Consumul de carne roșie poate crește riscul de diabet de tip 2.
Un studiu publicat în The Lancet, care a inclus date din America, regiunea Mediteraneană, Europa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest, cu aproape 2 milioane de participanți, a arătat o asociere între consumul ridicat de carne roșie neprocesată (vită, miel, porc) și procesată (bacon, salam, chorizo) și creșterea incidenței diabetului de tip 2. În diabetul de tip 2, nivelul glucozei din sânge crește din cauza lipsei de insulină sau a incapacității organismului de a o utiliza eficient.
Simptomele includ sete excesivă, urinare frecventă și oboseală. Pe termen lung, pot apărea leziuni nervoase, probleme ale picioarelor și boli de inimă.
Mecanismele care leagă consumul de carne roșie de diabetul de tip 2 nu sunt pe deplin înțelese, dar se consideră că ar putea fi legate de funcționarea pancreasului, sensibilitatea la insulină sau o combinație a acestora.
Carnea roșie are un conținut ridicat de grăsimi saturate și un conținut scăzut de grăsimi polinesaturate, ceea ce poate afecta sensibilitatea la insulină.
Un aport ridicat de proteine animale, comparativ cu cele vegetale, poate, de asemenea, crește riscul de diabet de tip 2, posibil din cauza nivelurilor ridicate de aminoacizi cu catenă ramificată. Microbii intestinali ar putea juca, de asemenea, un rol.
Modul de preparare a cărnii, în special la temperaturi ridicate (grătar, prăjire), poate produce compuși nocivi numiți produse finale de glicație avansată, care pot deteriora celulele. Consumul excesiv de fier pe termen lung poate, de asemenea, crește riscul.
Se recomandă un consum maxim de 70g de carne roșie pe zi (greutate gătită) și evitarea cărnii procesate.
Se recomandă consumul de legume bogate în fibre alături de carne roșie, reducerea porțiilor de carne roșie, înlocuirea acesteia cu pui, pește, fasole, linte sau alte alternative, și alegerea unor metode de gătire mai sănătoase, cum ar fi fierberea, gătirea la abur sau înăbușirea.