Unghiile vă pot spune multe despre starea dumneavoastră generală de sănătate. Cum ar fi psoriazisul unghiilor sau boala Raynaud. Unghiile ondulate nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare, dar poate fi înțelept să consultați un medic. Dacă modificările unghiilor sunt însoțite de alte simptome, este important să căutați rapid un tratament.
Iată care sunt tipurile de curbură a unghiilor și alte modificări ale unghiilor care pot necesita monitorizare.
Unghii curbate: Tipuri de curbură și alte modificări
O parte sau cea mai mare parte a unghiei se poate curba spre exterior, îndepărtându-se de patul unghial. De exemplu, o persoană poate avea una dintre următoarele afecțiuni.
Unghii în formă de lingură
Ca o lingură, unghiile devin atât de moi și de curbate încât pot reține o picătură de apă. Medicii numesc adesea acest lucru koilonichie. Această problemă poate apărea la nou-născuți, dar se poate rezolva de la sine fără tratament. În alte cazuri, și la persoane de alte vârste, koilonichia poate indica probleme de sănătate, cum ar fi anemia feriprivă.
Unghiile care se curbează la vârf
Aceasta implică îngroșarea țesutului de sub unghie, ceea ce face ca vârfurile degetelor să se rotunjească și unghiile să se curbeze peste ele. Medicii cred că acesta este rezultatul creșterii fluxului sanguin către vârfurile degetelor. Acest fenomen poate fi ereditar și inofensiv, dar se poate datora unei probleme de sănătate, mai ales dacă apare mai târziu în viață.
Cuie care se curbează în lateral
Unghiile care se curbează mult spre interior, în părțile laterale, se numesc unghii încarnate. Această afecțiune poate afecta unghiile de la picioare și poate fi cauzată de purtarea unor pantofi prea strâmți, în special în zona degetelor. Unghiile încarnate pot rezulta, de asemenea, din tăierea necorespunzătoare a unghiilor. În unele cazuri, tratamentul poate implica îndepărtarea unei părți sau a întregii unghii.
Unghii curbate: alte probleme ale unghiilor
Unghiile pot deveni sfărâmicioase sau fragile ca urmare a :
– o infecție fungică – lichen planus, o boală inflamatorie a pielii – o afecțiune tiroidiană – psoriazisul unghiilor
De asemenea, pe unghii pot apărea mici umflături și gropițe, ceea ce poate duce la:
– eczeme – psoriazis – artrită reactivă – alopecia areata, o boală autoimună care duce adesea la căderea părului
Principalele cauze ale unghiilor curbate
Unghiile curbate sunt uneori rezultatul unei probleme de sănătate subiacente. Aceasta poate fi temporară, cum ar fi o infecție fungică, sau cronică, cum ar fi psoriazisul. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze.
Anemie cu deficit de fier
Fierul ajută la menținerea sănătății celulelor, a pielii, a părului și a unghiilor, în timp ce deficitul de fier se poate datora:
– o problemă de sănătate subiacentă – sarcină – perioade de activitate ridicată – o dietă săracă în fier
Pe lângă unghiile îndoite, există și alte simptome comune:
– paloare – oboseală – slăbiciune – bătăi rapide ale inimii – bătăi în urechi – dureri de cap – căderea părului
Tratamentul anemiei feriprive poate implica :
Consumați alimente mai bogate în fier
Printre aceste alimente se numără carnea de vită, de porc, de miel, ficatul, broccoli, varza kale, varza verde și fasolea. Luarea unui supliment în doze mari: Un medic poate recomanda sau prescrie o doză suficient de mare. Aproximativ 90% dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă la un moment dat această afecțiune pe unghii. Pe lângă ondularea, simptomele pot include îngroșarea și găuri superficiale sau adânci în unghii.
Boala Raynaud
Această boală rară afectează arterele, determinând îngustarea periodică a acestora și blocarea fluxului sanguin către anumite părți ale corpului, de obicei către degetele de la mâini și de la picioare.
Ca urmare, degetele de la mâini și de la picioare pot..:
– devin palide sau albe, apoi albăstrui – se simt amorțite, reci sau dureroase – pulsează, ard
Această tulburare genetică face ca organismul să absoarbă prea mult fier din alimentație. În timp ce o persoană are de obicei aproximativ 1 gram (g) de fier în organism la un moment dat, această afecțiune poate provoca o acumulare de 5 grame sau mai mult.
Pe lângă unghiile îndoite, simptomele pot include
– căderea părului – decolorarea pielii – scădere în greutate – menopauză precoce – dureri articulare – dureri abdominale – disfuncții hepatice – disfuncții sexuale – slăbiciune și letargie
Hemocromatoza poate afecta ficatul, inima și pancreasul. Dacă nu este tratată, semnele de toxicitate a fierului pot apărea la persoane în vârstă de 30 de ani, iar boala poate fi fatală. Tratamentul constă în prelevarea regulată de probe de sânge până când nivelul de fier se încadrează în limitele normale.
Modificările în alimentație pot fi, de asemenea, utile.
Lupus eritematos sistemic
Această boală cronică poate provoca inflamații și dureri în orice parte a corpului. Aproximativ 1,5 milioane de persoane din Statele Unite suferă de o anumită formă de lupus, în timp ce lupusul eritematos sistemic este cel mai frecvent tip. Simptomele acestei boli autoimune pot crește și descrește. Dincolo de ondularea unghiilor, acestea pot include:
– oboseală – erupții cutanate – umflături sau dureri articulare – febră – sensibilitate la lumina soarelui sau la lumina fluorescentă – probleme pulmonare
Tratamentul se concentrează, în general, pe suprimarea sistemului imunitar cu medicamente.
Când să consultați un medic despre unghiile îndoite
Poate fi util să discutați cu un medic despre schimbările persistente și vizibile ale unghiilor. Este deosebit de important ca o persoană să consulte un profesionist din domeniul sănătății dacă sunt prezente și alte simptome. Un medic va identifica problema de bază și va sfătui cu privire la cel mai bun tratament. Modificările unghiilor, cum ar fi curbura, sunt uneori rezultatul unei probleme de sănătate subiacente care necesită tratament. Cu toate acestea, aceste modificări nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare.
Dacă curbura unghiilor este însoțită de alte simptome, ar trebui să căutați tratament.
Mâini, picioare și unghii. (2020).
Fapte și statistici despre lupus. (2016).
Anomalii ale unghiilor. (n.red.)..
Sood, R., et al. (2013). Diagnosticul și managementul hemocromatozei ereditare..
Starace, M., et al. (2018). Tulburări ale unghiilor la copii..