Un sfert dintre adulți suferă de niveluri scăzute de vitamina B12. Unul dintre semnele caracteristice este oboseala, ceea ce poate însemna că nu aveți suficient oxigen în sânge pentru a vă oferi energie.
Vitamina B12 nu furnizează ea însăși energie reală. Cu toate acestea, dacă suferiți de anemie megaloblastică, despre care se știe că vă face să fiți obosiți și slăbiți, o creștere bruscă a nivelului de vitamina B12 vă poate face să vă simțiți incredibil de energici!
Acest lucru se datorează faptului că vitamina B12 este esențială pentru producerea de globule roșii, care transportă oxigenul în tot corpul. Sângele oxigenat vă va ajuta să vă simțiți plini de viață.
Anxietate, depresie, tulburări de dispoziție și mentale
Anxietatea și depresia pot apărea deoarece lipsa vitaminei B12 poate scădea, de asemenea, nivelurile de serotonină, care este o substanță chimică cerebrală și un neurotransmițător legat de centrul de plăcere al creierului, precum și nivelurile de dopamină, regulatorul de dispoziție care gestionează memoria și dispoziția.
Dacă nu sunt tratate, nivelurile scăzute de vitamina B12 pot duce chiar la paranoia, iluzii și halucinații.
Principalele semne ale deficienței de vitamina B12
- amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor sau picioarelor, care pot indica posibile leziuni nervoase.
- un ten galben, ceea ce indică faptul că celulele roșii din sânge se descompun, un proces în care acestea eliberează un pigment galben.
- limbă umflată, netedă, cu puține papile, care dau simțul gustului.
- slăbiciune, amețeli și pierderea echilibrului, care sunt semne că sângele dumneavoastră ar putea să nu fie suficient de oxigenat, din cauza nivelului scăzut de vitamina B12.
- vedere încețoșată sau dublă, sau umbre în câmpul vizual, cauzate de deteriorarea nervului optic, o consecință a deficienței de vitamina B12.
- pierderea memoriei, care poate fi un semnal de alarmă atunci când nu are altă cauză potențială.
- vegetarienii și veganii sunt mai susceptibili de a fi deficitari deoarece vitamina B12 provine din produse de origine animală. Persoanele care urmează aceste diete sunt puternic încurajate să își crească aportul de vitamina B12 prin consumul de drojdie nutritivă.
Nivelurile scăzute sau insuficiente de B12 pot duce la o serie de simptome, dintre care unele pot fi grave. Acest lucru poate duce la leziuni ireversibile și potențial grave, în special la nivelul sistemului nervos și al creierului. Cu toate acestea, această situație este neobișnuită.
Chiar și un nivel de vitamina B12 puțin mai scăzut decât cel normal poate declanșa simptome, însă acestea nu sunt specifice și nu sunt suficiente pentru a diagnostica deficiența de vitamina B12. Simptomele pot include:
- depresie, confuzie, probleme de memorie
- oboseală, dureri de cap, modificări ale dispoziției, dificultăți de concentrare
Atunci când simptomele se agravează, acestea pot include modificări neurologice, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Unele persoane pot avea dificultăți în a-și păstra echilibrul.
Copiii care nu au vitamina B12 pot prezenta:
- mișcări neobișnuite, cum ar fi tremurături faciale
- probleme de reflexe
- dificultăți de hrănire
- iritații
- posibile probleme de creștere dacă nu sunt tratate deficiența de B12 a fost asociată cu un risc crescut de afectare cognitivă și depresie.