Un studiu îndeamnă la prudență în bucătărie, după ce a constatat că un consum regulat de carne sau pește bine gătit la grătar ar putea crește riscul de hipertensiune arterială.
Cercetătorii sugerează că modul în care ne gătim carnea ne poate influența riscul de hipertensiune arterială.
Hipertensiunea arterială apare atunci când forța de împingere a sângelui împotriva pereților arterelor devine prea mare. Acest lucru poate crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli de inimă.
Se știe că o dietă nesănătoasă este un factor de risc major pentru hipertensiune arterială. Totuși, acest studiu sugerează că nu doar tipul de alimente pe care le consumăm influențează tensiunea arterială. Modul în care ne pregătim mâncarea poate juca, de asemenea, un rol. Studii anterioare au evidențiat numeroasele efecte potențial dăunătoare ale consumului de carne gătită la temperaturi ridicate. Un studiu, de exemplu, a găsit o legătură între consumul ridicat de carne la grătar, afumată sau la grătar și un risc de deces cu 23% mai mare la supraviețuitoarele cancerului de sân. De asemenea, cercetările au făcut legătura între alimentele gătite la temperaturi ridicate și un risc crescut de boli de inimă.
În acest ultim studiu, cercetătorii au încercat să determine dacă temperatura de gătire sau gradul de gătire a cărnii și a peștelui ar putea influența tensiunea arterială.
Metode de gătit și tensiune arterială
Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au analizat date de la 32.925 de femei care au participat la Nurses’ Health Study, 53.852 de femei care au participat la Nurses’ Health Study II și 17.104 bărbați care au participat la Health Professionals Follow-Up Study. Pentru fiecare studiu, au fost colectate informații despre cantitatea de carne și pește consumată în fiecare lună de subiecți, precum și despre metoda de gătit și gradul de coacere a acestor alimente.
La momentul inițial, niciunul dintre participanți nu suferea de hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare sau cancer. Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 12 până la 16 ani, 37.123 de participanți au dezvoltat hipertensiune arterială. Echipa a constatat că subiecții care au mâncat carne de vită, pui sau pește la grătar sau la cuptor de cel puțin 15 ori pe lună au avut cu 17% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune decât cei care au consumat aceste alimente de mai puțin de patru ori pe lună. În rândul participanților care au declarat că preferă carnea bine gătită, riscul de hipertensiune a fost cu 15% mai mare decât în rândul celor care preferau carnea „în sânge”.
AHAs și hipertensiune arterială
Oamenii de știință au evaluat, de asemenea, nivelurile de amine aromatice heterociclice (HAA) consumate de fiecare subiect. HAA sunt compuși potențial dăunători care sunt produși atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate. Studiul a relevat că participanții care au consumat niveluri mai ridicate de AHA-uri au avut un risc cu 17% mai mare de hipertensiune arterială, comparativ cu cei care au consumat niveluri mai scăzute ale acestor compuși. În plus, studiul a arătat că legăturile dintre hipertensiune, metoda de gătit, temperatura de gătire și gătitul cărnii au fost independente de tipul de alimente consumate de subiecți și de cantitatea pe care aceștia o consumau. Explicând posibilele mecanisme care stau la baza acestor rezultate, cercetătorii explică faptul că HAA și alte substanțe chimice produse de gătitul la temperaturi ridicate pot duce la stres oxidativ, inflamație și rezistență la insulină, ceea ce poate crește riscul de hipertensiune arterială.
Deși această cercetare nu poate dovedi o relație cauză-efect, echipa afirmă că, pentru a reduce tensiunea arterială, ar putea fi util să ne revizuim metodele de gătit carnea și peștele. Aceste rezultate sugerează că ar putea fi utilă reducerea riscului de hipertensiune arterială prin faptul că nu se consumă aceste alimente gătite la perfecție și prin evitarea folosirii focului deschis și/sau a metodelor de gătit la temperaturi ridicate, inclusiv grătarele și grătarele.