Este pâinea cu adevărat rea pentru colesterol?

În general, pâinea nu conține colesterol, dar varietățile care conțin produse de origine animală, cum ar fi laptele și untul, îl conțin. Pâinea albă și alte tipuri de pâine fabricate din cereale rafinate pot crește nivelul de colesterol al unei persoane.

Pâinea este un aliment de bază pentru multe culturi diferite și există sute de tipuri diferite. Unele soiuri de pâine conțin colesterol alimentar, în timp ce altele pot crește nivelul de LDL, sau colesterolul „rău”, din sânge. Cu toate acestea, studiile sugerează că colesterolul alimentar are un efect redus asupra nivelului de colesterol din sânge. Acest articol explică mai multe despre pâine și colesterol, despre rolul cerealelor integrale în gestionarea colesterolului și despre cum să urmați o dietă sănătoasă pentru a reduce riscul de boli de inimă.

Pâinea conține colesterol?

Conținutul de colesterol din pâine depinde de anumiți factori. Există două tipuri de colesterol: unul în sânge și altul în alimente, cunoscut sub numele de colesterol alimentar. Majoritatea pâinilor sunt fabricate din făină, apă și drojdie și nu conțin colesterol. Dar unele tipuri de pâine sunt fabricate din produse animale care sunt bogate în grăsimi saturate, care conțin adesea colesterol. Mai mult, pâinea făcută din cereale albe sau rafinate poate crește nivelul de colesterol LDL. Analizăm acest aspect mai în detaliu mai jos.

Grăsimi saturate și trans

Unele sortimente de pâine conțin produse de origine animală, cum ar fi laptele, untul sau ouăle, care conțin grăsimi saturate. Alimentele mai bogate în grăsimi saturate conțin, în general, mult colesterol. Cu toate acestea, colesterolul din alimentație are un efect redus asupra colesterolului din sângele unei persoane. Grăsimile saturate și trans conținute în alimente au un efect mai mare asupra creșterii nivelului de colesterol al unei persoane.

Tabelul de mai jos prezintă conținutul aproximativ de colesterol și grăsimi saturate al diferitelor tipuri de pâine.

Tip de pâine Grăsimi saturate Colesterol brioșă (bucată de 77 g) 11 g 134 mg biscuiți (101 g) 4,36 g 3,03 mg chiflă (60 g) 1,85 g 39,6 mg

Pâine albă

Pâinea albă conține făină de pâine rafinată, un proces prin care se elimină tărâțele și germenii pentru a da făinii o textură mai fină. Cu toate acestea, acest proces elimină și nutrienți esențiali, cum ar fi :

fier Vitaminele B Fibre alimentare

Ca urmare, unii producători adaugă vitamine prin „îmbogățirea” făinii rafinate, dar nu înlocuiesc fibrele. Această lipsă de fibre înseamnă că este mai puțin probabil ca pâinea albă să vă facă să vă simțiți sătul și mai probabil să vă determine să mâncați prea mult. Cerealele rafinate, cunoscute și sub numele de carbohidrați rafinați, sunt, de asemenea, digerate mai repede de organism, ceea ce poate crește nivelul de zahăr din sânge. O persoană cu un nivel ridicat de zahăr în sânge este mai probabil să aibă un nivel mai ridicat de colesterol LDL și un nivel mai scăzut de colesterol HDL, sau colesterol bun.

Cerealele integrale și gestionarea colesterolului

Pâinea integrală conține toate substanțele nutritive și fibrele din cereale, ceea ce o face o sursă bună de fibre alimentare. Fibrele împiedică organismul să absoarbă anumite grăsimi și colesterol. Acest lucru poate reduce trigliceridele, un alt tip de grăsime din sânge, și nivelul de colesterol, precum și nivelul de colesterol și poate reduce riscul de boli de inimă. Un studiu din 2019 a constatat, de asemenea, că înlocuirea pâinii albe, care are un indice glicemic (IG) ridicat, cu pâine integrală, care are un IG scăzut, la micul dejun a încetinit răspunsul glicemic al organismului. Cercetarea stabilește o legătură între nivelurile ridicate de zahăr din sânge și nivelul ridicat de colesterol LDL.

Printre tipurile de pâine integrală se numără cele realizate cu următoarele produse:

grâu integral grâu integral orz integral orez brun ovăz integral fulgi de ovăz fulgi de ovăz cereale germinate cereale integrale secară integrală multiple cereale integrale

O dietă sănătoasă pentru inimă

Un nivel ridicat de colesterol LDL în sânge contribuie la acumularea de grăsime care îngustează arterele, cunoscută sub numele de ateroscleroză. Acest lucru crește riscul de :

atac de cord accident vascular cerebral boală arterială periferică

Încercați să consumați cereale integrale în cadrul unei diete echilibrate pentru a reduce nivelul colesterolului, precum și… :

fructe legume păsări de curte pește pește nuci uleiuri vegetale non-tropicale

Limitați-le consumul următoarelor alimente:

alimente care conțin grăsimi saturate și trans carne roșie și procesată carne roșie și carne procesată produse lactate grase alimente prăjite alimente sărate alimente și băuturi cu adaos de zahăr carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele și orezul.

Întrebări frecvente

Iată câteva răspunsuri la întrebări frecvente despre pâine și colesterol.

Pâinea de secară conține colesterol?

Pâinea de secară nu conține colesterol alimentar, deoarece nu conține unt sau alte produse de origine animală.

Pâinea fără gluten conține colesterol?

Pâinea fără gluten obținută din produse de origine animală, cum ar fi laptele, untul sau ouăle, poate conține colesterol.

Pâinea este un aliment de bază în dieta multor oameni din întreaga lume. Deși majoritatea tipurilor de pâine nu conțin colesterol alimentar, unele pot conține produse de origine animală bogate în grăsimi saturate. Alimentele bogate în grăsimi saturate sunt, în general, bogate în colesterol alimentar. Cu toate acestea, studiile au arătat că colesterolul alimentar are un efect redus asupra nivelului de colesterol din sânge. Grăsimile saturate sunt mai susceptibile de a crește nivelul de colesterol LDL din sângele nostru, la fel ca și carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă. Oamenii ar trebui să încerce să își mărească aportul de fibre, în special prin consumul de pâine integrală, care poate contribui la scăderea nivelului de colesterol. Acest lucru poate reduce riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu