Realitatea crudă a cancerului de colon: din ce în ce mai multe cazuri la tineri

Cancerul colorectal, în special în stadiile sale mai avansate, devine din ce în ce mai mult o boală a tinerilor, potrivit unui studiu publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. De aceea, autorii lucrării fac apel la inițiative de depistare timpurie pentru tinerii care prezintă simptome sau care au antecedente familiale.

O boală tot mai des întâlnită

Tumorile colorectale sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer: în Statele Unite, sunt al treilea cel mai frecvent, excluzând cancerele de piele, iar Societatea Americană de Cancer prevede că vor fi depistate 100.000 de cazuri noi până în 2022.

Până în prezent, au fost considerate o problemă care afectează mai ales persoanele aflate la vârste mai înaintate (parțial din cauza faptului că limita de supraveghere a fost stabilită anterior la 50 de ani), dar în prezent numărul de cazuri la adulții în vârstă este în scădere, în timp ce incidența este în creștere în rândul persoanelor tinere.

Nu este o noutate, dar acest studiu diferă de cele anterioare prin faptul că se concentrează pe două aspecte cheie: în primul rând, schimbarea proporției în incidența tumorilor în stadiul cel mai avansat (adică cele în care au apărut deja metastaze) și, în al doilea rând, concentrarea pe adenocarcinom, un subtip de cancer rectal ușor de detectat prin metodele actuale.

Tocmai din acești doi factori rezultă că din ce în ce mai mult adulții mai tineri sunt afectați de cancer de colon: pe măsură ce incidența cancerelor avansate crește în rândul segmentelor mai tinere ale populației supuse screening-ului (adică, în Statele Unite, mai ales la persoanele cu vârsta de 45 de ani și peste), se înțelege că aceste cancere au avut un timp mai îndelungat pentru a se dezvolta.

Creșterea numărului de cancere metastatice

Studiul se bazează pe datele colectate între 2000 și 2016 de către programul Surveillance, Epidemiology and End Results programul guvernului american. În total, autorii au folosit date de la 103.975 de pacienți, care împreună reprezintă 106.871 de cazuri de cancer colorectal.

Acestea au fost analizate tendințele în funcție de stadiul cancerului la momentul depistării, de vârsta pacienților, de zona corpului afectată (colon, rect sau ambele) și de categoria rasială a pacienților.

Ce au descoperit aceștia este că, în timp ce cazurile depistate în stadii incipiente scad în timp, cazurile mai avansate tind să devină mai frecvente. De exemplu, la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, cancerele de colon metastatice au crescut cu 49% între anii 2000-2002 și 2014-2016. Creșterea numerică a fost cea mai pronunțată la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani: o creștere uluitoare de 133%.

În mod normal, cercetătorii au observat, de asemenea, o creștere a proporției de cancere metastatice din numărul total de cazuri detectate și subliniază că creșterile de incidență au loc mai mult în rândul populației hispanice și afro-americane, făcând apel la cercetări care pot face lumină asupra motivelor acestei disparități.

Când este necesară depistarea?

În Statele Unite, pentru persoanele fără factori de risc speciali, vârsta recomandată pentru a începe depistarea (în principal colonoscopiile) este în prezent de 45 de ani. Aceasta a fost recent coborâtă de la vârsta de 50 de ani, din cauza creșterii incidenței cancerului colorectal la cei mai tineri de 50 de ani.

După aceea, dacă rezultatele primului test sunt normale, se recomandă screening-ul la fiecare 5-10 ani până la vârsta de 75 de ani, după care se prescriu colonoscopii la discreția medicului.

Dacă se respectă aceste indicații, se estimează că la persoanele cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, 70-80% dintre cancerele colorectale pot fi prevenite.

Situația se schimbă dacă avem simptome (vărsături, dureri abdominale, sânge în scaun, scădere în greutate), caz în care este esențial să consultăm un medic pentru a prescrie testele adecvate; sau dacă avem antecedente în familie, pentru care trebuie să fim extrem de vigilenți.

Articol util? Dă-l mai departe!