Scade nivelul colesterolului: optează pentru o alimentație bogată în plante

O dietă bazată mai mult pe plante poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Potrivit unui nou meta-studiu, o dietă vegetariană sau vegană ar putea contribui la reducerea nivelului de colesterol din organism, ajutând în același timp la combaterea schimbărilor climatice. Potrivit studiului, dietele pe bază de plante, în special, reduc nivelurile unei lipoproteine care suscită un interes din ce în ce mai mare ca indicator mai bun al sănătății inimii decât colesterolul „rău”. Organismul își fabrică singur cea mai mare parte a colesterolului, care nu provine din alimente,

Un nou studiu indică faptul că o dietă vegetariană sau vegană poate reduce nivelul de colesterol alimentar din organism. În special, studiul arată că aceste diete reduc nivelurile de lipoproteine, care pot fi un indicator mai bun al bolilor cardiovasculare decât lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău”. Studiul arată că dietele pe bază de plante sunt asociate cu o reducere cu 7% a colesterolului total și cu o reducere cu 14% a tuturor lipoproteinelor care blochează arterele, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare pentru persoanele care mențin o astfel de dietă timp de cel puțin cinci ani.

Lipoproteinele sunt particule alcătuite din grăsimi, sau lipide, și proteine. Lipidele pe care le conțin includ colesterolul și trigliceridele. Unele lipide cu colesterol, cum ar fi lipoproteinele cu densitate mare (HDL), sau colesterolul „bun”, protejează împotriva bolilor de inimă. Pe de altă parte, un exces de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) crește riscul de boli cardiovasculare. Reducerea riscului care rezultă dintr-o alimentație bazată pe plante este aproximativ echivalentă cu o treime din efectul de scădere a colesterolului produs de medicamente precum statinele. Autorii studiului au evidențiat, de asemenea, efectele benefice asupra schimbărilor climatice ale unei adoptări mai largi a alimentelor pe bază de plante. Studiul este un meta-studiu, sau un studiu de studii, care a analizat rezultatele a 30 de studii randomizate diferite publicate între 1980 și 2022 privind efectul dietelor pe bază de plante asupra colesterolului. Rezultatele sunt publicate în European Heart Journal, împreună cu un editorial.

Colesterolul și dietele pe bază de plante

Colesterolul este piatra de temelie, de exemplu, a membranelor celulare, a bilei și a hormonilor. Cu toate acestea, dieta occidentală tradițională conține mult mai mult colesterol decât este necesar, ceea ce duce la niveluri plasmatice excesiv de ridicate și la un risc de ateroscleroză și infarct miocardic. O dietă bazată pe plante care conține mai puțin colesterol este suficientă pentru a satisface nevoile organismului. Dietele vegetariene și vegane par să încurajeze ficatul să producă mai mulți receptori LDL, „ceea ce permite organismului să capteze mai eficient colesterolul din fluxul sanguin.

Poate că cel mai interesant rezultat al studiului a fost că, deși nivelul general al colesterolului nu a scăzut dramatic, ceea ce a fost foarte interesant a fost scăderea colesterolului apoB [apolipoproteina B]”. Acest lucru reflectă o tendință de reducere a numărului de particule în sine, care, în cadrul cercetărilor, a fost un factor de risc potențial mai precis pentru a prezice riscul cardiovascular la anumiți pacienți”, a adăugat el.

De ce dieta singură nu este o soluție

Cea mai mare parte a colesterolului nu provine din alimente. Organismul produce aproximativ 80% din propriul colesterol, restul fiind ingerat prin alimentație. Cu toate acestea, reducerea grăsimilor animale din alimentație, așa cum demonstrează acest set de dovezi, duce la o reducere a nivelului de colesterol din sânge. Cu toate acestea, dietele pe bază de plante nu ar trebui să fie considerate ca un substitut al medicamentelor pentru reducerea colesterolului, în cazul în care acestea sunt considerate adecvate de către cardiolog.

Ficatul produce colesterolul din organism, iar medicamente precum statinele inhibă această producție. Colesterolul este stocat în vezica biliară sub formă de bilă. Bila este un fel de săpun pentru organism. Atunci când o persoană mănâncă, hormonii determină vezica biliară să excrete bila în tractul intestinal. Aceasta preia grăsimile conținute în alimente, ajută la digerarea lor și colectează vitaminele solubile în grăsimi care sunt atât de importante pentru funcționarea noastră zilnică, printre altele. Aceste vitamine sunt apoi reabsorbite în tractul intestinal, împreună cu o parte din colesterol. Restul părăsește organismul prin fecale. Reciclăm o proporție foarte mare din colesterolul nostru în fiecare zi.

Reduceți grăsimile saturate din dieta dumneavoastră

Acest studiu, în timp ce este în concordanță cu cercetările existente, se adaugă la numărul nostru de dovezi că reducerea grăsimilor saturate din alimentație contribuie într-adevăr la îmbunătățirea profilului colesterolului seric. Cheia sănătății cardiovasculare și a controlului colesterolului constă în respectarea acestor recomandări, în primul rând: dieta, exercițiile fizice, gestionarea stresului și somnul.

Dietele pe bază de plante reprezintă un instrument-cheie pentru schimbarea producției alimentare către forme mai durabile din punct de vedere ecologic, reducând în același timp povara tot mai mare a bolilor cardiovasculare la nivel mondial.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu