O boală contagioasă face ravagii printre copii. Nu e de joacă, trebuie mers urgent la medic dacă apar semnele astea

Medicii avertizează că numărul cazurilor de varicelă pur și simplu a explodat în ultima perioadă. Doar în ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara au fost evaluați câte 3-4 copii pe zi.

Majoritatea copiilor cu varicelă au dezvoltat o formă ușoară, care nu a necesitat internare, însă doi copii se află sub supraveghere în unitatea sanitară din cauza unor complicații. Unul dintre ei a dezvoltat encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit.

Varicela – când apar simptomele, cum se manifestă boala pe zile

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primăvara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.

Perioada de incubație poate fi între 10 și 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni. Contagiunea maximă este cu 2-3 zile înainte de apariția erupției pe corp, dar continuă și în timpul formării veziculelor până în momentul în care se desprinde ultima crustă.

Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5 grade Celsius) sau chiar febră (38-39 de grade Celsius), oboseală, dureri de cap, indispoziție și stări de rău, dar și apetit diminuat.

După cel mult două zile de la apariția primelor semne de boală, apar petele roșii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluție normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turtește prin reducerea conținutului, care se resoarbe.

În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă și se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul.

Complicațiile varicelei – care sunt semnalele de urgență

În majoritatea cazurilor, nu este necesară evaluarea în spital, pacienții rămânând în evidența și monitorizarea medicului de familie. Sunt însă cazuri în care pacienții au dezvoltat o complicație și a fost necesară monitorizarea atentă a acestora.

Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers și dureri de cap, cefalee, spune asist univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Dr. Victor Babeș din Timișoara.

Și adulții pot dezvolta forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecție la nivelul pielii și care poate duce, dacă nu este tratată cu antibiotice, la septicemie.

Numărul cazurilor este însă extrem de mic.

Varicela poate fi prevenită prin vaccinare!

Tratamentul varicelei constă în administrarea de antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care să amelioreze senzația de mâncărime a pielii. Există însă metode de prevenție.

Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuții împlinesc vârsta de 9 luni.

Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar și adulții pot fi imunizați. Vaccinarea asigură o protecție pe parcursul vieții, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de 6 săptămâni.

Există posibilitatea contractării bolii în cazul adulților care au fost vaccinați în copilărie, dar forma pe care o vor face, dacă o vor face, va fi una ușoară. Iar acest lucru este foarte important, pentru că în cazul adulților există un risc mai mare de complicații, în special la pacienții imunocompromiși, precizează dr. Adelina Marinescu.

Medicii spun că, după doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiș, datorită măsurilor de protecție anti-COVID, purtarea măștii și izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienților cu această boală ar putea crește semnificativ.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu