Datorită unui sistem sofisticat de gene de reglare care se exprimă ciclic, ceasul biologic permite organismului să controleze nivelul de zahăr din sânge în mod complet autonom. Cu toate acestea, atunci când acest ritm circadian este perturbat (de exemplu, de către lucrătorii care lucrează în ture de noapte sau prin consumul de alimente pe tot parcursul zilei), acest sistem devine ineficient, iar fluctuațiile rezultate ale nivelului de zahăr din sânge pot afecta în timp producția de insulină și pot duce la diabet de tip 2.
Stabilirea ritmului
Studiile arată că o modalitate simplă de a evita tulburările metabolice este de a restricționa consumul de alimente pentru o perioadă mai mică de 12 ore. Acest nou concept, numit „alimentație cu restricție de timp”, se bazează pe faptul că specia noastră s-a născut în Africa, în apropierea ecuatorului, și că, prin urmare, metabolismul nostru a evoluat pentru a funcționa în mod optim pentru durate aproximativ echivalente ale zilei și nopții (12 ore fiecare). Consumul total de calorii zilnice pe o perioadă scurtă de timp, de exemplu 8 ore, urmată de un post de 18 ore, sincronizează, prin urmare, consumul de alimente cu ciclul metabolic natural. O abordare foarte simplă, dar foarte eficientă.
Mănâncă pe o perioadă de 12 ore
Un număr mare de studii efectuate până în prezent pe modele animale indică faptul că acest tip de dietă optimizează eficiența metabolică, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și previne sau întârzie evoluția mai multor boli, inclusiv ateroscleroza, diabetul, anumite tipuri de cancer și boli neurodegenerative.
Pentru a evalua dacă o alimentație limitată în timp poate avea efecte benefice și la oameni, o echipă de oameni de știință americani a recrutat voluntari obezi (IMC mediu de 32) cu anomalii metabolice caracteristice prediabetului (niveluri ridicate de glucoză și insulină la jeun, toleranță deficitară la glucoză, hemoglobină glicată peste normal). Pe durata studiului, participanții au consumat mese pregătite conform instrucțiunilor furnizate.
În prima parte a studiului, care a durat 5 săptămâni, voluntarii au mâncat cele trei mese pe o perioadă de 12 ore, iar o serie de parametri biochimici (glicemie, insulină, lipide din sânge) și semne vitale (tensiune arterială) au fost măsurate la intervale regulate. După un interval de 7 săptămâni, timp în care participanții au putut mânca după bunul plac, au trecut la a doua parte a studiului, care a constat în consumul exact al acelorași mese ca în prima, dar de data aceasta pe o perioadă de 6 ore.
Nivelurile de insulină și tensiunea arterială se reglează singure
Rezultatele sunt foarte interesante: chiar dacă participanții au consumat același număr de calorii în ambele părți ale studiului și, prin urmare, nu au slăbit, simplul fapt de a restrânge consumul de alimente pe o perioadă mai scurtă de timp a avut repercusiuni măsurabile asupra mai multor parametri metabolici: nivelul de insulină a scăzut drastic, în special la persoanele care prezentau hiperinsulinemie la începutul studiului, scădere legată de o îmbunătățire semnificativă a răspunsului organelor la acest hormon.
Tensiunea arterială a fost, de asemenea, foarte afectată, cu o reducere a presiunii sistolice și diastolice de aproximativ 10 mm Hg, comparabilă cu cea cauzată de medicamentele antihipertensive. Deoarece hipertensiunea și hiperinsulinemia sunt factori de risc majori pentru bolile cardiovasculare, aceste rezultate ilustrează măsura în care simpla alimentație pe o perioadă mai scurtă de timp poate avea un impact pozitiv major asupra sănătății.
Odată cu omniprezența alimentelor în mediul nostru (și cu numeroasele reclame care ne îndeamnă să mâncăm), a devenit un lucru obișnuit să ronțăim o mică gustare la orice oră, chiar și seara târziu. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu arată că, pentru a rămâne sănătoși, trebuie să respectăm complexitatea ceasului nostru biologic și să evităm să mâncăm orice la orice oră.
Melkani GC și S Panda. Alimentația cu restricție de timp pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor cardiometabolice. J. Physiol. 2017; 595: 3691-3700.
Sutton EF et coll. Alimentația timpurie cu restricție de timp îmbunătățește sensibilitatea la insulină, tensiunea arterială și stresul oxi- dativ chiar și fără pierdere în greutate la bărbații cu prediabet. Cell Metab. 2018; 27:1212-1221.e3.