Fibromialgia nu este ușor de detectat. Este o boală cu puține simptome vizibile. Majoritatea simptomelor fibromialgiei, cum ar fi durerea și oboseala, sunt greu de observat. Simptomele fibromialgiei sunt, de asemenea, similare cu cele ale altor afecțiuni. Din acest motiv, poate fi dificil să obțineți un diagnostic precis și să găsiți tratamentul de care aveți nevoie.
Citește mai departe pentru a afla cum să recunoști fibromialgia
Durerea este o prezență constantă în fibromialgie. Durerea pare să înceapă în mușchi, dar nu există niciun semn de deteriorare a țesuturilor. Este adesea descrisă ca fiind surdă. Persoanele cu fibromialgie pot fi mai sensibile decât de obicei la senzația de durere sau la stimulii care o provoacă. Disconfortul este resimțit, în general, în tot corpul și poate fi agravat de mulți factori, inclusiv stresul și lipsa somnului.
Fibro ceață
Ai uneori senzația că nu-ți poți limpezi mintea? Confuzia, dificultatea de a te concentra și de a-ți aminti lucruri sunt toate asociate cu fibro ceata, un sentiment pe care îl resimt uneori persoanele cu fibromialgie. Cauzele fibro ceții fibro nu sunt clare, dar ar putea fi legate de efectele durerii asupra creierului sau de lipsa de somn.
Picioare neliniștite
Durerea de fibromialgie nu este singurul simptom al acestei afecțiuni care poate fura somnul. Multe persoane cu fibromialgie experimentează o senzație de târâre în picioare pe timp de noapte. Această senzație este atât de inconfortabilă încât te face să vrei să te miști, trezindu-te dintr-un somn profund. Lipsa de somn rezultată poate avea un impact real asupra capacității dumneavoastră de a funcționa în ziua următoare. Aflați mai multe despre sindromul picioarelor neliniștite.
Somnolență și oboseală
Atunci când suferiți, este mai greu să adormiți și să rămâneți adormit pe tot parcursul nopții. Persoanele cu fibromialgie sunt, de asemenea, mai predispuse să sufere de afecțiuni care le întrerup somnul, cum ar fi apneea de somn și sindromul picioarelor neliniștite. Chiar și atunci când reușiți să dormiți, aveți mai puțin somnul profund, cu mișcări oculare rapide (REM), care vă ajută organismul să se recupereze. Nopțile lungi petrecute treaz sau învârtindu-se în pat pot duce la oboseală matinală.
Atacuri de migrenă
Un studiu din 2015 a arătat că 55,8% dintre persoanele cu fibromialgie au suferit de migrene. În timpul unui atac de migrenă, capul pulsează și este posibil să vă simțiți rău la stomac și să vomitați. Unele persoane sunt atât de sensibile la lumină și la sunet în timpul unui atac de migrenă încât trebuie să stingă toate luminile și să se întindă într-o cameră întunecată până când durerea de cap dispare.
Sensibilitatea la stimuli
Când suferiți de fibromialgie, lumea poate fi un loc zgomotos, luminos și dureros. Fibromialgia vă face mai sensibil la sunet, lumină și atingere. Cea mai mică presiune pe piele vă poate face să țipați de durere și este posibil să simțiți nevoia să vă astupați urechile în situații zgomotoase, cum ar fi concertele. Unii oameni sunt, de asemenea, sensibili la schimbările de temperatură.
Erupții cutanate și alte simptome ale pielii
În unele cazuri, fibromialgia poate provoca o erupție cutanată. Acesta este unul dintre rarele simptome exterioare ale bolii. Erupția poate fi însoțită de mâncărimi. Fibromialgia poate provoca și alte simptome legate de piele, cum ar fi uscăciunea sau hiperhidroza (transpirație excesivă).
Sindromul colonului iritabil (IBS)
Atunci când suferiți de sindromul colonului iritabil (SII), faptul de a ști unde se află cea mai apropiată toaletă poate deveni o preocupare majoră. SII afectează intestinul gros și poate provoca un disconfort neașteptat:
– dureri abdominale – balonare – gaze – diaree
Această afecțiune este mai frecventă la persoanele cu fibromialgie și poate avea un impact serios asupra vieții de zi cu zi dacă nu este tratată.
Sindromul articulației temporo-mandibulare (ATM)
Unele persoane cu fibromialgie suferă și de o afecțiune numită sindromul articulației temporomandibulare (ATM). TMJ provoacă dureri în zona maxilarului. Dacă suferiți de TMJ, puteți observa că maxilarul dvs. face zgomote de pocnituri sau pocnituri atunci când deschideți și închideți gura. Este posibil să vă fie dificil să deschideți gura complet pentru a mesteca sau a vorbi. Uneori, TMJ provoacă, de asemenea, dureri de cap și dureri în jurul urechilor.
Ce trebuie să știți despre punctele fierbinți
Punctele de declanșare sunt zone ale corpului care sunt dureroase atunci când sunt apăsate ferm. Acestea pot fi localizate pe partea din spate a :
– cap – umeri – coate – șolduri – genunchi
Punctele dureroase erau considerate simptomul caracteristic al fibromialgiei. Medicii puneau diagnosticul de fibromialgie dacă simțeai disconfort în cel puțin 11 din 18 puncte posibile. În 2016, Colegiul American de Reumatologie și-a revizuit criteriile de diagnosticare a fibromialgiei. Acum, profesioniștii din domeniul sănătății nu mai examinează punctele sensibile înainte de a pune un diagnostic de fibromialgie. În schimb, ei iau în considerare dacă aveți dureri musculo-scheletice în cinci zone posibile.
Fibromialgia poate semăna cu multe alte boli. Prin urmare, poate fi dificil să se obțină un diagnostic precis. Cu toate acestea, dacă suferiți de dureri cronice, un diagnostic corect este esențial pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții. Fibromialgia nu este fatală, dar poate avea efecte grave și de lungă durată, mai ales dacă nu este tratată. Dacă aveți unele dintre simptomele de mai sus și credeți că ați putea avea fibromialgie, luați în considerare posibilitatea de a consulta un medic. El sau ea vă va putea ajuta să găsiți tratamentul de care aveți nevoie.