4 moduri de a ameliora în mod natural gâtul înțepenit

Torticolisul apare atunci când mușchii gâtului sunt contractați și declanșează o durere ascuțită. Uneori este chiar imposibil să întorci capul și, în cele mai grave cazuri, să îl ții drept. Această contracție musculară este adesea legată de o postură proastă sau apare după un efort care provoacă o distensie musculară. Iată câteva sfaturi pentru a preveni și trata un torticolis și a reduce durerea uneori intensă care îl însoțește.

1. Încălziți gâtul pentru a-l relaxa

Căldura provoacă un efect vasodilatator și ajută la relaxarea mușchilor. Prin urmare, este un tratament care trebuie favorizat imediat ce apare o contracție musculară sau pentru a trata un torticolis care s-a instalat deja.

Ar trebui să produceți căldură la nivelul gâtului cât mai des posibil, atât noaptea, cât și în timpul zilei și prin diverse acțiuni. Un duș fierbinte calmează și relaxează și puteți opta pentru o sticlă cu apă caldă atunci când sunteți în pat. Se pot folosi, de asemenea, sticle de apă caldă cu semințe de mei sau cu sâmburi de cireșe, care pot fi încălzite în cuptorul cu microunde și sunt excelente pentru ameliorarea gâtului înțepenit, deoarece se adaptează la forma gâtului.

Pansamentele de încălzire vândute în farmacii sunt deosebit de eficiente, la fel și compresele termice și, mai simplu, prosopul cald și umed.

2. Folosiți puterile rozmarinului

Rozmarinul este o plantă mediteraneană folosită pentru a ameliora tensiunea musculară. Acesta conține alfa-terpineol, cunoscut pentru beneficiile sale relaxante și acid rozmarinic, care are putere antiinflamatoare. De aceea, este foarte indicat în tratamentul torticolisului.

Camforul conținut în rozmarin îi permite să acționeze ca un anestezic local și natural. Mușchii devin flexibili și durerea se atenuează.

Folosiți ulei esențial de rozmarin camfor și puneți 2 sau 3 picături în palma mâinii. Treceți mâinile peste zona dureroasă, masând cu mișcări circulare pentru a face să pătrundă uleiul esențial.

Repetați acest lucru de mai multe ori pe parcursul zilei, având grijă să vă curățați mâinile după fiecare masaj.

Frunze de rozmarin

Pentru acest tratament veți folosi frunze proaspete de rozmarin pe care le veți culege singuri sau uscate pe care le puteți cumpăra din magazinele de specialitate.

Începeți prin a pune apă la fiert într-o cratiță și apoi aruncați 6 pumni de frunze de rozmarin pe care le veți lăsa la infuzat timp de aproximativ zece minute. Strecurați cu o sită și lăsați frunzele să se răcească, acestea sunt cele pe care le veți folosi pentru a face cataplasma.

Puneți la dispoziție un tifon și introduceți frunzele de rozmarin înmuiate, având grijă să pliați pânza peste ele. Puneți preparatul pe zona care urmează să fie tratată și, dacă este necesar, țineți-l pe loc cu un bandaj fixat cu ghips.

Lăsați-l să acționeze o scurtă jumătate de oră și repetați tratamentul, folosind de fiecare dată frunze noi de rozmarin.

3. Bazează-te pe uleiurile esențiale

Câteva uleiuri esențiale sunt excelente pentru reducerea durerii și tratarea gâtului înțepenit. Iată care sunt cele mai frecvent recomandate:

  • Ulei de gălbenele: amestecați o picătură din acest ulei esențial cu ½ linguriță de ulei de măsline și masați ușor gâtul cu el.
  • Ulei de Helichrysum: se amestecă două picături cu o lingură de miere și se consumă de trei ori pe zi.
  • Ulei de mușețel: se pune o picătură sub limbă, de două ori pe zi.

4. Faceți exerciții pentru a evita gâtul înțepenit

Medicina tradițională chineză sugerează întinderi ușoare pentru a relaxa gâtul și a-l întări. Aceste exerciții trebuie făcute cu blândețe și fără a exagera mișcările.

Puteți practica aceste întinderi preventiv sau dacă rigiditatea cervicală nu vă împiedică să vă mișcați fără durere. Acestea ajută la deblocarea staturii în care vă aflați și vă fac gâtul și ceafa mai flexibile, dacă aveți dureri de gât.

Începeți prin a adopta o poziție în care vă simțiți confortabil, cu spatele drept. Puteți face aceste exerciții stând în picioare sau așezat.

Întoarceți capul în ambele părți, apoi în sus și în jos și eliberați bine gâtul. Apoi, faceți mișcări circulare cu capul, într-o direcție, apoi în cealaltă. Trebuie să faceți mișcarea temeinic și cu blândețe pentru ca aceasta să fie eficientă.

Apărați-vă gâtul cu brațul opus și întindeți-l fără să insistați, mișcarea trebuie să fie profundă, fără să fie dureroasă. Masați-vă gâtul trăgând în sus și încălziți-vă cervicalii frământându-i cu degetele. Veți simți o senzație benefică de căldură.

Articol util? Dă-l mai departe!