Cum să preveniți vârfurile de zahăr din sânge

Vârfurile de zahăr din sânge sunt creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Acestea pot apărea din cauza unei varietăți de factori, dar se întâmplă adesea atunci când mâncați prea mulți carbohidrați simpli. Aici vom împărtăși posibilele motive pentru vârfurile de zahăr din sânge, precum și ce puteți face pentru a vă gestiona nivelul de zahăr din sânge și pentru a le preveni.

Simptomele unui vârf de zahăr din sânge

Simptomele unei creșteri bruște a glicemiei pot varia de la o persoană la alta. Cu cât nivelul de zahăr din sânge rămâne mai mult timp ridicat, cu atât este mai probabil să apară simptome și cu atât mai mari sunt daunele aduse organismului dumneavoastră.

Deși există simptome tipice ale unui nivel ridicat de zahăr din sânge, cum ar fi setea excesivă și creșterea frecvenței urinării, acestea pot varia de la o persoană la alta. Învățând să vă recunoașteți din timp simptomele individuale ale nivelului ridicat de zahăr din sânge, puteți contribui la minimizarea daunelor aduse organismului dumneavoastră și la menținerea diabetului sub control.

Simptomele comune ale glicemiei ridicate includ:

Dureri de cap

Amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, verificați-vă nivelul de zahăr din sânge. Un simplu test de sânge vă poate ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge. Dacă nu aveți diabet și vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, consultați un medic cât mai curând posibil pentru a vă verifica nivelul de zahăr din sânge. Identificarea timpurie a glicemiei ridicate și a diabetului vă poate salva viața.

Cauze și factori de risc

Nivelul de zahăr din sânge fluctuează în mod natural pe parcursul zilei. La o persoană fără diabet, nivelul de zahăr din sânge este reglat de insulină și de glicogenul depozitat pentru a rămâne în limite normale. Dacă aveți diabet, este mai probabil să aveți o creștere a glicemiei decât persoanele fără diabet. Consumul de alimente bogate în carbohidrați simpli, cum ar fi deserturile, băuturile zaharoase și pâinea și pastele pe bază de cereale rafinate, reprezintă principala cauză a vârfurilor de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, există și alte cauze ale nivelului ridicat de zahăr din sânge, cum ar fi :

Mâncați mai mult decât ați planificat

Exerciții fizice mai puțin decât cele planificate

Nu luați suficiente medicamente pentru diabet (orale sau injectabile) sau trebuie să schimbați doza de medicamente.

Boală sau infecție

Ați suferit recent o accidentare sau o intervenție chirurgicală

Luarea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii

Tratarea excesivă a nivelului scăzut de zahăr din sânge

Fenomenul zorilor: este vorba de o creștere naturală a nivelului de zahăr din sânge la primele ore ale dimineții. Poate fi mai mare la persoanele cu diabet care au rezistență la insulină.

Efectul Somogyi: niveluri ridicate de zahăr din sânge dimineața devreme, cauzate de o revenire de la nivelurile scăzute de zahăr din sânge din mijlocul nopții și de o eliberare de hormoni de către organism pentru a crește nivelul de zahăr din sânge.

Managementul zahărului din sânge

Autocontrolul nivelului de zahăr din sânge este o parte esențială a îngrijirii diabetului. Dacă aveți diabet zaharat, este esențial să fiți capabil să identificați nivelurile ridicate și scăzute ale glicemiei și să știți cum să le tratați. Iată câteva sfaturi despre cum să vă gestionați corect nivelul de zahăr din sânge:

Hidratarea este importantă chiar dacă nu aveți diabet. Apa constituie cea mai mare parte a corpului și joacă un rol în multe funcții corporale diferite. De la digestie și absorbția substanțelor nutritive până la lubrifierea articulațiilor și menținerea temperaturii corpului, apa este vitală pentru viață. La persoanele cu diabet, deshidratarea poate duce la o concentrație mai mare de zahăr în sânge, provocând vârfuri de zahăr în sânge. Consumul de apă pe tot parcursul zilei vă va asigura cea mai mare parte a necesarului zilnic de lichide. Apa din alimente, cum ar fi fructele și legumele, contribuie, de asemenea, la aportul zilnic de apă. Alegeți apa în locul băuturilor zaharoase, cum ar fi băuturile răcoritoare, băuturile de cafea aromate, sucurile, băuturile energizante, ceaiul îndulcit și altele.

Iată câteva sfaturi despre cum să bei mai multă apă:

Păstrați o sticlă de apă în apropiere și umpleți-o pe parcursul zilei.

Pregătiți apă „infuzată”, adăugând felii de fructe proaspete, legume sau ierburi în apă.

Beți apă spumantă cu un strop de suc de fructe 100%.

Cereți apă atunci când mâncați în oraș.

Păstrați un ulcior cu apă în frigider pentru a avea mereu apă rece de băut.

Timing des repas

Când mâncați poate fi la fel de important ca și ceea ce mâncați pentru a vă controla nivelul de zahăr din sânge. Fiind consecvent cu privire la momentul în care mâncați poate ajuta la prevenirea fluctuațiilor de zahăr din sânge. Stabiliți un program regulat de mese în care să mâncați aceeași cantitate de mese și gustări cam la aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru ar putea arăta ca trei mese regulate cu două-trei gustări între ele, sau ar putea fi cinci-șase mese mici pe parcursul zilei. Alegeți ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs. și respectați-l.

Tehnici de relaxare

Hormonii de stres pot crește nivelul de zahăr din sânge, așa că învățarea tehnicilor de relaxare și de reducere a stresului poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Ceea ce este relaxant pentru o persoană poate stresa pe altcineva. Explorați diferite tehnici și metode pentru a vă ajuta să gestionați stresul. Aflați ce funcționează pentru dumneavoastră.

Iată câteva exemple:

Relaxarea musculară progresivă (alternarea tensiunii și relaxării în principalele grupe musculare)

Înregistrare în jurnal

Faceți o plimbare

Citiți o carte

Ascultați muzică liniștitoare

Faceți o baie fierbinte

Somn de calitate

Obținerea unui somn de calitate suficient în fiecare noapte poate contribui la reducerea hormonilor de stres și la reducerea riscului de obezitate. Încercați să dormiți între șapte și nouă ore de somn în fiecare noapte, cu ore regulate de somn și de trezire, ceea ce va ajuta la reglarea ritmului circadian.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să dormiți mai bine:

Țineți dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele mobile și televizorul, departe de casă cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Limitați somnul în timpul zilei.

Mențineți un mediu de somn calm și odihnitor.

Fiți activi din punct de vedere fizic pe tot parcursul zilei.

Evitați cofeina la sfârșitul zilei.

Activitatea fizică poate crește sensibilitatea la insulină, contribuind la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Încercați să faceți 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Dacă nu ați mai făcut exerciții fizice de ceva timp, începeți cu puțin efort. Încercați să faceți exerciții fizice timp de 15 până la 20 de minute în fiecare zi sau împărțiți-le în 10 minute de trei ori pe zi. Mișcați-vă corpul într-un mod plăcut, alegând activități care vă fac plăcere și pe care le puteți menține.

Medicamentele vă pot ajuta să vă gestionați diabetul și să vă mențineți stabil nivelul de zahăr din sânge. Există două tipuri principale de medicamente pentru diabet: orale (tablete) și injectabile. Medicamentele pe care le luați vor depinde de o serie de factori, cum ar fi tipul de diabet pe care îl aveți, istoricul medical personal, managementul actual al diabetului și alte medicamente pe care le luați de asemenea. Încercați să nu săriți peste dozele de medicamente și nu încetați niciodată să le luați fără să vă consultați mai întâi medicul.

Prevenirea vârfurilor de zahăr din sânge

Există și alte modalități de a preveni creșterile de zahăr din sânge.

Monitorizați regulat nivelul de zahăr din sânge. Primul pas în prevenirea vârfurilor de zahăr din sânge este să vă cunoașteți nivelul glicemiei. Mai ales dacă luați un medicament care vă afectează direct nivelul de zahăr din sânge, cum ar fi insulina, trebuie să vă verificați regulat nivelul de zahăr din sânge. Un bun punct de plecare este să vă verificați glicemia în fiecare dimineață, înainte de a mânca – acest lucru se numește testul de glicemie la post. Acest test efectuat o dată pe zi poate fi suficient pentru unele persoane cu diabet de tip 2. Cu toate acestea, alții ar putea avea nevoie să își verifice nivelul de zahăr din sânge de până la 10 ori pe zi.

Alegeți cereale integrale. În comparație cu cerealele rafinate, cerealele integrale conțin întregul bob, inclusiv stratul exterior fibros numit tărâțe și miezul interior bogat în nutrienți numit germeni. Alegerea de a consuma cereale integrale vă asigură că obțineți maximum de nutrienți din cereale. Deoarece fibrele nu sunt absorbite și descompuse în organism ca alți carbohidrați, acestea nu provoacă o creștere bruscă a glicemiei.

Echilibrați mesele cu grăsimi și proteine. Puteți ajuta la prevenirea vârfurilor de zahăr din sânge prin echilibrarea meselor cu grăsimi și proteine pe lângă carbohidrați. Mesele care conțin doar carbohidrați sunt ușor de descompus în glucoză și trimise în fluxul sanguin. Grăsimile și proteinele ajută la încetinirea digestiei carbohidraților și, în consecință, a absorbției acestora în sânge.

Creșterile de zahăr din sânge sunt cauzate de o varietate de factori, inclusiv alimente și băuturi bogate în carbohidrați. Printre simptomele comune se numără setea excesivă, urinarea frecventă, foamea constantă și vederea încețoșată. Puteți să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge și să preveniți vârfurile de glicemie monitorizându-vă în mod regulat nivelul de zahăr din sânge, consumând apă în loc de băuturi zaharoase, mâncând mese și gustări consistente, dormind suficient, gestionând stresul, făcând exerciții fizice în mod regulat și având o dietă echilibrată. Gestionarea diabetului la domiciliu este o parte esențială a prevenirii vârfurilor de zahăr din sânge. De asemenea, colaborați cu echipa dumneavoastră medicală pentru a crea un plan de gestionare a diabetului care să fie potrivit pentru dumneavoastră.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu