În comparație cu unele dintre obiectele dvs. de zi cu zi, paharele de toaletă sunt relativ curate.
Unele suprafețe sau obiecte sunt atinse în fiecare zi, fără ca dumneavoastră să le acordați atenție, și totuși ele sunt pline de bacterii.
De ani de zile ți s-a spus că poți răci doar atingând o clanță și probabil că ai ghicit că clanța este unul dintre primele 10 obiecte. Cu toate acestea, clanțe, tastaturi de calculator și bolul animalului tău de companie nu se află în top 5 al obiectelor din casa ta cu cele mai multe bacterii. Deși un capac de toaletă murdar este evident, oamenii de știință au descoperit că un capac de toaletă mediu transportă doar 100 de bacterii pe centimetru pătrat. Pare mult, dar veți descoperi că următoarele obiecte de uz casnic transportă de multe ori mai multe bacterii pe centimetru pătrat.
Buretele de bucătărie: o bombă bacteriană
Buretele de bucătărie, cu care vă spălați vasele, este cel mai contaminat obiect pe care îl aveți în casă. Transportând 20 de milioane de bacterii pe centimetru pătrat sau de aproximativ 200.000 de ori mai multe decât scaunul de toaletă, buretele de bucătărie este un adevărat hotel pentru 362 de specii de bacterii. În cadrul unui studiu, oamenii de știință au analizat 14 bureți folosiți și au descoperit 45 de miliarde de microbi pe centimetru pătrat. Prosoapele de vase colectează cel mai mare număr de E. coli și alte bacterii fecale dintr-o casă obișnuită, deoarece nu sunt reînnoite așa cum ar trebui. Numeroase studii au confirmat că, printre alte ustensile de uz casnic, bureții de bucătărie conțin cel mai mare număr de bacterii. Bureții de bucătărie sunt, de asemenea, o sursă de contaminare în restaurante. În cadrul unui studiu, cercetătorii au colectat 201 bureți din restaurante și au evaluat numărul total de bacterii aerobe. Aceștia au reușit să izoleze Pseudomonas, bacili, streptococi și lactobacili și au dezvăluit astfel practici insuficiente de igienă în ceea ce privește bureții de bucătărie.
Telefonul mobil: un pericol în buzunar
Microbiologii se gândesc adesea la telefoanele mobile ca la niște vase Petri, deoarece acestea generează căldură, trăiesc în întunericul buzunarelor și vă însoțesc adesea la toaletă. Poate că nu vă gândiți la acest lucru atunci când vă luați telefonul peste tot unde mergeți, de la masă la cabinetul medicului.
Potrivit unui studiu, adulții își verifică telefoanele de aproape 47 de ori pe zi, ceea ce oferă multe oportunități pentru ca microorganismele să treacă de la mână la telefon.
În prezent, cercetările variază în ceea ce privește numărul de germeni prezenți pe un telefon mobil, însă un studiu a descoperit peste 17.000 de copii ale genelor bacteriilor pe telefoanele studenților. Un alt studiu a arătat că telefoanele mobile ale profesioniștilor din domeniul sănătății sunt un adevărat rezervor de agenți patogeni, deoarece acestea sunt rareori curățate și atinse în timpul sau după examinarea pacienților.
Pentru a reduce cantitatea de bacterii pe care le transportați pe telefon, lăsați-l în afara toaletei și nu uitați să vă spălați pe mâini mai des. De asemenea, puteți investi într-un mic dezinfectant cu lumină ultravioletă pentru a distruge bacteriile fără căldură sau umiditate.
Cum să-ți cureți telefonul în mod natural
Atunci când vă curățați telefonul acasă, nu doriți să îl udați pentru a evita deteriorarea acestuia. Evitați produsele de curățare a sticlei, aerul comprimat, înălbitorul, peroxidul de hidrogen sau pulberile abrazive. Urmați acești pași o dată pe săptămână pentru a vă curăța temeinic telefonul și carcasa.
- Scoateți telefonul din priză, scoateți toate conexiunile și opriți-l. Îndepărtați carcasa sau capacul de protecție pentru curățarea separată.
- Se amestecă un raport 1:1 de alcool izopropilic de 70° și apă distilată într-o sticlă mică de pulverizare.
- Pulverizați-l pe o cârpă din microfibră care nu lasă scame. Nu pulverizați niciodată direct pe telefon și nu umeziți prea mult cârpa pentru a nu deteriora componentele electronice. Uscați partea din față și din spate a telefonului.
- Dacă există reziduuri în zone mici, cum ar fi în jurul orificiilor de conectare, al butoanelor sau al camerei, utilizați un tampon de bumbac uscat sau o scobitoare de lemn și curățați ușor aceste zone.
- În timp ce telefonul se usucă la aer, curățați carcasa. Ambele trebuie să fie complet uscate înainte de a introduce telefonul.
Spălarea legumelor în chiuvetă da… dar apoi spălarea chiuvetei
Într-un studiu realizat de National Sanitation Foundation (NSF), cercetătorii au descoperit că chiuveta din bucătărie conține a doua cea mai mare concentrație de microorganisme din casă.
Într-un alt studiu, cercetătorii au găsit peste 1.000 de unități formatoare de colonii în chiuveta din baie.Potrivit NSF, este important să curățați și să dezinfectați chiuveta o dată sau de două ori pe săptămână și să dezinfectați țevile și coșul de gunoi o dată pe lună.
Începeți prin a îndepărta vasele de săpun, covoarele, petele de rugină și de apă prin frecare cu bicarbonat de sodiu. Puteți ucide germenii din chiuvetă turnând apă caldă și oțet sau vodcă pe scurgere. Oțetul alb este fabricat din acid acetic și este un detergent puternic care atacă grăsimea și îndepărtează mucegaiul și petele.
Uleiuri esențiale antibacteriene
Uleiurile esențiale au, de asemenea, o gamă largă de proprietăți medicinale, precum și puternice proprietăți antibacteriene.
Anumite uleiuri esențiale adăugate la vodca din flaconul cu pulverizator pot, de asemenea, intensifica acțiunea asupra ruginei, mucegaiului și mirosurilor neplăcute.
În special uleiurile esențiale de arbore de ceai, citronella, lemongrass, portocală și patchouli ajută la combaterea bacteriilor. O dată pe săptămână, umpleți chiuveta cu apă fierbinte, vodcă sau oțet, apoi scoateți rapid robinetul pentru a spăla canalizarea.
Tabla de tăiat:
Scândurile de tăiat sunt un alt inamic atunci când vine vorba de recoltarea bacteriilor periculoase.
Experții recomandă să aveți cel puțin două scânduri de tăiat, una pentru tot ceea ce poate fi consumat crud în siguranță, cum ar fi fructele și legumele, și o a doua pentru tăierea cărnii și a peștelui crud. Acest lucru previne transferul de bacterii. Suprafețele pe care vă tăiați mâncarea pot fi purtătoare de bacterii, inclusiv E. coli și salmonela. Deoarece plăcile de tăiat din plastic sunt mai ușor de sterilizat, ați putea crede că sunt mai sigure. Lemnul poate fi mai greu de sterilizat, dar este mai rezistent la zgârieturi. Se recomandă să vă curățați placa de tăiat în apă caldă cu săpun după fiecare utilizare și să o uscați la aer înainte de a o depozita.
Telecomenzi: bacteriile, ciupercile și satafilii pe ordinea de zi
De asemenea, telecomanda este acoperită de bacterii, mucegai și stafilococ auriu, care pot provoca infecții. Și dacă nu vă curățați telecomenzile, sunt șanse ca nici hotelul dvs. să nu o facă. O medie de 67,7 unități formatoare de colonii de bacterii pe centimetru pătrat a fost găsită pe telecomenzile din hoteluri, ceea ce reprezintă de 13 ori nivelul acceptabil recomandat pentru spitale.
Pentru a curăța telecomanda și a evita deteriorarea componentelor electronice ale acesteia, utilizați aceeași metodă ca și în cazul telefonului dumneavoastră.
Produsele de curățare făcute în casă sunt mai eficiente și mai sigure
Produsele de curățare non-toxice sunt mai eficiente și mai sigure decât produsele chimice care se găsesc fără prescripție medicală. Spray-urile, șervețelele și produsele abrazive adaugă adesea toxine în casa dvs. în loc să le elimine. Aceste substanțe chimice pot irita ochii, nasul și gâtul și, pe termen lung, pot afecta ficatul, rinichii și sistemul nervos central. Nu puteți ști niciodată ce fel de substanțe chimice toxice se găsesc în produsele de curățare fără prescripție medicală, deoarece acestea nu sunt obligate să menționeze toate substanțele pe etichetă. Chiar și produsele cu o etichetă verde, naturală sau organică pot conține poluanți periculoși.
Așa cum am menționat mai sus, unele uleiuri esențiale au proprietăți antibacteriene puternice și adaugă un parfum plăcut arsenalului tău de curățare naturală.