Roșiile sunt unul dintre cele mai comune alimente, mai ales pentru că sunt incluse în multe rețete, de la salată la hamburger sau tocană.
Există, de asemenea, mai multe varietăți: cu formă de cireșe, cărnoase, cu formă de pere sau rotunde, iar fiecare dintre ele este destinată unui tip de preparat, ceea ce le face potrivite pentru majoritatea persoanelor, atât adulți, cât și copii.
Caracteristicile lor nutritive fac ca aceste legume să aducă numeroase beneficii organismului. Mai mult, roșiile pot fi cumpărate pe tot parcursul anului din magazine, deși se recoltează în mod natural în lunile de vară, mai ales la sfârșitul acestui sezon.
Caracteristicile nutriționale ale roșiilor
Consumând roșii zilnic, ai parte de hidratare și de un bogat aport de nutrimente care aduc mari beneficii organismului. Roșiile sunt compuse în proporție de 94% din apă, astfel încât conținutul lor caloric este scăzut, aproximativ 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil, după cum indică Fundația pentru Nutriție (FEN).
Dintre compoziția lor nutrițională, se remarcă în principal printr-un macronutriment major: carbohidrații. Merită însă să evidențiem și câteva dintre vitaminele sale.
Se remarcă prin conținutul de vitamina A, în principiu sub formă de carotenoizi provitamina A și vitamina C: „O porție de roșii acoperă 61% din aportul recomandat de vitamina C”, potrivit FEN.
Printre carotenoizii neprovitaminați A se numără licopenii, a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Mai exact, acest nutrient este mult mai mare în roșiile pară. De asemenea, trebuie să se țină cont de gradul de coacere, care este mai mare la roșiile coapte.
În fine, aportul acestui nutriment depinde de modul de cultivare și de coacere, fiind mai mare la cele cultivate în aer liber și coapte pe plantă. În ceea ce privește mineralele, se remarcă aportul de potasiu, care este de 290 mg la 100 de grame de produs comestibil. În aceeași cantitate de produs, furnizează 27 mg de fosfor și un total de 11 mg de calciu.
O curiozitate în legătură cu roșiile este că, atunci când sunt zdrobite sau fierte, precum și gătite cu ulei, absorbția licopenului în organismul nostru este considerabil îmbunătățită.
În continuare, citește: De ce tomatele se înroșesc atunci când sunt coapte? Ce declanșează acest proces?