În tratarea simptomelor sindromului ovarelor polichistice (SOPC), se știe că mai multe suplimente sunt benefice, printre care inositolul, vitamina D, magneziul și uleiul de pește. Cu toate acestea, coenzima Q10 (CoQ10) a apărut ca un jucător important în gestionarea acestei afecțiuni.
CoQ10 este un compus natural din organism care ajută la producerea de energie celulară și acționează ca un antioxidant, protejând celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Din păcate, producția naturală de CoQ10 din organism scade după vârsta de 30 de ani, în special la cei cu deficiențe de vitamine.
Pentru femeile cu SOPC, CoQ10 oferă mai multe avantaje. Ajută la reducerea inflamațiilor, crește nivelul de energie, scade nivelul de insulină și de testosteron, ameliorează migrenele, scade colesterolul și îmbunătățește calitatea ovulelor.
Studii recente au evidențiat beneficiile potențiale ale CoQ10 pentru femeile cu SOPC, inclusiv îmbunătățirea fertilității și reducerea nivelului de colesterol, inflamație, testosteron și insulină.
Studiile clinice au demonstrat rezultate pozitive pentru femeile cu SOPC care au luat suplimente cu CoQ10. Într-un studiu, femeile care au luat CoQ10 au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește starea de spirit, inflamația, nivelul de testosteron și hirsutismul, în comparație cu cele care au primit un placebo.
Un alt studiu a arătat efectele benefice ale CoQ10 asupra nivelului de insulină la femeile cu SOPC. Un studiu separat a combinat CoQ10 cu citrat de clomifen pentru a induce ovulația la femeile cu SOPC rezistente la citrat de clomifen. Rezultatele au indicat o rată mai mare de ovulație și de sarcină în grupul care a suplimentat cu CoQ10.
Pentru a crește aportul de CoQ10, puteți consuma alimente precum broccoli, conopidă, spanac, portocale, căpșuni, linte, soia, arahide, pui, carne de vită, ficat, inimă, rinichi, sardine, macrou și păstrăv.
Fiți atenți la metodele de procesare a alimentelor și de gătire care pot afecta nivelul de CoQ10, cum ar fi congelarea alimentelor pentru perioade lungi de timp sau gătitul la temperaturi ridicate. Optați pentru tehnici de gătit mai blânde, cum ar fi gătitul la aburi, pentru a păstra conținutul de CoQ10 din alimentele dumneavoastră.
În plus, consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru îndrumări privind suplimentarea cu CoQ10.