Cum îndepărtezi o căpușă simplu și în siguranță

În sezonul cald, mușcătura de căpușă este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate. În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre aceste creaturi minuscule, care pot da bătăi de cap pe termen lung.

Mai mult, se discută de fel de fel de tehnici de scoatere a căpușei, în cazul unei mușcături. Unii spun că insecta trebuie arsă cu ajutorul unui băț de chibrit, alții că trebuie sufocată sub un strat de lac de unghii sau vaselină.

Muscatura de capusa 02
Foto: Pinterest

Și mai surprinzător este că unii cred că pot îndepărta căpușa dacă o „curăță” cu o bucată de vată înmuiată în săpun. Dat fiind că eliminarea greșită a unei căpușe poate duce la boli grave, este bine să știi care este cea mai sigură metodă.

Mușcătura de căpușă – cum îndepărtezi pericolul fără riscuri

În primul rând, dacă descoperi că ai fost victima unei căpușe, nu intra în panică. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să scoți insecta. Ca să faci asta, trebuie să urmezi patru pași simpli.

  • Cu ajutorul unei pensete, prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.
  • Trage încet în sus, aplicând o presiune constantă și egală asupra pensetei. Încearcă să nu întorci sau să zdrobești insecta, deoarece riști ca anumite părți ale capului ei să-ți rămână în piele. Dacă, totuși, se întâmplă acest lucru, îndepărtează și resturile cu penseta.
Scoatere capusa
Foto: Pinterest
  • Curăță mușcătura de căpușă cu spirt sau cu apă și săpun.
  • Niciodată să nu zdrobești insecta cu degetele. Arunc-o la gunoi, într-o pungă sau în alt recipient sigilat, sau în toaletă.

Aceste creaturi pot transmite diverse maladii, precum boala Lyme. De aceea, este bine să consulți un medic la scurt timp după mușcătura de căpușă, pentru a determina dacă ai nevoie de tratament.

De ce nu funcționează celelalte metode

Numeroși oameni dau sfaturi pe Internet despre cum se scoate eficient o căpușă, dar majoritatea acestor metode pot face mai mult rău decât bine.

Arderea căpușei: Atunci când este arsă, insecta poate elibera o sumedenie de paraziți și bacterii direct în piele. De aceea, această metodă nu este indicată.

Muscatura de capusa 03
Foto: Pinterest

Lacul de unghii sau vaselina: Utilizarea acestor substanțe pe mușcătura de căpușă poate determina insecta să penetreze și mai profund în piele.

Vata îmbibată în apă și săpun: Există un mit conform căruia căpușa se va retrage singură dacă o cureți cu o bucată de vată îmbibată în apă și săpun. Cercetătorii de la Centrul pentru Studierea Căpușelor de la Universitatea din Rhode Island au testat această metodă și au dovedit că este absolut ineficace.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu