Experții au început recent să avertizeze asupra unei „epidemii” emergente de miopie, potrivit revistei de specialitate Plos one după ce a observat o creștere bruscă a cazurilor în rândul copiilor născuți la finalul perioadei denumite generic „baby boom”.
Atunci, pe baza datelor colectate de la 107.442 de participanți la studiul extins Biobank în Marea Britanie, cei născuți la sfârșitul anilor 1960 au 10% mai multe șanse de a avea miopie decât cei născuți cu 30 de ani mai devreme.
Factori genetici și de mediu
Cel mai mare salt este în rândul celor care au suferit modificări ale vederii mai târziu în viață, deși în rândul celor care au avut-o încă din copilărie, numărul cazurilor severe s-a dublat în aceeași perioadă.
Pentru a înțelege de ce se produce acest fenomen, trebuie să luăm în considerare factorii care duc la apariția miopiei: se crede că această afecțiune este cauzată de un amestec de componente genetice și de mediu, inclusiv timpul petrecut în fața ecranelor.
Este tocmai cea din urmă pe care politicile de sănătate publică o pot aborda. În acest sens, autorii lucrării sunt de părere că „epidemia emergentă de miopie este acum o preocupare internațională urgentă”.
Este posibil să stopăm această creștere
Pentru a ne face o idee despre cifre, cea mai veche cohortă vizată de studiu îi include pe cei născuți între 1939 și 1944. În acest grup, procentul celor care au dezvoltat miopia în copilărie este de 12,6%, iar cel al celor care au dezvoltat-o ulterior este de 7,4%.
În schimb, în grupul celor mai tineri (cei născuți între 1965 și 1970), cei care au dezvoltat această afecțiune în copilărie reprezintă 15,6%, iar cei care au dezvoltat-o mai târziu, 13,6%.
Motivele sunt complexe, dar cercetătorii propun mai multe posibilități, inclusiv schimbări în alimentația din copilărie, utilizarea crescută a ecranelor digitale și modificări în metodele educaționale (de exemplu, petrecerea mai mult timp la teme și mai puțin timp în aer liber).
O altă posibilitate pe care o iau în calcul este că acest rezultat este influențat de creșterea numărului de persoane care își continuă studiile după vârsta de 18 ani, deoarece acest lucru crește numărul de ani petrecuți citind mult zilnic. De fapt, acest lucru este în concordanță cu concluziile mai multor studii anterioare.
Cu toate acestea, autorii notează că, atunci când sunt luate în considerare alte cohorte, se observă o reducere a creșterii numărului de cazuri la cei născuți între 1955 și 1970, astfel încât această creștere ar putea fi încetinită sau chiar inversată cu politici corecte de sănătate publică.
Pentru aceasta, însă, ei consideră că este necesar să se continue să se studieze și să se înțeleagă mai bine factorii care influențează evoluția miopiei pe parcursul vieții unei persoane, astfel încât să fie posibilă conceperea unor măsuri eficiente pentru a acționa asupra lor.