Ficatul este un organ care îndeplinește numeroase funcții în corpul nostru: este implicat în digestie, ajută la purificarea medicamentelor și filtrarea diferitelor toxine, produce proteine de diferite tipuri și substanțe necesare sistemului imunitar, pentru a numi doar câteva.
Ce este insuficiența hepatică?
În aceste condiții, una dintre cele mai grave complicații ale multor boli, ale abuzului de alcool sau ale anumitor intoxicații este insuficiența hepatică, un sindrom în care ficatul este incapabil să își îndeplinească toate funcțiile în mod corespunzător.
Aceasta se poate produce brusc și într-o perioadă scurtă de timp (insuficiență hepatică acută) sau pe o perioadă lungă de timp (insuficiență hepatică cronică), de obicei în funcție de cauza de bază. Există multe motive care o pot provoca:
- infecții virale (hepatita A, B, D sau E; virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, virusul herpes simplex, parvovirusul B19);
- infecții non-virale (tuberculoză, leptospiroză, bruceloză, malarie);
- intoxicații (de exemplu, cu paracetamol, rifampicină, izoniazidă, fenitoină, statine, acid amoxicilină-clavulanic);
- abuz de alcool;
- boli metabolice precum boala Wilson;
- boli autoimune precum hepatita autoimună.
Cu toate acestea, insuficiența hepatică nu este, din fericire, un fenomen frecvent.
Care sunt simptomele?
Datorită numeroaselor funcții ale ficatului, simptomele insuficienței hepatice pot fi foarte variate și diferă, de asemenea, în funcție de modul în care evoluează boala și de gravitatea ei. De aceea, greața, vărsăturile, durerile abdominale, febra și icterul (îngălbenirea pielii, a ochilor și a membranelor mucoase) apar de obicei primele.
Apoi, într-un interval de timp variabil, în funcție de gravitatea insuficienței, pot apărea probleme de coagulare datorate scăderii numărului de trombocite, ceea ce duce la:
- hemoragii abundente la nivelul mucoaselor sau la hemoragii digestive spontane;
- alterări ale nivelului de glucoză, sodiu, fosfor, potasiu sau magneziu;
- aritmii cardiace;
- insuficiență cardiacă datorată scăderii numărului de trombocite,
- insuficiență respiratorie;
- sindrom de răspuns inflamator sistemic;
- insuficiență renală;
- și, în final, encefalopatie hepatică (disfuncție cerebrală cu creșterea presiunii intracraniene, dezorientare, modificări comportamentale, confuzie, somnolență, convulsii și comă).
În plus, nu este neobișnuit ca infecțiile secundare sau oportuniste sub formă de pneumonie, infecție a tractului urinar sau infecție a lichidului ascitic să se dezvolte din cauza implicării sistemului imunitar.
Cum se tratează insuficiența hepatică?
În general, cu excepții foarte specifice, insuficiența hepatică necesită spitalizare și monitorizare, uneori în Unitatea de Terapie Intensivă, pentru a oferi un suport corectiv pentru funcția hepatică afectată.
În acest punct, strategia va depinde de cauza care stă la baza insuficienței hepatice. Dacă sunt de origine virală, unele infecții pot fi tratate cu medicamente antivirale; unele intoxicații medicamentoase pot fi neutralizate cu alte medicamente, spălături gastrice sau cărbune activat (în stadii incipiente); hepatita autoimună cu imunosupresoare.
În unele cazuri, însă, leziunile hepatice pot fi prea severe și pacientul poate avea nevoie de un transplant de ficat.