Refluxul gastroesofagian este o problemă frecventă în care acidul gastric se întoarce în esofag, provocând o serie de simptome inconfortabile (cum ar fi arsurile la stomac) și chiar unele complicații grave.
Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, dar unul deosebit de frecvent este afectarea sfincterului esofagian inferior, mușchiul care „închide” în mod normal partea superioară a stomacului.
Ce alimente trebuie evitate?
În orice caz, este posibil să reduceți într-o oarecare măsură disconfortul provocat de refluxul gastroesofagian dacă urmăriți pur și simplu ce mâncați. Tipul de alimente pe care le consumăm influențează cantitatea de acid pe care o generează stomacul nostru, ceea ce poate amplifica sau diminua problema.
De aceea, consumul de alimente potrivite este deosebit de important pentru gestionarea bolii de reflux gastroesofagian, care este o formă severă și cronică de reflux.
De aceea, atunci când suferim de reflux gastroesofagian ar trebui să evităm alimentele grase (cum ar fi cartofii prăjiți, untul, laptele integral, bucățile grase de carne, deserturile, sosurile cremoase, fructele și legumele foarte acide (roșiile, citricele, ananasul), alimentele picante (usturoi, ceapă, ardei iute) și altele care sunt iritante, cum ar fi băuturile alcoolice sau cafeaua.
Acest lucru se datorează fie pentru că acestea determină stomacul să genereze mai mult acid pentru a le digera, fie pentru că ridică și mai mult pH-ul sucurilor gastrice, fie pentru că sunt iritante în sine.
Ce alimente sunt recomandabile?
Pe lângă faptul că nu amplifică disconfortul, există unele alimente care oferă o oarecare ușurare pentru unele persoane. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în orice caz, eficacitatea acesteia variază în funcție de individ, astfel încât este necesar să se testeze fiecare și să se evalueze propria experiență.
În această linie, unii pacienți au raportat că au simțit o oarecare ameliorare a simptomelor refluxului esofagian după ce au consumat legume (sărace în zaharuri și grăsimi), ghimbir, ovăz integral, fructe care nu sunt citrice, carne slabă, pește și fructe de mare, albușuri de ou și grăsimi vegetale sănătoase, cu moderație (avocado, nuci, fructe uscate, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui, semințe de in).