Profesorul Beuran avertizează asupra pericolelor alimentației procesate și a importanței somnului

Profesorul Beuran avertizează asupra pericolelor alimentației procesate și a importanței somnului

Prof. univ. dr. Mircea Beuran, medic primar chirurgie generală la Spitalul de Urgență Floreasca, a discutat recent la Medika TV despre impactul alimentației procesate, consumul de zahăr și importanța somnului în menținerea sănătății.

Alimentația procesată este un punct central, având în vedere că bolile digestive sunt printre cele mai frecvente în cadrul spitalului, fiind devansate doar de bolile neurovasculare și cardiovasculare.

Aceste boli, printre care se numără afecțiunile hepatice și ulcerele, sunt influențate semnificativ de alimentația nesănătoasă, care include produse procesate, dar și de factori precum consumul excesiv de alcool.

Hepatita B și C sunt deosebit de frecvente, fiecare având peste un milion de cazuri, și pot evolua în ciroze și ulterior în cancere hepatice dacă nu sunt tratate corespunzător. Deseori, cantitatea excesivă de zahăr consumată zilnic reprezintă o preocupare pentru medici.

Profesorul Beuran subliniază că este recomandat să nu se depășească mai mult de 8 cubulețe de zahăr pe zi pentru a minimiza riscurile asupra sănătății, considerând zahărul o alegere mai sigură decât îndulcitorii artificiali compromiși, cum ar fi ciclamatul.

Acesta atrage atenția asupra pericolelor ascunse ale unor produse aparent sigure din magazine, sugerând că unele tehnologii moderne, precum o lingură inteligentă care amplifică gustul sării, pot sprijini persoanele ce trebuie să evite anumite alimente.

Totuși, așa cum precizează Beuran, tehnologia nu poate înlocui alegerile alimentare și un stil de viață sănătos. Somnul adecvat este esențial pentru sănătate, fiind comparat de doctor cu un încărcător pentru telefon.

Este vital ca odihna să dureze între 6 și 8 ore pentru a asigura funcționarea optimă în activitățile zilnice. Un somn de calitate, alături de o alimentație echilibrată și activitate fizică, reprezintă pilonii fundamentali ai unui stil de viață sănătos și echilibrat, subliniază profesorul Beuran.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu