer. Legătura dintre alimentație și riscul de cancer este complexă. Cu toate acestea, anumite tipare dietetice și alegeri alimentare sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Acest articol explică modul în care dieta poate influența riscul de cancer.

Cercetătorii au prezis că, până la sfârșitul secolului, cancerul va deveni principala cauză de deces în fiecare țară din lume, ceea ce face din prevenirea cancerului o prioritate de top în domeniul sănătății. Deși mulți factori pot influența riscul de a dezvolta cancer, cercetările arată că și cauzele de mediu, inclusiv alegerile alimentare, pot afecta riscul de cancer. La începutul anilor 1960, cercetătorii au descoperit că ratele de cancer variau de la o țară la alta și au identificat că anumite obiceiuri alimentare specifice erau corelate cu anumite tipuri de cancer.

De asemenea, au constatat că ratele de cancer la persoanele din țările cu un risc scăzut de cancer care au migrat în țări cu un risc mai ridicat de cancer au egalat sau au depășit ratele de cancer din țara în care au migrat. Acest lucru sugerează că dieta și stilul de viață au o influență puternică asupra apariției cancerului. De atunci, cercetătorii au identificat alimente și obiceiuri alimentare specifice care pot crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Acest articol se va axa în principal pe alimentație, dar este important de reținut că și consumul de alcool și fumatul sunt factori de risc alimentari majori, despre care se știe că contribuie la apariția cancerului.

Alimentele și dietele legate de riscul de cancer

Cercetările privind dieta și riscul de cancer sunt în curs de desfășurare, iar cercetătorii mai au încă multe de învățat despre cum și de ce influențează alegerile alimentare riscul de cancer.

Carnea roșie și carnea prelucrată

Oamenii de știință știu că există o legătură puternică între consumul de carne procesată și anumite tipuri de cancer. În 2015, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care face parte din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a clasificat carnea procesată drept cancerigenă, iar carnea roșie neprocesată drept „probabil” cancerigenă. O analiză din 2018 a constatat că o creștere a consumului de carne procesată la aproximativ 60 de grame (g) pe zi și a consumului de carne roșie la 150 g pe zi a crescut riscul de cancer colorectal cu aproximativ 20%.

Dietele bogate în carne procesată și carne roșie sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de apariție a altor tipuri de cancer, în special cancerul de stomac și cancerul de sân. Compușii creați în timpul proceselor de gătire și afumare la temperaturi înalte pot provoca deteriorarea celulelor, ceea ce poate iniția dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, fierul heme prezent în carnea roșie și carnea procesată poate avea un efect toxic asupra celulelor.

Alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate conțin adesea ingrediente derivate din procesarea industrială, cum ar fi izolatele proteice, uleiurile hidrogenate, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, potențiatorii de aromă, îndulcitorii artificiali și agenții de îngroșare. Printre exemplele de alimente și băuturi ultraprocesate se numără gustările dulci și sărate ultraprocesate, sucurile și băuturile energizante, cerealele pentru micul dejun, produsele din carne reconstituite, pizza congelată, dulciurile etc.

Potrivit experților în sănătate, dietele bogate în alimente ultraprocesate, inclusiv dietele occidentale, cresc considerabil riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Un studiu din 2018, care a inclus date despre aproape 105.000 de persoane, a constatat că o creștere cu 10% a proporției de alimente ultraprocesate din alimentație a avut asocieri cu un risc semnificativ de creștere cu 12% a riscului de cancer în general și o creștere cu 11% a șanselor de a dezvolta cancer de sân.

Alimentele ultraprocesate sunt bogate în grăsimi saturate, zahăr adăugat și sare, dar sărace în nutrienți protectori, cum ar fi fibrele, vitaminele și mineralele. Alimentele ultraprocesate conțin, de asemenea, compuși potențial cancerigeni formați în timpul procesării, cum ar fi amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice. Anumiți aditivi alimentari și contaminarea chimică din ambalajele alimentelor pot contribui, de asemenea, la creșterea riscului de cancer asociat consumului de alimente ultraprocesate.

Pe lângă cancer, consumul de alimente ultraprocesate este legat de multe alte boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă, precum și de un risc crescut de deces din toate cauzele. Este important să încercați să limitați pe cât posibil consumul de alimente ultraprocesate pentru a reduce riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.

Diete bogate în sare

O dietă bogată în sare adăugată poate crește riscul anumitor tipuri de cancer, în special al cancerului de stomac. Oamenii de știință au sugerat că un consum ridicat de sare poate crește riscul de infecție cauzată de bacteria Helicobacter pylori. Infecțiile cu H. pylori cresc semnificativ riscul de cancer de stomac.

În plus, consumul de alimente cu un conținut ridicat de sare poate duce la producerea de compuși nitrozați (CNO). IARC a clasificat mai mulți dintre acești compuși ca fiind „probabil” cancerigeni pentru oameni. Dietele bogate în sare adăugată sunt asociate cu un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de stomac și cancerul de esofag.

Consumul de băuturi fierbinți poate crește riscul de cancer. IARC a clasificat băuturile cu o temperatură de peste 65°C ca fiind „probabil” cancerigene pentru oameni. O analiză din 2015 a 39 de studii a constatat că consumul de băuturi fierbinți are asocieri cu un risc semnificativ crescut de cancer esofagian, în special în rândul populațiilor din America de Sud și Asia.

Studiul a constatat că persoanele care obișnuiau să bea băuturi foarte fierbinți sau fierbinți aveau de aproape două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer esofagian decât cele care obișnuiau să bea băuturi călduțe sau reci. Leziunile recurente legate de temperatură la nivelul celulelor esofagului pot duce la apariția leziunilor precanceroase și canceroase.

Alți posibili factori de risc alimentari

IARC a identificat o serie de alți factori alimentari care pot favoriza evoluția cancerului. De exemplu, urmarea unei diete cu o încărcătură glicemică ridicată poate crește riscul de cancer endometrial. Dietele cu încărcătură glicemică au un efect negativ asupra nivelului de zahăr din sânge și pot duce la niveluri cronice ridicate de insulină și la rezistență la insulină. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra nivelurilor hormonale și poate duce la un risc crescut de apariție a cancerului endometrial.

Dietele cu o încărcătură glicemică ridicată sunt, în general, bogate în zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și orezul alb.

Aflatoxina este un compus produs de o ciupercă care se dezvoltă în alimente, cum ar fi nucile, cerealele și fructele uscate, depozitate în condiții de căldură și umiditate. IARC consideră că aflatoxina este cancerigenă. Expunerea pe termen lung la aflatoxine este legată de un risc crescut de cancer la vezica biliară și de cancer la ficat. Oamenii de știință consideră că expunerea la aflatoxină este un factor de risc semnificativ pentru cancerul de ficat în țările cu venituri mici, în special la persoanele cu hepatită activă, care afectează ficatul.

Reducerea riscului de cancer și de boli cronice prin alimentație

Înainte de a examina alimentele și obiceiurile alimentare care pot proteja împotriva apariției cancerului, este esențial să înțelegem că implicarea în activități pe care oamenii de știință le consideră factori majori de risc de cancer, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, poate contracara potențialele efecte protectoare ale dietei. Pentru a reduce riscul de cancer, este esențial să evitați fumatul, să reduceți consumul de alcool, să gestionați greutatea corporală și să fiți activi.

Cercetătorii au descoperit că, așa cum anumite tipare alimentare pot crește riscul de cancer, alegerile nutriționale pot avea și un efect protector împotriva cancerului.

De exemplu, dieta mediteraneană, care este bogată în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori și săracă în carne roșie și procesată și în alimente ultraprocesate, este asociată cu un efect protector general împotriva cancerului și a deceselor legate de cancer.

Studiile au arătat că dietele bogate în fructe, legume și alte alimente vegetale bogate în fibre oferă protecție împotriva apariției cancerului. Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente conțin compuși care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulelor. Consumul unei diete variate care să ofere cantități optime de fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali benefici este esențial pentru sănătatea generală și pentru reducerea riscului de cancer.

Pe lângă o dietă bogată în alimente vegetale, reducerea consumului de carne roșie și de carne procesată, de alimente ultraprocesate, de zaharuri adăugate și de sare poate contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer și a multor alte boli cronice.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu