Leacuri care dizolvă pietrele la rinichi

Netrataţi la timp, calculii renali pot migra de-a lungul tractului urinar, împiedicând eliminarea urinei. Partea bună este că există câteva remedii din natură care sunt utile în „topirea“ lor. Şi nu sunt puţine la număr!

Numite popular pietre, calculii pot da dureri foarte mari. Ei se formează când în organism se acumulează calciu, amoniac, acid uric sau cisteină. Pietrele pot apărea şi din cauza unor boli metabolice, în urma unei diete bogate în proteine şi sodiu sau după o infecţie. Când sunt de dimensiuni foarte mici, sub 5 mm, se elimină pe cale naturală, fără a provoca durere. Pe lângă un consum mare de apă (minimum 10 căni) zilnic, poţi recurge şi la câteva tratamente naturiste. Înainte de a le urma este important să consulţi medicul.

Mătasea de porumb elimină calculii

Recomandată pe vremuri în tratarea infecţiilor urinare, mătasea de porumb, sub formă de infuzie sau decoct, este o soluţie la-ndemână pentru cei care se confruntă cu pietre la rinichi. Prepari infuzia din 2 linguriţe de plantă uscată la 1 cană de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute şi strecori. Se consumă 2 căni pe zi. Prima se bea dimineaţă, înainte de micul dejun, iar cea de-a doua, pe parcursul zilei. Ca să obţii decoctul de mătase de porumb se pun 30 g de plantă la 1 litru de apă. Se fierbe la foc mic 2 ore, completând apa evaporată. Întreaga cantitate se consumă pe parcursul zilei.

Menta calmează durerea

Disconfortul accentuat dat de prezenţa calculilor poate fi ameliorat dacă se consumă macerat de izmă-bună. Acesta se prepară dintr-o linguriţă de frunze de mentă înmuiată 20 de minute în 200 ml de apă. Amestecul nu se fierbe. Maceratul se bea în decurs de 2 ore.

Mesteacănul are efect depurativ

Infuzia preparată din frunze de mesteacăn ajută corpul să elimine o mare cantitate de lichide şi substanţele nocive din corp (uree, azotaţi, cloruri şi acid uric), cât şi să dizolve pietrele. Preparată din 2-3 linguri de frunze uscate la 1 cană de apă, infuzia de mesteacăn se consumă pe parcursul zilei, în 3 reprize. Ca să obţii un ceai mai concentrat pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Acoperă şi lasă ceaiul la temperatura camerei 8 ore, nestrecurat, după care filtrează-l. În infuzie se poate pune şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se consumă maximum 3 căni pe zi.

Merişorul ţine la distanţă infecţiile

Sub formă de decoct, frunzele de merişor (coacăz de munte) sunt recomandate de fitoterapeuţi pentru că ajută în procesul diurezei şi luptă împotriva inflamaţiilor apărute la nivelul căilor urorenale. Obţii decoctul dintr-o linguriţă de frunze la 1 cană de apă, care se fierbe la foc mic 15 minute. Se beau câte 2 căni pe zi, în mai multe reprize.

Comprese calde cu coada-calului

Coada-calului are multe întrebuinţări în medicina naturistă. Având acţiune antimicrobiană şi săruri de potasiu, planta se foloseşte ca antiseptic şi diuretic în bolile de rinichi. În colici renale, benefice sunt compresele de coada-calului. Se pun 2 pumni de plantă mărunţită într-un săculeţ de pânză, care se fierbe într-un litru de apă, aproximativ 10-15 minute. Săculeţul se scoate, se stoarce şi se aşează în zona spatelui, imediat sub coaste. Bolnavul trebuie să fixeze săculeţul cu un prosop şi să stea sub pătură. Compresa se lasă să acţioneze 20 de minute.

Rădăcina de pătrunjel elimină surplusul de lichide

Rădăcina de pătrunjel conţine substanţe cu puternic efect diuretic, care stimulează producerea urinei şi eliminarea sa. De asemenea, are în compoziţie substanţe care dilată uşor căile urinare, ajutând la eliminarea calculilor de mici dimensiuni. Timp de minimum 2 săptămâni se beau câte 50 ml de suc de pătrunjel (în combinaţie cu 300 ml de suc de morcovi). O astfel de cură se poate face de 2 ori pe an.

Atenţie!

Aceste tratamente se recomandă doar în cazul pietrele renale de mici dimensiuni. În cazul calculilor mari nu sunt indicate tratamentele cu efect diuretic, pentru că există riscul ca aceştia să migreze spre vezică sau uretre pe căile urinare provocând o colică renală (criză de rinichi), infecţii sau chiar hidronefroză – blocajul rinichilor.

Articol util? Dă-l mai departe!