5 laxative naturale care nu irita intestinul

Laxativele sunt o soluție comună pentru persoanele care suferă de constipație. Majoritatea provoacă iritația acestui organ, lucru care, pe termen lung, poate duce la probleme ireversibile. Din acest motiv, cea mai sănătoasă și eficientă alternativă este reprezentată de laxative naturale care nu irita intestinul.

Laxative naturale care nu irită intestinul

Fie că sunt chimice sau naturale, majoritatea laxativelor au efecte iritante asupra intestinului. Din acest motiv, ele ar trebui folosite doar ocazional și atât timp cât alte opțiuni nu dau randament.

De fapt, multe dintre ele specifică faptul că nu pot fi folosite zilnic. După cum am spus, acest lucru nu se întâmplă doar cu laxativele chimice, ci și cu unele naturale care sunt iritante, precum senna, aloe vera sau cascara sagrada.

Acestea trebuie folosite sporadic; dacă faceți abuz, puteți dezvolta un intestin leneș sau alte probleme.

Când pot fi luate?

Pentru a trata constipația, vom alege un alt tip de laxativ, cu efecte mai blânde, care favorizează tranzitul intestinal fără a provoca iritații sau dependență. Cel mai bun moment pentru a lua aceste laxative este dimineața pe stomacul gol, după ce am băut un pahar cu apă.

Cel mai bun moment pentru a facilita tranzitul intestinului este între 5 și 7 dimineața. Puteți să alternați și să vedeți cum funcționează fiecare dintre ele în organism.

1. Măr cu coajă

Mărul cu coajă este inclus pe lista de laxativele naturale osmotice, adică cele care atrag apa în intestin pentru a înmuia scaunul și a facilita tranzitul acestuia.

Acest fruct este foarte bogat în fibre solubile și insolubile, care favorizează o reglare naturală a intestinului atât în caz de constipație, cât și de diaree. Pentru a consuma coaja, trebuie sa alegem mere bio; astfel, ne asigurăm că nu conțin pesticide, ceară și alte substanțe dăunătoare sănătății.

2. Psyllium

Psyllium sau ispaghula este o combinație de fibre solubile și insolubile obținute din învelișul unei semințe care este utilizată în mod tradițional în India și Pakistan. Face parte din laxativele bogate în mucilagii, care atrag apa, se umflă ca gelatina și îmbunătățesc tranzitul scaunului.

Psylliumul trebuie amestecat întotdeauna cu un pahar de apă. În câteva secunde, vom vedea cum apare textura gelatinoasă pe care o putem consuma.

3. Semințe de in

Semințele de in fac parte din același tip de laxative naturale ca și psylliumul; de asemenea, se remarcă prin conținutul ridicat de mucilagiu. De asemenea, semințele ar trebui să fie înmuiate câteva ore pentru a funcționa corect. O altă idee este să le combinați sau să le alternați cu semințe de chia, care au efecte similare.

4. Kiwi

Două kiwi bine coapte dimineața, pe stomacul gol, au un efect uimitor și aproape imediat asupra multor persoane cu tendința de a suferi de constipație. Sunt, de exemplu, o opțiune foarte bună pentru copii.

Pentru persoanele cărora nu le place gustul, pot fi preparate sub formă de smoothie împreună cu alte fructe precum pere, măr sau nucă de cocos. În acest fel, se adaugă și mai multă apă și fibre.

5. Prune uscate

Prunele sunt unul dintre laxativele naturale de tip osmotic. Acest aliment ar trebui să fie esențial pentru toată lumea datorită excelentelor sale valori nutriționale, printre care se remarcă un conținut de 16 grame de fibre la 100 de grame de prune uscate.

Doza recomandată este între 4 și 6 prune pe zi, pe care le putem pune în apă peste noapte. În plus, este important de menționat că cele care includ sâmburele își păstrează mai bine nutrienții.

Când consumați aceste laxative naturale care nu irita intestinul, nu uitați să beți suficientă apă pe tot parcursul zilei, deoarece fibrele absorb apa din tractul digestiv. Nerespectarea acestui lucru ar putea chiar agrava constipația.

Articol util? Dă-l mai departe!