Cum să faci o pizza compatibilă cu colesterolul tău

Pizza și colesterolul nu se amestecă? Poate ați auzit că pizza este un aliment nesănătos, bogat în grăsimi saturate și sodiu. Așa că te întrebi dacă poți mânca pizza dacă ai grijă la nivelul colesterolului. Este important să vă amintiți că există multe tipuri de pizza, cu o mare varietate de topping-uri. Aceste topping-uri pot îmbunătăți sau înrăutăți calitatea nutrițională a pizza și, în consecință, nivelul colesterolului dumneavoastră. Este posibil să vă bucurați de o pizza în deplină siguranță dacă acordați atenție nivelului de colesterol. Iată cum.

Pentru a supraviețui, organismul dumneavoastră are nevoie de colesterol, o moleculă de grăsime esențială. Acesta are nevoie de colesterol pentru o serie de funcții celulare sănătoase:

– conferă structură celulelor – produce hormoni și vitamina D – absoarbe vitaminele A, D, E și K – ajută la digestie

Cu toate acestea, dacă colesterolul, în special colesterolul LDL (colesterolul rău), atinge niveluri deosebit de ridicate în sânge, poate crește riscul de boli de inimă. Nivelurile ridicate de colesterol LDL (rău) pot crește riscul de formare a plăcii în interiorul venelor, ceea ce duce la un risc crescut de atac de cord și de accident vascular cerebral. Ficatul dumneavoastră produce o anumită cantitate de colesterol și puteți consuma, de asemenea, colesterol din surse animale. Așadar, conținutul de colesterol al unei pizza depinde în principal de ingredientele sale animale: pepperoni, cârnați, șuncă și alte garnituri din carne.

Nu uitați că colesterolul alimentar provine din surse de hrană de origine animală. Prin urmare, nivelul de colesterol din pizza dumneavoastră poate varia în funcție de garniturile de origine animală, în special de cărnurile precum pepperoni, cârnați și șuncă.

Este sigur să mănânci pizza dacă îți urmărești nivelul colesterolului?

Puteți mânca pizza în siguranță dacă aveți colesterolul ridicat, atâta timp cât țineți cont de faptul că nu toate pizza sunt la fel. De exemplu, pizzele pot fi împărțite în două categorii: pizza ultraprocesată și pizza autentică în stil italian, făcută cu ingrediente proaspete. Alimentele ultraprocesate sunt definite ca fiind formulări industriale, cu mai multe ingrediente. Printre acestea se numără pizzele congelate și pizzele de tip fast-food preparate cu alte alimente procesate, cum ar fi mezelurile și brânza.

Cercetările arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu o creștere a colesterolului total, a colesterolului LDL (rău) și a riscului de boli de inimă. Mai mult, mâncarea de tip fast-food tinde să fie mai bogată în calorii, grăsimi saturate și sare, iar porțiile sale sunt mai mari decât cele ale altor alimente. Acest lucru crește aportul total de grăsimi.

Pe de altă parte, pizza autentică în stil italian este făcută cu ingrediente de mai bună calitate. De exemplu, pizza napolitană se caracterizează printr-un aluat moale și subțire, făcut din făină de grâu, drojdie, sare și apă, preparat cu sos de roșii proaspete și mozzarella, și acoperit cu oregano, busuioc și usturoi. Atunci când este preparată cu ingrediente de înaltă calitate, cum ar fi sosul de roșii proaspete, pizza poate fi o sursă de antioxidanți, cum ar fi licopenul. Licopenul este un pigment care se găsește în roșii și care luptă împotriva radicalilor liberi dăunători și poate chiar reduce riscul de boli de inimă. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot provoca daune celulelor dumneavoastră. Antioxidanții ajută la stabilizarea radicalilor liberi pentru a preveni aceste daune.

Atenție la fitinguri

Alegerea garniturilor poate transforma rapid o pizza nutritivă într-o plăcintă grasă, cu mult colesterol. Carnea procesată se numără printre cele mai populare garnituri de pizza pe bază de animale. Studiile au asociat consumul de carne procesată cu un risc crescut de boli de inimă din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate și colesterol. De exemplu, o meta-analiză realizată pe 614.062 de persoane a constatat că persoanele care consumau 50 de grame de carne procesată pe zi aveau un risc cu 42% mai mare de boli de inimă.

Cei mai mulți oameni consideră brânza ca fiind un ingredient esențial în pizza. Dar, deoarece acest produs lactat conține grăsimi și colesterol alimentar, vă puteți întreba dacă nu cumva ar putea să vă crească nivelul colesterolului. Cercetările sugerează că, deși brânza este o sursă de grăsimi saturate și colesterol alimentar, are un efect redus sau chiar deloc asupra nivelului de colesterol.

Vă puteți bucura de o pizza chiar dacă aveți colesterolul ridicat. Asigură-te doar că optezi pentru ingrediente de înaltă calitate și reduci cantitatea de garnituri din carne procesată.

5 sfaturi pentru a face o pizza prietenoasă cu colesterolul

Oamenii iubesc pizza în toate formele sale, motiv pentru care există nenumărate alternative și variații care permit aproape tuturor să se bucure de o felie sau două, indiferent de cerințele lor dietetice. Este destul de ușor să reduci conținutul de colesterol din pizza ta.

Iată câteva sfaturi pe care le puteți încerca data viitoare când aveți chef de o pizza:

1 Schimbați garnitura

Înlocuind carnea procesată cu legume, puteți reduce conținutul de colesterol al pizza și, în același timp, puteți crește conținutul de fibre. Creșterea aportului de fibre poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din sânge.

2 Încercați o altă bază

Adăugarea legumelor la pizza nu trebuie să se limiteze la garnituri. Încercați să înlocuiți aluatul de pizza pe bază de făină cu un aluat pe bază de legume. Unele rețete populare folosesc conopidă, broccoli, dovleac sau dovlecel.

3 Evitați pizzele cu crusta acoperită

O felie de pizza cu crustă umplută poate conține până la 13 grame de grăsime și 35 mg de colesterol, în timp ce o felie de pizza cu crustă normală conține 10 grame de grăsime și 18 mg de colesterol.

4 Fă-ți propria pizza

Mâncarea de tip fast-food și anumite mese de restaurant sunt bogate în carne procesată, grăsimi, colesterol și sodiu și sărace în fibre și alți nutrienți esențiali. Trecerea la pizza făcută în casă poate crește diversitatea alimentară.

5 Optați pentru o pizza tradițională în stil italian.

Pizzele autentice în stil italian sunt mai hrănitoare decât cele de tip fast-food.

Puncte de reținut atunci când mâncați o pizza sănătoasă

Înlocuiți carnea procesată cu legume, încercați o crustă pe bază de legume, evitați pizza cu crustă acoperită și optați pentru pizza în stil italian sau de casă dacă încercați să reduceți conținutul de colesterol din pizza.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu