Constați că dulciurile nu fac decât să îți crească pofta de mâncare zi de zi și te fac să te temi pentru silueta și sănătatea ta? Află aici toate sfaturile noastre necesare pentru a ține poftele în frâu și a scăpa de dependența de zahăr odată pentru totdeauna.
Dependența de zahăr începe cu pofta. De ce avem poftă de dulce?
Există multe motive pentru care avem poftă de dulciuri. În primul rând, este posibil ca acest apetit pentru zahăr să fie adânc înrădăcinat în noi, deoarece gustul dulce este primul gust la care toți bebelușii reacționează cu o mimică a plăcerii.
Și adevărul este că toți carbohidrații stimulează eliberarea de serotonină, o substanță chimică din creier care oferă o importantă senzație de bunăstare.
Gustul zahărului eliberează, de asemenea, endorfine, care ne calmează și ne relaxează. Dulciurile au și un gust bun. Iar această preferință este întărită atunci când te recompensezi cu dulciuri sau însoțești momentele fericite din viața ta cu dulciuri, ceea ce te poate face să vrei să le mănânci și mai mult pentru a obține acea minunată senzație de sațietate și bunăstare.
Dar, deși zahărul poate părea bun pentru starea noastră de spirit, nu este neapărat bun pentru sănătate atunci când este consumat în exces zilnic. Zahărul favorizează obezitatea, cariile dentare, diabetul, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Unii oameni de știință acuză chiar că zahărul creează o dependență mai mare decât drogurile. Și adevărul este că zahărul generează… zahăr. După ce mâncăm un dulce, corpul nostru simte că are un impuls energetic pe termen scurt.
Dar, în curând, foamea și pofta de zahăr revin și mai puternice decât înainte… Cum putem opri acest cerc vicios? Așadar, dacă crezi că ești dependent de zahăr, iată câteva sfaturi pentru a-ți îmblânzi dependența.
1. Cedează poftei de dulce… dar nu oricum!
Oscar Wilde obișnuia să spună: „Cel mai bun mod de a scăpa de tentație este să cedezi în fața ei.” De fapt, dacă nu te privezi cu totul de ceea ce iubești mai presus de orice poți evita sentimentul de frustrare.
Cu toate acestea, nu mânca un întreg baton de ciocolată! Încearcă să te limitezi la o porție mică de dulciuri pe zi, care nu trebuie să depășească 150 de calorii. Alege calitatea în locul cantității, întrebându-te ce îți dorești cu adevărat.
Pe scurt, alege un deliciu care îți place cu adevărat și acordă-ți timpul necesar pentru a savura foarte încet fiecare îmbucătură, luând în considerare toate aromele și senzațiile pe care le simți în acel moment.
Închide ochii în timpul degustării și bucură-te cu adevărat de acest moment! Vei descoperi că o cantitate mică din dulceața preferată, savurată în deplină cunoștință de cauză, îți va aduce mult mai multă satisfacție și confort decât o cantitate mare de dulciuri înghițită în grabă!
2. Satisface-ți pofta de dulce într-un mod mai sănătos
Problema cu dulciurile este că acestea oferă adesea calorii „goale”! Cu alte cuvinte, calorii sub formă de carbohidrați simpli și grăsimi „rele”, fără nutrimentele de care organismul nostru are nevoie pentru a fi sănătos.
În mod ireversibil, aceste calorii goale se transformă apoi în țesut adipos, adică în grăsime pe care corpul nostru o va depozita pe abdomen, șolduri, coapse sau fese.
Pentru a inversa această tendință, trucul este să combini alimentul dulce la care poftești cu un aliment mai sănătos, purtător de nutrimente de interes. În acest fel, pofta și foamea vor fi satisfăcute cu mai puține dulciuri.
De exemplu, dacă îți place ciocolata, înmoaie o banană sau un alt fruct în puțină ciocolată topită sau mănâncă un pătrat de ciocolată cu câteva migdale. Îți vei satisface pofta în timp ce vei consuma nutrimente benefice din aceste alimente sățioase.
Pe parcurs, îți poți face obiceiul de a consuma doar fructele sau migdalele fără ciocolata care le însoțește sau înlocuind ciocolata cu ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao, care îți va oferi mai puțin zahăr.
Încearcă și tu să înlocuiești dulciurile obișnuite cu alune tigrate, care seamănă puțin migdalele. Bogate în minerale și fibre, alunele tigrate vor potoli orice poftă și pofta de zahăr într-un mod sănătos!
3. Scapă de dependența de zahăr începând cu o cură de detoxifiere
Dacă dorești să te detoxifici după consumul excesiv de zahăr, aplică aceeași metodă care funcționează și în cazul persoanelor care suferă de dependențe de droguri sau alcool, și anume retragerea completă de la obiectul dependenței.
