Formula simpla care te ajuta sa-ti calculezi metabolismul

Energia organismului poate fi măsurată în calorii, ceea ce ne ajută să înțelegem metabolismul prin analizarea numărului de calorii necesare pentru funcțiile de bază în repaus.

Rata metabolică în repaus (RMR) arată câte calorii arde organismul în repaus, în timp ce rata metabolică bazală (BMR) indică numărul de calorii necesare pentru sarcini esențiale precum respirația. În ciuda unor diferențe minore, experții folosesc adesea RMR și BMR în mod interschimbabil.

Cel mai precis mod de a măsura aceste rate este printr-un test de laborator în care purtați o mască numită calorimetru pentru a vă urmări respirația și a calcula caloriile arse în repaus. Atunci când se măsoară BMR, trebuie să postiți înainte de test și să dormiți la laborator. Pe de altă parte, RMR se măsoară de obicei dimineața.

Deși calorimetrul este cea mai precisă metodă, nu toată lumea poate avea acces la un test de laborator. Din fericire, o formulă online numită Mifflin-St Jeor poate estima eficient BMR. Pentru a calcula BMR, veți avea nevoie de greutatea dumneavoastră în kilograme și de înălțimea în centimetri.

Nu uitați, BMR reprezintă doar caloriile necesare pentru supraviețuire și nu trebuie confundat cu aportul caloric zilnic, care ar trebui să fie mai mare. În plus față de BMR, calculați factori suplimentari, cum ar fi efectul termic al alimentelor și activitatea fizică, pentru a determina cheltuiala energetică zilnică totală.

În funcție de nivelul dumneavoastră de activitate fizică, înmulțiți BMR-ul cu un factor specific. De exemplu, dacă vă implicați în activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos și treburile casnice, consumul zilnic de energie ar fi BMR-ul dvs. înmulțit cu 1,00.

Pentru activități mai intense, cum ar fi joggingul sau ciclismul viguros, acest factor ar crește în mod corespunzător.

Pe scurt, pentru o femeie de 35 de ani care cântărește 75 de kilograme și are o înălțime de 170 de centimetri, consumul zilnic de energie estimat ar fi de 1.877 de calorii, luând în considerare atât funcțiile corporale de bază, cât și nivelul de activitate fizică.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu