Stop cardiac: simptome diferite la bărbați și femei

Stop cardiac este o afecțiune gravă care apare brusc și poate duce la deces. Deși există semne și simptome cunoscute ale stopului cardiac, acesta apare, de obicei, fără avertisment. Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Smidt Heart Institute din cadrul Cedars-Sinai Health System a constatat că jumătate dintre cei care au suferit un stop cardiac subit au avut, de asemenea, un simptom caracteristic cu 24 de ore înainte de eveniment. Mai mult, cercetătorii au descoperit că aceste simptome precursoare diferă între bărbați și femei.

Predicția stopului cardiac subit

Pentru a preveni stopurile cardiace subite, care în prezent ucid 90% dintre cei afectați, este esențial să se îmbunătățească predictorii. Metodele actuale de predicție și prevenire a stopului cardiac subit sunt inadecvate. Mai mult, mulți oameni au tendința de a ignora simptomele de avertizare.

Chiar și astăzi, doar 10% dintre persoanele care suferă un stop cardiac subit vor supraviețui acestui eveniment devastator. Contactarea timpurie a sistemului de urgență ar putea îmbunătăți șansele de supraviețuire, dar majoritatea oamenilor au tendința de a ignora simptomele de avertizare.

Diferite studii anterioare au explorat deja noi modalități de a prezice oprirea cardiacă subită folosind inteligența artificială (AI) și algoritmi de învățare profundă. Aceste studii au arătat rezultate promițătoare.

Simptome de avertizare a stopului cardiac

În acest studiu, cercetătorii au descoperit că 50% dintre persoanele care au suferit un stop cardiac subit, observat de un spectator sau de un medic de urgență, au avut cel puțin un simptom de avertizare cu 24 de ore înainte de eveniment. Aceste simptome de avertizare au inclus:

simțindu-se în lipsă de aer,

dureri în piept,

transpirație excesivă

activități similare crizelor epileptice.

Un studiu publicat în 2016 a sugerat deja că astfel de simptome ar putea fi semnificative. Cu toate acestea, deoarece poate exista o mare varietate de simptome de avertizare, care se suprapun adesea cu cele legate de alte afecțiuni, cercetătorii au avut nevoie să efectueze studiul actual pentru a înțelege care sunt cele mai importante simptome pentru stop cardiac subit.

În cadrul cercetărilor viitoare, cercetătorii intenționează să studieze modul în care ar putea fi îmbunătățită predicția iminentă a stopului cardiac subit prin adăugarea la simptomele de avertizare a unor caracteristici precum profilul clinic al pacientului și măsurătorile biometrice.

Semne de avertizare: bărbați vs. femei

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, diferențe între simptomele de avertizare a stopului cardiac subit la bărbați și femei.

Potrivit cercetătorilor, simptomul predominant la femei cu 24 de ore înainte de stop cardiac a fost lipsa de aer. La bărbați, pe de altă parte, durerea toracică a fost simptomul predominant.

În cazul stopului cardiac brusc, există deja rezultate bine stabilite care sugerează mecanisme și baze diferite pentru această afecțiune între sexe. De exemplu, este mult mai probabil ca bărbații să sufere un stop cardiac subit, două treimi dintre victime sunt bărbați, iar femeile tind să prezinte această afecțiune în medie cu 8 până la 10 ani mai târziu decât bărbații.

Atunci când îi sfătuiesc pe pacienți, în special pe cei cu probleme cardiace semnificative, profesioniștii din domeniul sănătății îi pot informa că femeile care se confruntă cu dificultăți neașteptate de respirație au un risc de trei ori mai mare de stop cardiac brusc, iar bărbații care se confruntă cu dureri toracice neașteptate au un risc de două ori mai mare. În aceste situații, ar fi prudent să se solicite asistență medicală de urgență.

În căutarea unor modele pentru o mai bună prevenire a stopului cardiac

Această cercetare evidențiază importanța existenței unor predictori cunoscuți pentru stop cardiac subit, pentru a permite medicilor să trateze și, sperăm, să prevină stopurile cardiace.

Unele forme de blocaj coronarian ar putea fi tratate percutanat sau ar putea fi ocolite printr-o operație pe cord deschis înainte de eveniment. Există, de asemenea, multe medicamente care pot stabiliza placa coronariană, cum ar fi statinele și aspirina, precum și medicamente care ajută la funcționarea inimii și previn aritmiile care duc la stop cardiac, cum ar fi beta-blocantele.

În ceea ce privește diferențele în ceea ce privește simptomele de avertizare a stopului cardiac în decurs de 24 de ore, există, de asemenea, diferențe de gen în ceea ce privește alte boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, care ar putea provoca stop cardiac.

Femeile au tendința de a prezenta simptome atipice de infarct miocardic. Durerea toracică este în continuare cea mai frecventă prezentare atât la bărbați, cât și la femei, dar femeile tind să aibă mai multe simptome atipice, cum ar fi durere într-o altă zonă, dificultăți de respirație sau oboseală.

Stopul cardiac brusc este o afecțiune gravă care necesită o mai bună înțelegere și previziuni mai precise pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire. Rezultatele acestui studiu indică faptul că jumătate dintre persoanele care au suferit un stop cardiac subit au prezentat simptome precursoare cu 24 de ore înainte de eveniment.

În plus, simptomele de avertizare diferă între bărbați și femei. Aceste constatări sunt esențiale pentru sensibilizarea pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la necesitatea de a acorda o atenție deosebită simptomelor de avertizare a stopului cardiac. Continuarea cercetărilor în acest domeniu ne va permite să dezvoltăm instrumente mai bune pentru a prezice și a preveni această afecțiune potențial fatală.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu