Cum să recunoști ascita, un simptom al multor boli grave

Deși evaluarea unei anumite simptomatologii și diagnosticul trebuie întotdeauna lăsate în seama unei persoane calificate (adică un medic), a ști cum să recunoști anumite semne poate fi vital pentru a solicita atenția necesară și pentru a rezolva o potențială problemă de sănătate.

Câteva simptome, de exemplu, pot indica o gamă largă de boli (cunoscute ca simptome nespecifice), dintre care unele ar putea fi grave. Acesta este cazul ascitei.

Ce este ascita și de ce apare?

Ascita este denumirea dată acumulării anormale de lichid în cavitatea peritoneală (adică în interiorul abdomenului); pentru a fi considerată ca atare, cantitatea de lichid trebuie să depășească 25 ml.

Apare ca o consecință a multor patologii diferite, deși cel mai frecvent se datorează bolilor hepatice și, mai ales, cirozei hepatice. Alte cauze posibile includ hipoalbuminemia (valori ale albuminei serice mai mici decât cele optime), diverse tipuri de cancer, pancreatita, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, sindromul nefrotic sau tuberculoza.

Mai rareori, ascita poate apărea ca urmare a infecțiilor chlamydiale sau gonoreice, a lupusului eritematos sau a sindromului Meigs.

Cum o identificăm?

Ascita poate fi dificil de detectat, deoarece dacă nivelul lichidului nu este excesiv de ridicat poate să nu producă niciun simptom, sau să producă o imagine foarte nespecifică: distensie abdominală, arsuri la stomac, indigestie, dureri de spate, dispnee și umflături la glezne.

Când volumul de lichid crește (în unele cazuri până la un litru), ascita devine mai evidentă pentru ochi, cu o creștere semnificativă în greutate și o umflătură vizibilă a abdomenului. Cu toate acestea, modalitatea de a diferenția ascita de alte cauze posibile de umflături abdominale, cum ar fi anumite tumori intraabdominale, hepatomegalia sau chiar sarcina, este distanța de deplasare (mișcarea lichidului se observă atunci când abdomenul este ușor percutat).

Cum poate fi tratată ascita?

Când apare ascita, este esențial să se găsească imediat cauza care stă la baza acesteia și să fie tratată, așa că prima prioritate ar trebui să fie solicitarea de asistență medicală și efectuarea de teste de diagnosticare la discreția profesionistului.

În același timp, ascita însăși poate fi ameliorată prin adoptarea unei diete sărace în sare, adesea în combinație cu medicamente diuretice, care elimină lichidul prin urină. Atunci când afecțiunea este atât de severă încât ascita restricționează respirația sau alimentația, poate fi necesară paracenteza, o tehnică de drenare a lichidului printr-o incizie.

Articol util? Dă-l mai departe!