Chiar dacă îmbătrânim și trăim mai mult datorită diverselor progrese medicale și a unei igiene generale mai bune în ultimele decenii, „mașina corpului” suferă în mod clar odată cu vârsta de anumite defecțiuni. O mai bună înțelegere a fiziologiei umane și a forțelor negative care acționează în organism ne permite să acționăm în materie de prevenție.
De exemplu, exercițiile fizice regulate ajută la prevenirea reumatismului și îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară. Nefumatul protejează sănătatea plămânilor. O alimentație sănătoasă protejează împotriva hipertensiunii arteriale, a diabetului, a pierderii vederii și a riscului de cancer.
1. Mai puțin păr și piele uscată și ridată
Din cauza scăderii producției de testosteron, dar și din motive genetice, mulți bărbați își pierd părul odată cu vârsta, mai ales în partea de sus a capului. Pe măsură ce producția de melanină scade, părul devine alb sau gri.
Femeile își pot pierde și ele părul, dar mult mai puțin decât bărbații. De asemenea, pielea tinde să se subțieze pe măsură ce trec anii, din cauza scăderii producției de colagen și elastină. Acest lucru duce la mai multe infecții, la o piele mai uscată și la formarea de riduri.
2. Capacitate pulmonară mai mică
Numărul alveolelor din vasele capilare din plămâni scade. Acest lucru reduce absorbția de oxigen în timpul inspirației. Respirația devine mai dificilă, mai ales după exerciții fizice sau la munte.
Odată cu vârsta, mușchii respiratori devin, de asemenea, mai puțin eficienți. Acest lucru face ca persoanele în vârstă să aibă mai multe dificultăți în efectuarea de eforturi și activități fizice intense. În mod similar, imunitatea este mai slabă pe măsură ce mecanismele de apărare ale organismului scad. Acest lucru face ca plămânii să fie mai sensibili la infecții virale sau bacteriene.
3. Ficatul se micșorează în dimensiune și filtrează mai puțin bine
Între 20 și 90 de ani, ficatul pierde între 20 și 40% din volumul său. Funcția de secreție este afectată și acest lucru duce la dificultăți în metabolizarea anumitor medicamente. Acest lucru înseamnă că ficatul este incapabil să le elimine. Prin urmare, este posibil ca aceeași doză de medicament care nu are efecte secundare la o persoană tânără să provoace efecte secundare la o persoană în vârstă. Ca și în cazul plămânilor, ficatul devine mai puțin rezistent odată cu vârsta. Reînnoirea celulelor hepatice devine din ce în ce mai lentă.
4. Mai puțin simț al mirosului și mai mult păr pe nas
Căptușeala nărilor devine mai subțire și mai uscată, în special după vârsta de 50 de ani. Una dintre consecințele acestei schimbări este reducerea percepției anumitor mirosuri. Vârsta favorizează, de asemenea, dezvoltarea firelor de păr în nas și, uneori, pe pavilionul urechii.
5. Scăderea auzului: „Huh? Ce spui?
Pe măsură ce îmbătrânim, nu mai auzim anumite sunete ascuțite. Se știe, de exemplu, că sunetele foarte înalte pot fi auzite doar de persoanele în vârstă de 20 de ani și nu și de cele de 40 de ani sau mai în vârstă. Treptat, pe măsură ce trec anii, și sunetele joase se aud mai puțin bine. În plus, există o acumulare mai mare de ceară care duce la probleme de auz.
6. Gura uscată, gustul dispare
Producția de salivă scade, ceea ce duce la o gură mai uscată. Sensibilitatea papilelor gustative la gusturile dulci și sărate scade odată cu vârsta. Există, de asemenea, o contracție a gingiilor din cauza scăderii masei musculare a gurii.
7. Inimă slabă și tensiune arterială ridicată
Odată cu vârsta, mușchiul cardiac își pierde în mod natural din putere. Acest lucru reduce mecanic pomparea sângelui. Odată cu acumularea de grăsime, în special în arterele coronare, riscul de infarct miocardic este crescut în comparație cu persoanele mai tinere. Reducerea mușchiului cardiac duce, de asemenea, la hipertensiune arterială. O altă cauză importantă a atacurilor de cord, dar și a accidentelor vasculare cerebrale. Trebuie remarcat faptul că tendința de hipertrofie afectează mai mult bărbații decât femeile și că o activitate fizică regulată ar putea încetini procesul.
8. Pancreasul scade, riscul de diabet crește
Pancreasul produce mai puțină insulină odată cu vârsta. Acest lucru are ca rezultat o cantitate mai mică de zahăr care intră în celule și o creștere dovedită a riscului de diabet (de tip 2).
9. Reumatism: dureri la nivelul articulațiilor
Structura cartilajului tinde să se deterioreze odată cu vârsta. Acest lucru poate duce la un risc crescut de osteoartrită, în special a genunchiului. Mâinile și brațele pot fi, de asemenea, afectate de osteoartrită, în special la femei. În plus, ligamentele și tendoanele își pierd elasticitatea cu trecerea anilor, ceea ce crește riscul de ruptură și de sfâșiere (de exemplu, tendinită).
10. Sexualitatea și organele sexuale la jumătate de catarg
Bărbații suferă mai frecvent de disfuncție erectilă și se confruntă, de asemenea, cu o scădere a dorinței, cauzată în special de scăderea producției de testosteron. Alte cauze legate de vârstă, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, contribuie, de asemenea, la disfuncția erectilă. La femei, scăderea hormonilor sexuali la menopauză duce adesea la uscăciune vaginală și la o scădere a dorinței sexuale. Acest lucru duce la hiperplazia benignă de prostată, o afecțiune caracterizată prin durere și dificultăți la urinare. La femei, sânii devin mai puțin fermi din cauza unei reduceri a țesutului fibros.
11. Ochi leneși
Se știe că, odată cu vârsta, cristalinul devine mai rigid, ceea ce va afecta treptat vederea. Riscul de glaucom, o afecțiune care poate duce la orbire, crește, de asemenea, odată cu vârsta. Tulburări precum dificultatea crescută de a distinge obiectele apropiate și culorile apar, de asemenea, odată cu vârsta. De asemenea, poate deveni mai dificil să vezi în întuneric, să te adaptezi la lumină, în special la orbire, și să recuperezi o vedere normală după expunerea la orbire. Scăderea acuității vizuale poate rezulta, de asemenea, din deteriorarea canalelor lacrimale care duce la uscăciunea ochilor.
12. Creier: mai puțin sânge, mai multă uitare
Fluxul de sânge din creier scade odată cu vârsta, la fel ca și numărul de celule, cum ar fi neuronii. De la vârsta de 70 de ani încolo, este, prin urmare, mai frecvent să suferiți de probleme de memorie. Se știe, de asemenea, că, pe măsură ce trec anii, riscul de a suferi de boala Alzheimer crește semnificativ. Cele mai frecvente semne ale declinului cerebral includ reducerea vigilenței, amnezia și pierderea concentrării.