Videoclipul de 10 secunde care prezice recidiva la pacienții cu cancer de sânge

Cancerul este o boală foarte complexă, iar lupta unor pacienți împotriva ei poate fi lungă și grea. În acest sens, un nou studiu al Centrului Medical al Universității Vanderbilt a descoperit că un videoclip de 10 secunde poate fi suficient pentru a îmbunătăți semnificativ predicția cu privire la pacienții care au suferit un transplant de celule stem și de măduvă spinării și care vor suferi o recidivă a cancerului de sânge.

Așa cum este detaliat într-un studiu publicat în JAMA Dermatology, în răspunsul imunitar tipic, celulele albe din sânge interacționează cu pereții interiori ai vaselor de sânge, „rostogolindu-se” de-a lungul acestora și lipindu-se de ei înainte de a-i traversa pentru a ajunge la locul amenințării pe care se pregătesc să o combată.

Cu toate acestea, la pacienții care au primit transplanturi alogene de măduvă osoasă (adică în cazul în care donatorul nu este același pacient), nivelurile de interacțiune și de aderență mai mari decât media indică un risc de trei ori mai mare de recidivă și deces decât la un pacient cu activitate normală a globulelor albe din sânge.

După cum explică cercetătorii, această activitate poate fi măsurată folosind doar un filmuleț video de 10 secunde al microvasculaturii (vase de sânge microscopice) pielii.

Această înregistrare video este obținută, de asemenea, printr-o tehnică neinvazivă (prin apropierea unui microscop special de pielea pacientului) și, astfel, atinge o acuratețe prognostică de trei ori mai mare decât cea obținută de modelele actuale de predicție a recidivei la pacienții cu cancer de sânge care au primit transplanturi alogene.

Cu toate acestea, această tehnică nu este încă disponibilă pentru utilizare clinică. Studiul a fost efectuat pe 56 de pacienți și, deși rezultatele sunt promițătoare, acestea trebuie să fie reproduse în cohorte mai mari înainte de a fi posibilă aprobarea.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu