Ceaiurile de urzică, brusture şi soc reglează proprietăţile sângelui şi le apropie de valorile normale. Băute în exces, însă, licorile terapeutice pot provoca şi efecte secundare.”Ceaiurile medicinale sunt bune şi necesare, dar nu folosite în exces. Acestea se comportă ca orice alt medicament care luat în exces provoacă efecte secundare. Dacă sunt luate o perioadă lungă de timp fără supraveghere , pot fi şi dăunătoare, chiar dacă rolul lor este benefic. Ceiurile pe care le bem o perioadă îndelungată pot provoca şi intoxicaţii. Excesele de ceai de coada-şoricelului, de exemplu, pot provoca probleme de natură hepatică sau probleme musculatorii”, a spus medicul infecţionist Mihnea Hurmuzache, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru adevarul.ro.
Ceaiul de urzică
Datorită conținutului bogat în nutrienți, ceaiul de urzică este recomandat persoanelor anemice sau cu unele deficite nutriționale. Urzica conține vitaminele A, C, B, D și K. Este o sursă bună de fier, calciu, magneziu, siliciu, potasiu, seleniu și zinc, scrie lataifas.ro. Pentru o plantă medicinală, este surprinzător că oferă proteine (toți aminoacizii esențiali) și acizi grași (alfa-linoleic, acid palmitic, acid stearic, acid oleic). În urzici se găsesc de asemenea antioxidanți valoroși, precum carotenoide (beta-caroten, luteină, zeaxantină, luteoxantină), polifenoli (quercetină, kaempferol, acid cafeic, cumarine, flavonoide), terpenoide și steroli.
Cum se prepară
Se recoltează circa 1 kilogram de urzici tinere. Acestea se aleg de impurități și se spală în mai multe apă. Puneți 2 litri de apă la fiert. Când începe să clocotească, adăugați urzicile și fierbeți-le 5 minute. Stingeți focul, și cu o lingură de lemn, pasați-le bine pentru a scoate cât mai mult suc din ele. Puneți capacul și lăsați ceaiul la infuzat până când se răcește. Strecurați apoi lichidul, storcând bine și frunzele. Acestea nu se aruncă. Le puteți adăuga ulterior în alte rețete.
Ceaiul de brusture
Rădăcina de brusture a fost considerată secole de-a rândul cel mai puternic leac pentru curăţarea sângelui. Ceaiul care se prepară din această plantă ajută la detoxificarea sângelui şi a întregului corp, pentru că neutralizează radicalii liberi şi împiedică toxinele să se instaleze în organism. Remediul este de folos în special persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului “rău” şi trigliceridelor, hipertensivilor şi celor care au probleme cu greutatea, scrie doftoria.ro.
Cum se prepară
Pune o linguriţă de plantă uscată într-un ibric, apoi toarnă 300 ml de apă caldă şi lasă să fiarbă cinci minute. Bea câte o cană, de două ori pe zi, cel puţin o săptămână pe lună.
Ceaiul de soc
Dacă ţii o cură de detoxifiere pentru a regla funcţiile ficatului şi ca să îmbunătăţeşti circulaţia sângelui, bea zilnic, în special dimineaţa, câte o cană cu ceai de soc, scrie click.ro. Previne apariţia bolilor cardiovasculare şi elimină toxinele şi celelalte substanţe care afectează organele.
Cum se prepară
Toarnă un litru de apă clocotită peste şase linguri de plantă uscată şi lasă 10 minute să infuzeze. Strecoară şi bea ceaiul neîndulcit, cu înghiţituri mici.