Consumul regulat de cafea poate prelungi viața cu aproape doi ani

Consumul regulat de cafea poate prelungi viața cu aproape doi ani

Un consum regulat de cafea are potențialul de a prelungi durata vieții cu până la doi ani și contribuie la un proces de îmbătrânire mai sănătos, conform unei lucrări de recenzie publicate recent în Ageing Research Reviews.

Se preconizează că procentul global al populației cu vârsta de peste 65 de ani, care era de 10% în 2022, va crește până la 16% în 2050.

Studiul indică faptul că un consum zilnic constant de cafea poate prelungi în medie viața cu 1,8 ani, având un impact pozitiv asupra sănătății atât la bărbați, cât și la femei.

Pe lângă reducerea riscului de apariție a bolilor cronice, cercetătorii au analizat studiile existente privind rolul cafelei în mecanismele biologice ale îmbătrânirii.

Aceasta include reducerea instabilității genomice sau a mutațiilor celulare, aspecte care contribuie la procesul de îmbătrânire, și menținerea funcțiilor celulare normale.

Deși recomandările tradiționale sugerează reducerea consumului de cafea la vârstnici, studiul propune reexaminarea acestor îndrumări pe baza dovezilor științifice care sprijină beneficiile cafelei pentru un proces de îmbătrânire sănătoasă.

Pe lângă cafeină, cafeaua conține peste 2.000 de compuși bioactivi, inclusiv polifenoli, ce oferă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, contribuind la reducerea neuroinflamației și la reglarea sensibilității la insulină.

Autorii subliniază necesitatea unei cercetări aprofundate asupra efectelor pozitive ale cafelei asupra sănătății.

Rodrigo Cunha de la University of Coimbra, principalul autor al recenziei, a evidențiat importanța explorării intervențiilor dietetice pentru a asigura nu doar o viață mai lungă, ci și mai sănătoasă.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că un aport de până la 400 mg de cafeină pe zi, echivalentul a 3-5 cești de cafea, este sigur pentru adulți, în timp ce femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să limiteze consumul la 200 mg pe zi.

Distribuie articolul

Detalii suplimentare

Lasă un comentariu