Melanomul este un tip de cancer care se dezvoltă în celulele care produc melanină.
Acesta este pigmentul care dă culoarea pielii. Ochii dumneavoastră au, de asemenea, celule producătoare de melanină și pot dezvolta melanom. Melanomul de ochi se mai numește și melanom ocular.
Majoritatea melanoamelor oculare se formează în partea ochiului pe care nu o puteți vedea atunci când vă uitați în oglindă. Acest lucru face ca melanomul ocular să fie dificil de detectat. În plus, melanomul ocular nu provoacă, de obicei, semne sau simptome timpurii.
Există un tratament pentru melanomul de ochi. Este posibil ca tratamentul pentru unele melanoame oculare mici să nu vă afecteze vederea. Cu toate acestea, tratamentul pentru melanoamele oculare mari determină, de obicei, o anumită pierdere a vederii.
Simptomele cancerului de ochi
Melanomul ocular poate să nu producă semne și simptome. Atunci când acestea apar, semnele și simptomele melanomului ocular pot include:
– Senzația de sclipiri sau pete de praf în vedere (floaters) – O pată întunecată în creștere pe iris – O schimbare a formei cercului negru (pupila) din centrul ochiului – Vedere slabă sau încețoșată la un ochi – Pierderea vederii periferice
Când să consultați un medic
Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome care vă îngrijorează. Modificările bruște ale vederii semnalează o urgență, așa că solicitați asistență medicală imediată în aceste situații.
Cauzele cancerului de ochi
Cauza melanomului ocular nu este clară. Medicii știu că melanomul ocular apare atunci când apar erori în ADN-ul celulelor sănătoase din ochi. Aceste erori de ADN fac ca celulele să crească și să se înmulțească necontrolat. Ca urmare, celulele mutante continuă să trăiască atunci când în mod normal ar trebui să moară. Celulele mutante se acumulează în ochi și formează un melanom ocular.
Unde apare melanomul ocular
Melanomul de ochi se dezvoltă cel mai adesea în celulele din stratul mijlociu al ochiului (uveea). Uveea este alcătuită din trei părți și fiecare parte poate fi afectată de un melanom de ochi:
– irisul, care este partea colorată din partea din față a ochiului – stratul coroidian, care este stratul de vase de sânge și țesut conjunctiv dintre scleră și retină, în partea din spate a uveei – corpul ciliar, care se află în partea din față a uveei și secretă lichidul transparent (umoarea apoasă) în ochi. – Melanomul de ochi poate apărea, de asemenea, în stratul cel mai exterior al părții frontale a ochiului (conjunctiva), în orbita care înconjoară globul ocular și pe pleoapă. Deși aceste tipuri de melanom al ochiului sunt foarte rare.
Factori de risc pentru apariția cancerului de ochi
Factorii de risc pentru melanomul primar al ochiului includ
Culoare deschisă a ochilor
Persoanele cu ochi albaștri sau verzi au un risc mai mare de melanom al ochiului.
Persoanele albe au un risc mai mare de melanom al ochiului decât persoanele de alte culori
Riscul de melanom al ochiului crește odată cu vârsta. Anumite boli de piele ereditare
O afecțiune numită sindromul nevusului displastic, care provoacă alunițe anormale, poate crește riscul de a dezvolta melanom la nivelul pielii și al ochilor.
În plus, persoanele cu o pigmentare anormală a pielii de pe pleoape și a țesuturilor adiacente și cu o pigmentare crescută a uveei, cunoscută sub numele de melanocitoză oculară, prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta melanom ocular.
Expunerea la lumina ultravioletă (UV)
Rolul expunerii la ultraviolete în melanomul ocular nu este clar. Există dovezi că expunerea la ultraviolete, cum ar fi lumina soarelui sau paturile de bronzare, poate crește riscul de melanom ocular.
Unele mutații genetice
Anumite gene transmise de la părinți la copii pot crește riscul de melanom al ochiului.
Complicații ale cancerului de ochi
Complicațiile melanomului ocular pot include:
Creșterea presiunii în interiorul ochiului (glaucom).
Melanomul ocular în creștere poate provoca glaucom. Semnele și simptomele glaucomului pot include dureri oculare, roșeață și vedere încețoșată.
Pierdere de vedere
Melanoamele oculare mari duc adesea la pierderea vederii la ochiul afectat și pot provoca complicații, cum ar fi dezlipirea de retină, care duc, de asemenea, la pierderea vederii.
Melanoamele oculare mici pot cauza o anumită pierdere a vederii dacă apar în părți critice ale ochiului. Este posibil să aveți dificultăți de vedere în centrul sau în partea laterală a vederii. Melanoamele oculare foarte avansate pot duce la pierderea totală a vederii.
Melanomul ocular care se răspândește dincolo de ochi. Melanomul ocular se poate răspândi în afara ochiului și în zone îndepărtate ale corpului, inclusiv în ficat, plămâni și oase.
Melanomul uveal. Fort Washington, Pennsylvania: National Comprehensive Cancer Network. .
Bowling B. Tumori oculare. În: B: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. Ediția a 8-a. Edinburgh, U.K.: Elsevier, Ltd.; 2016.
Harbour JW, et al. Managementul inițial al melanoamelor uveale și conjunctivale. Accesat la 8 iulie 2018.
Melanomul intraocular (uveal) – simptome, teste, prognostic și stadii (PDQ). Institutul Național al Cancerului.