Cu alte cuvinte, elimină toate zaharurile simple din dietă. Ca în cazul oricărei detoxifieri, primele 48-72 de ore pot fi dificile, dar unele persoane consideră că oprirea bruscă a consumului de zahăr ajută la reducerea poftei după câteva zile.
Alții descoperă că încă mai au poftă de zahăr, dar că, în timp, reușesc să găsească satisfacție cu cantități mai mici de zahăr. În timpul acestei „înțărcări”, renunță și la toți îndulcitorii artificiali pentru a-ți dezvăța papilele gustative de gustul zahărului.
Unele studii arată, de asemenea, că îndulcitorii pot crește foamea și nevoia de a mânca alimente dulci reale. Un motiv în plus să le alungi din alimentația ta!
Pentru a te ajuta în demersul tău și pentru a nu ceda, elimină în prealabil toate dulciurile de acasă și planifică-ți o activitate care să-ți țină mintea ocupată. Încurajează-te, vei ajunge acolo!
4. În caz de dependență de zahăr, mănâncă mai bine și mai regulat
Așteptarea prea lungă între mese, săritul peste micul dejun, consumul de prea multe alimente cu indice glicemic ridicat sau lipsa de proteine te pot face să poftești la alimente dulci și grase care suprimă foamea.
În schimb, mâncând sănătos și uniform, la intervale egale de-a lungul zilei, poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind pofta de dulce. Cele mai bune alegeri? Concentrează-te pe alimentele cele mai sățioase, bogate în proteine și fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și carnea slabă.
De asemenea, elimină din alimentație produsele industriale ultraprocesate, precum și amidonul rafinat (pâine albă, paste albe, cereale zaharoase), care tind să crească pofta de zahăr.
Mănâncă regulat pe parcursul zilei, distanțând mesele cu cel mult 5 ore și nu ezita să iei gustări dacă te lovește foamea între mese.
Pentru a evita să consumi prea multe calorii, poți să îți împarți mesele, păstrând iaurtul, rezervat în mod normal pentru micul dejun, ca gustare înainte de prânz, de exemplu! În acest fel, vei evita poftele de zahăr.
Planificarea meselor pe parcursul săptămânii și pregătirea lor în avans te poate ajuta, de asemenea, să eviți pofta de alimente dulci la masă. Gândește-te la asta!
5. Fă-ți un bilanț al emoțiilor
Mulți oameni apelează la alimente zaharoase atunci când sunt stresați, deprimați sau furioși. Dar mâncarea nu rezolvă problemele emoționale. Când apare o poftă de zahăr, fă un bilanț al emoțiilor tale și notează într-un caiet cum te simți în acel moment.
Dacă se dovedește că pofta de zahăr este asociată cu emoții negative, nu ezita să ceri ajutorul unui psiholog pentru a găsi alte soluții decât mâncarea pentru problemele tale emoționale.
Și, dacă nu dorești să apelezi la consiliere, înlocuiește alimentele zaharoase cu o plimbare plăcută în natură, un antrenament sau o baie relaxantă. Pe scurt, găsește o altă modalitate de a-ți calma emoțiile și de a te relaxa care să nu implice consumul de produse zaharoase.
6. Încearcă gynema
Poți scăpa de dependența de zahăr apelând la proprietățile gynema. Această plantă ayurvedică din pădurile tropicale ale Indiei are puterea de a inhiba timp de câteva ore papilele gustative care detectează gustul dulce.
Este atât de eficientă, încât, atunci când mănânci un aliment dulce după ce ai luat această plantă, îl simți ca pe un supliment fără gust. Iată ceva care va reduce drastic pofta de zahăr!
Se găsește în principal sub formă de pulbere (aici) care se pune sub limbă imediat ce apare pofta de dulce. Cu toate acestea, cere sfatul medicului sau farmacistului înainte de a consuma acest supliment, pentru a te asigura că nu există contraindicații în utilizarea inhibitorilor naturali ai apetitului.
7. Scapă de dependența de zahăr aplicând mai multe strategii
Ai putea avea nevoie de mai mult de o strategie pentru a contracara pofta de zahăr. Deoarece fiecare persoană este diferită, important este să ai o varietate de lucruri pe care să le încerci pentru a reduce eficient pofta de zahăr.
Trebuie să afli ce funcționează pentru tine și, în același timp, să te menajezi. Este posibil să dureze ceva timp pentru a vă controla pofta de zahăr. Așa că nu te învinovăți dacă cedezi și fii bun cu tine însuți!
Descoperă mai multe despre pericolele consumului de zahăr din excelenta carte a Danielei Gerkens, „Zahărul, mai periculos decât cocaina?”. O poți comanda aici sau aici.