Melanomul: semne si simptome pe care nu trebuie sa le ignori niciodata

Melanomul este un tip de cancer de piele care este mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă, dar poate apărea la persoane de orice vârstă. Vestea bună este că, dacă este depistat la timp, melanomul este ușor de tratat.

Pentru a înțelege diferența dintre o excrescență de melanom și o aluniță obișnuită, puteți folosi regula ABCDE. A înseamnă asimetrie. Aceasta înseamnă că o jumătate a excrescenței arată diferit față de cealaltă jumătate. B înseamnă margine. Dacă excrescența are o margine zimțată, neclară sau neuniformă, aceasta ar putea fi un semn de melanom.

C reprezintă culoarea. Creșterile de melanom pot avea mai multe culori, cum ar fi maro, negru, roșu, alb, gri sau albastru. D reprezintă diametrul. Dacă excrescența devine mai mare de 6 milimetri (mm), aceasta poate fi un motiv de îngrijorare. E reprezintă evoluția.

Aceasta înseamnă că, în timp, excrescența își schimbă dimensiunea, forma, culoarea sau textura. De exemplu, poate deveni solzoasă, nodulară, dură sau cu mâncărimi. Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, dar apare adesea pe pielea care a fost expusă la soare.

Deteriorarea excesivă cauzată de radiațiile UV de la lumina soarelui este un factor de risc major pentru acest tip de cancer. Alți factori de risc includ un istoric familial de melanom, un sistem imunitar slăbit și prezența multor alunițe pe corp. Cel mai frecvent tip de melanom se numește melanom cu răspândire superficială.

Aproximativ 75% din toate melanoamele se încadrează în această categorie. Aceste tumori au adesea o margine neregulată sau zimțată și sunt de diferite culori și forme. De obicei, sunt subțiri și localizate în straturile exterioare ale pielii, ceea ce le face ușor de tratat.

Cu toate acestea, dacă sunt lăsate netratate, se pot îngroșa și pot crește pe verticală din piele. Melanomul nodular este al doilea cel mai frecvent tip, reprezentând între 15% și 30% din toate cazurile. Aceste tumori canceroase ies din piele și provoacă pete întunecate.

Este mai puțin probabil ca acestea să îndeplinească testul ABCDE, ceea ce le face dificil de diagnosticat. Petele de melanom nodular cresc, în general, rapid și reprezintă între 5% și 15% din toate melanoamele.

Simptomele acestor tipuri de melanom apar, de obicei, pe față sau în alte zone ale pielii care sunt expuse în mod repetat la soare sau deteriorate de acesta. Acestea pot începe ca pete plate de culoare maro sau cafeniu și devin mai întunecate, mai neregulate și mai ridicate.

Pentru a vă monitoriza îndeaproape pielea, puteți face fotografii sau puteți folosi o hartă a alunițelor corporale pentru a urmări orice schimbări în timp.

Dacă aveți o aluniță sau o pată de piele nouă sau existentă care îndeplinește oricare dintre criteriile ABCDE sau dacă aveți o rană care nu se vindecă, este important să consultați un dermatolog. Unele forme de melanom se răspândesc rapid, așa că este mai bine să nu amânați consultarea unui specialist.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu