7 obiceiuri care par inofensive, dar sunt nocive pentru sănătate

Toată lumea știe că nu este bine să te culci la ore târzii sau să mănânci prea mult. Și totuși, există lucruri pe care le facem de ani de zile fără a ne face griji și care, în realitate, sunt periculoase pentru sănătate. De exemplu, știai că, dacă îți inhibi strănutul, poți ajunge la spital? Și că guma de mestecat, pe lângă că distruge plombele dentare, îți poate afecta memoria?

Am creat pentru tine o listă cu câteva obiceiuri pe care le credem inofensive, dar care au impact negativ asupra sănătății.

1

Ce se întâmplă dacă îți inhibi strănutul

Obiceiuri nesanatoase

Ce afectează: sistemul respirator, vasele sanguine ale capului, creierul. Și, dacă ai ghinion, esofagul.

Principala funcție a strănutului este eliminarea bacteriilor, virusurilor și particulelor de praf din organism. Când îți inhibi strănutul, împiedici bacteriile să iasă.

Dar asta nu e tot: imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă ai încerca să tragi cu o armă a cărei țeavă este obturată. Exact același lucru se întâmplă în nazofaringe: întreaga forță a strănutului merge înapoi.

Asta poate afecta urechea, din cauza creșterii presiunii intracraniene. Iar dacă se întâmplă ca în momentul strănutului să ai mâncare în gură, poate fi afectat și esofagul.

2

Folosirea scobitorilor

Obiceiuri nesanatoase 01

Ce afectează: gingiile.

Dentiștii își sfătuiesc pacienții să nu folosească scobitori. Ele sunt relativ inofensive pentru smalțul dinților, dar gingiile suferă enorm. În plus, este aproape imposibil să cureți spațiile inter-dentare cu acest instrument. Pentru a avea o bună igienă orală, este mai bine să folosești ața dentară.

3

Dormitul pe burtă

Obiceiuri nesanatoase 02

Ce afectează: respirația, circulația sângelui, coloana vertebrală și pielea.

Dormitul pe burtă, cu fața în pernă, este foarte confortabil, dar în același timp foarte dăunător. Când adopți această poziție, respirația devine dificilă, gâtul se află într-o poziție nefirească, iar circulația sângelui și vertebrele sunt afectate.

Medicii avertizează ca ridurile faciale temporare care se formează în timpul somnului pe burtă devin permanente după o perioadă de timp.

4

Spartul semințelor

Obiceiuri nesanatoase 03

Ce afectează: dinții și vezica biliară.

Semințele de floarea soarelui sunt gustoase și, în plus, foarte sănătoase. Dar atenție la cum le mănânci. Ele trebuie sparte cu degetele și niciodată cu dinții. Dentiștii îi recunosc întotdeauna ușor pe cei care sparg semințe după semnele distinctive pe care acest obicei le lasă pe dinți.

Pe de altă parte, semințele de floarea soarelui sunt nerecomandabile persoanelor supraponderale sau care au probleme cu vezica biliară: conținutul lor caloric este de 500 kcal la 100 de grame.

5

Să amâni mersul la toaletă

Obiceiuri nesanatoase 04

Ce afectează: rinichii, sistemul urogenital și intestinele.

În iunie 2018, un tânăr englez și-a încheiat ziua la urgențe, după ce s-a jucat pe calculator în continuu, timp de opt ore, fără să meargă la toaletă. Intestinele și vezica tânărului erau atât de umflate încât medicii s-au temut că suferă de cancer.

Experții în domeniul sănătății sunt convinși că este foarte dăunător să amâni mersul la toaletă, deoarece mușchii încordați nu mai funcționează corect după o vreme, iar riscul de infecție a tractului urinar poate crește.

6

Să te speli pe păr cu apă fierbinte

Obiceiuri nesanatoase 05

Ce afectează: creierul și scalpul.

Dacă îți place să faci duș cu apă fierbinte, ar fi bine să schimbi acest obicei. În primul rând, el poate provoca dureri de cap teribile și vertij. Pe de altă parte, sub apă fierbinte, glandele sebacee ale scalpului acționează în ritm accelerat, iar părul devine din ce în ce mai gras.

7

Mestecatul gumei

Obiceiuri nesanatoase 06

Ce afectează: stomacul, dinții și memoria pe termen scurt.

Guma de mestecat stimulează secreția de acid gastric. Este mai bine să mesteci gumă înainte de mese, deoarece acest lucru poate provoca gastrită și chiar ulcer. Guma de mestecat este dăunătoare pentru dinți și pentru plombele dentare.

Guma de mestecat afectează și memoria. Potrivit cercetătorilor, guma de mestecat ne ajută să ne concentrăm asupra sarcinilor care necesită atenție prelungită, dar ea contribuie totodată la deteriorarea memoriei pe termen scurt.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu