Simptomele depresiei: cauzele și tratamentul bolii

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia este o boală care afectează 3,8% din populație, ceea ce înseamnă că, la nivel global, aproximativ 280 de milioane de persoane suferă de această afecțiune care are un impact direct asupra vieții de zi cu zi. În plus, poate fi foarte gravă și „în cele mai grave cazuri poate duce la sinucidere”, adaugă OMS. O problemă de sănătate publică, întrucât „peste 700.000 de persoane se sinucid în fiecare an”.

Multe persoane care suferă de depresie rămân nediagnosticate și, în consecință, netratate. De aceea, acțiunea la primele semne de avertizare este esențială pentru a evita o tulburare mai gravă.

Denumită și depresie clinică sau tulburare depresivă majoră, această boală afectează gândirea și comportamentul și poate duce la probleme fizice și emoționale care îngreunează desfășurarea activităților zilnice. „Poate provoca simptome mai grave decât controlul asupra modului în care vă simțiți, gândiți și coordonați activități precum somnul, mâncatul sau munca”, explică Institutul Național de Sănătate Mintală.

Semnele timpurii de avertizare a depresiei

De multe ori ne putem simți deprimați, dar depresia este mult mai mult decât atât. „Nu este o slăbiciune și nu vă puteți recupera peste noapte, pentru că poate necesita un tratament pe termen lung, adăugă experții Clinicii Mayo.

Tristețea, frustrarea sau un sentiment de gol poate fi o emoție punctuală, dar când este ceva care interferează cu viața de zi cu zi, trebuie să fiți atenți. Pentru a vorbi despre depresie sau risc, trebuie identificate următoarele simptome:

  • Un sentiment de nefericire în cea mai mare parte a timpului
  • Nu vă bucurați de nicio activitate
  • Nervozitate
  • Anxietate
  • Iritabilitate
  • Suferiți de insomnie
  • Pierderea poftei de mâncare și a greutății
  • Pierderea încrederii în sine
  • Obosiți fără motiv aparent
  • Comportamente de evitare socială
  • Gânduri sinucigașe
  • Dureri fizice, cum ar fi dureri musculare, de gât, de spate sau de cap

Așa cum subliniază OMS, persoana poate prezenta o serie de simptome, printre care „dificultate de concentrare, vinovăție excesivă sau stimă de sine scăzută, lipsă de speranță pentru viitor, gânduri de moarte, tulburări de somn, modificări de greutate și lipsă de energie”.

Importanța de a acționa

Depresia poate afecta fiecare persoană în mod diferit, în funcție de vârstă. În orice caz, este necesar să acționați cât mai repede posibil și să nu minimalizați niciunul dintre aceste simptome.

Tratamentul trebuie să fie individualizat, dar de obicei include psihoterapie, medicație sau un tratament combinat. „În cazurile mai ușoare de depresie, tratamentul poate începe doar cu psihoterapie, iar medicația este adăugată dacă persoana continuă să aibă simptome”, adaugă Institutul Național de Sănătate Mintală.

De aceea, tratamente precum activarea comportamentală și terapia cognitiv-comportamentală pot fi cu adevărat benefice în acest proces.

Psihoterapia este foarte utilă în cazul depresiei ușoare până la moderate, deoarece vă ajută să vă ocupați de gândurile negative, să vă cunoașteți, să faceți față anumitor probleme și să gestionați anxietatea și stresul.

Articol util? Dă-l mai departe!