Sănătatea risipește mitul: avantajele și dezavantajele consumului de apă la masă

Se spune că apa înseamnă viață și nu se înșeală. În Spania, se consumă 131 de litri de apă pe zi de persoană. Fără această băutură, care este alcătuită din hidrogen și oxigen, organismul nu ar putea îndeplini multe dintre funcțiile necesare pentru a rămâne în viață. Profesioniștii din domeniul medical recomandă în mod constant importanța de a rămâne hidratat. Cu toate acestea, rareori vorbesc despre când este cel mai bun moment pentru a o consuma.

Ministerul Sănătății a încercat să risipească diverse mituri legate de obiceiurile sănătoase. Și, evident, consumul de apă a ieșit la iveală. Poate fi băutura cea mai interiorizată în viața noastră de zi cu zi, motiv pentru care uităm adesea cât de importantă este. Tocmai de aceea, acest lichid este cel care ne satură cel mai mult.

Când este cel mai bun moment pentru a bea apă?

Este important să ne amintim că organismul nostru este alcătuit din 50-70% apă. Depindem de ea pentru a trăi, așa că un consum zilnic este mai mult decât obligatoriu. De-a lungul anilor, au fost realizate mai multe studii care nu au reușit să stabilească ce cantitate este necesară. Chiar și așa, s-a stipulat că 1,5 până la 2 litri pe zi este suficient. Dar când este cel mai bine să o bei și este într-adevăr mai bine să o bei în afara meselor?

Există o credință populară conform căreia nu este necesar să bei atât de multă apă în timpul meselor. Adevărul este că multe dintre alimentele pe care le consumăm în timpul vieții noastre zilnice conțin deja cantități de apă. Cu toate acestea, Ministerul spaniol al Sănătății și-a propus să risipească mitul cu privire la cel mai bun mod de a face acest lucru. „Setea care apare în timpul meselor trebuie să fie potolită, atât pentru o hidratare corectă, cât și pentru a ne ajuta să percepem mai bine aromele alimentelor pe care le consumăm”, a adăugat acesta.

Din acest motiv, consumul de apă, potrivit ministerului, ar trebui să fie indiferent dacă este vorba sau nu de alimente. Prin urmare, ei recomandă să bem cantitățile stipulate pentru a beneficia de sănătatea noastră.

Care sunt beneficiile apei potabile?

Un pahar de apă răcoritoare.
Un pahar de apă răcoritoare.

Până acum este de necontestat faptul că apa potabilă este cel mai pur lucru pe care îl puteți face pentru corpul dumneavoastră. Beneficiile sale sunt unice, iar corpul tău va răspunde mai bine la sarcinile de rutină dacă este hidratat corespunzător. Potrivit Clinicii Mayo, apa ajunge în fiecare celulă, țesut și organ din corpul dumneavoastră, declanșând astfel următoarele funcționalități necesare:

  1. Eliminarea deșeurilor. În principal prin urină și fecale.
  2. Aceasta ajută la menținerea temperaturii. Consumul regulat de apă aduce corpul nostru la niveluri normale de temperatură (36 sau 37º).
  3. Lubrifiază și amortizează. Face acest lucru în principal în articulații și în creier.
  4. Protejează țesuturile sensibile. Este necesar pentru protecția măduvei spinării.

Consumul excesiv de apă: poate fi periculos?

Sportivul obosit se hidratează cu apă.
Sportivul obosit se hidratează cu apă.

Nu trebuie să vă fie frică de apa potabilă. Așa cum am menționat deja, beneficiile sale sunt esențiale pentru organismul nostru. Chiar și așa, asta nu înseamnă că pot exista unele excepții în care apa potabilă este periculoasă. Primul lucru pe care trebuie să îl știm este că aceasta poate fi contaminată, astfel încât bacteriile ar putea provoca un anumit tip de disconfort sau infecție. Nimic care să nu poată fi rezolvat mergând la medic și urmând un tratament adecvat.

În al doilea rând, și mai important, un aport prea mare de sodiu poate duce la hiponatremie. Aceasta apare atunci când sodiul din sânge scade pentru că rinichii nu sunt capabili să elimine tot excesul de apă. Este adesea foarte frecventă la sportivii de înaltă performanță, care devin oarecum obsedați de deshidratarea din timpul exercițiului.

Agua: Cât trebuie să bei în fiecare zi? (2022, 12 octombrie). Clinica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256

Stiluri de viață sănătoase – mituri false (n. d.). https://estilosdevidasaludable.sanidad.gob.es/alimentacionSaludable/falsosMitos/home.htm

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu