Mâncatul singur te face să te îngrași?

Un amplu studiu coreean privind dieta și sănătatea a analizat parametrul meselor consumate singure sau însoțite. Rezultatul: cu cât mănânci mai mult singur, cu atât mai mult dezvolți un sindrom metabolic, a cărui caracteristică cea mai vizibilă, dar nu singura, este creșterea în greutate. În mod paradoxal, femeile sunt mai rezistente la creșterea în greutate atunci când iau micul dejun singure.

Pe lângă compoziția nutrițională a alimentelor ingerate, contextul în care se consumă alimentele a apărut deja ca factor asociat cu diverse caracteristici legate de sănătate: mediul sonor, decorul, numărul de mestecat și zgomotul produs de acesta, viteza cu care se consumă alimentele etc. au făcut deja obiectul mai multor studii. Mâncatul singur a fost, de asemenea, asociat cu alegeri alimentare mai puțin sănătoase decât mâncatul împreună cu alte persoane. Acesta este motivul care a motivat această echipă de cercetători coreeni să analizeze cu atenție profilul mâncatului în singurătate pentru a detecta orice asociere cu riscul de sindrom metabolic.

Trei mese pe cont propriu: creșterea în greutate

În acest studiu realizat pe aproape 9.000 de femei și bărbați înscriși în Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2013-2015, autorii au stabilit 8 profiluri pentru a mânca singur:

  • De 3 ori pe zi: dimineața, la prânz și seara
  • De 2 ori pe zi: dimineața și seara
  • De 2 ori pe zi: prânz și cină
  • De 2 ori pe zi: dimineața și la prânz
  • 1 dată/zi: mic dejun
  • 1 dată/zi: la prânz
  • 1 dată/zi: seara
  • Nu mănâncă niciodată singur

După ajustarea pentru diverși factori de risc, inclusiv vârsta, venitul, numărul de membri ai familiei, starea civilă, fumatul și activitatea fizică, autorii concluzionează că sindromul metabolic este cel mai ridicat în rândul femeilor și bărbaților cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani care mănâncă singuri cele trei mese principale.

Sindromul metabolic crește cu 50% la bărbații care mănâncă singuri

Aceeași tendință se aplică și în cazul bărbaților care mănâncă singuri fie seara, fie la prânz și cină, al căror risc de a dezvolta sindromul metabolic este cu aproximativ 50% mai mare decât cel al bărbaților care nu mănâncă singuri.

Cu toate acestea, relația nu este atât de simplă, iar în cazul femeilor care mănâncă singure micul dejun se constată o relație inversă, cu o reducere a riscului de sindrom metabolic de aproximativ 30%.

Alimentația ca legătură socială

Autorii explică faptul că rolul alimentelor nu este doar de a hrăni, ci și de a contribui la construirea țesutului social și a relațiilor dintre oameni. Și că faptul că a mânca singur ar putea reflecta evoluția către o societate caracterizată de individualism și izolare, ceea ce ar putea afecta echilibrul alimentar.

Chul-Kyoo K. et al., Mâncatul singur este asociat în mod diferențiat cu riscul de sindrom metabolic la bărbații și femeile coreene. Int J Environ Res Public Health. 2018; 15(5): 1020.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu