Deodorante vs. antiperspirante: riscuri şi beneficii

Deodorantele şi antiperspirantele funcţionează diferit atunci când vorbim de reducerea mirosurilor corpului. Antiperspirantele funcţionează prin reducerea transpiraţiei, în timp ce deodorantele cresc aciditatea pielii. Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) consideră că deodorantele pot fi considerate produse cosmetice, adică de curăţare sau înfrumuseţare, iar antiperspirantele intră în categoria produselor menite să trateze sau să prevină anumite afecţiuni sau să afecteze structura şi funcţionarea corpului.

Ce sunt deodorantele?

Deodorantele conţin o formulă realizată cu scopul eliminării mirosului de la subraţ, dar nu şi a perspiraţiei. De cele mai multe ori, acestea sunt pe bază de alcool. Odată aplicate, schimbă aciditatea pielii, devenind astfel mai puţin plăcută pentru bacterii. În general, deodorantele sunt parfumate pentru a masca mirosurile.

Ce sunt antiperspirantele?

Ingredientele active pe care le conţin antiperspirantele conţin compuşi pe bază de aluminiu, care blochează temporar porii. Astfel, prin blocarea porilir se reduce cantitatea de transpiraţie care apare la nivelul pielii.

Deodorante şi antiperspirante: beneficii

Există două principale motive pentru care ar trebui să foloseşti deodorantele şi antiperspirantele: hidratarea şi mirosul.

Hidratarea. Transpiraţia este un mecanism al corpului prin care se elimină excesul de căldură. În zona subraţului se află glandele sudoripare cu cea mai mare densitate faţă de alte părţi ale corpului. Multe persoane îşi doresc să reducă transpiraţia, mai ales când este din abundenţă şi poate fi vizibilă pe haine. În plus, poate oferi corpului un miros neplăcut.

Mirosul. Transpiraţia în sine nu are un miros puternic, ci acesta este produs de bacteriile din piele.

Antiperspirantele şi riscul de cancer de sân

Aşa cum am menţionat anterior, antiperspirantele conţin compuşi pe bază de aluminiu, acestea fiind ingredientele active, pentru a ţine departe transpiraţia de piele şi pentru a bloca porii. Există o teorie prin care se menţionează că pielea absoarbe compuşii de aluminiu, afectând astfel receptorii de estrogen de la nivelul sânilor. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, nu există o legătură clară între cancer şi antiperspirantele pe bază de aluminiu deoarece:

  • ţesutul cancerului de sân nu conţine mai mult aluminiu spre deosebire de ţesutul normal;
  • în corp se absoarbe doar o mică cantitate de aluminiu (0.0012%), arată studiile;
  • există cercetări care indică faptul că nu există nicio legătură între cancerul de sân şi produsele de igienă.

Articol util? Dă-l mai departe!