A fost descoperit „punctul C”, activat în creier atunci când clitorisul este stimulat

„Punctul G”, o zonă din interiorul vaginului care acționează ca unul dintre marile centre ale plăcerii sexuale, este adesea subiect de glumă din cauza dificultăților pe care mulți bărbați le-ar întâmpina în a-l găsi.

Acum, însă, un grup de cercetători încearcă să găsească un alt punct implicat în plăcerea sexuală a femeilor: partea creierului care se activează atunci când clitorisul este stimulat.

În căutarea „punctului C”

Cum a fost publicat în presa de specialitate The Journal of Neuroscience și după cum a relatat Medscape, să știm ce regiune a creierului declanșează stimularea genitală ne poate ajuta să înțelegem multe lucruri despre sănătatea sexuală, cum ar fi mecanismele care stau la baza sexului sănătos sau cauzele și posibilele tratamente pentru insatisfacția sau disfuncția sexuală, sau chiar efectele pe termen lung ale abuzului sexual.

Cortexul somatosenzorial este regiunea creierului care detectează, în general, senzațiile tactile: în el, diferite zone corespund diferitelor părți ale corpului. Oamenii de știință încearcă de ani de zile să afle cu exactitate care este punctul care corespunde clitorisului, dar până acum rezultatele au fost contradictorii.

Ei bine, după cum concluzionează autorii lucrării, se pare că există un motiv întemeiat pentru acest lucru: la fel cum experiențele sexuale variază de la o femeie la alta, partea specifică legată de clitoris pare să difere și ea de la o femeie la alta.

În special, grosimea zonei variază la fiecare femeie, în funcție de cât de des a raportat fiecare femeie că a făcut sex în anul precedent. Și cât de largă era și locația părea să depindă, de asemenea, cel puțin parțial, de cât de des a fost folosită.

O metodologie precisă

Studiul a fost realizat pe 20 de femei sănătoase fără antecedente de sarcină, tulburări psihiatrice sau neurologice, abuz sau neglijare a copiilor, boli cu transmitere sexuală, tulburări sexuale sau alte boli. În plus, ele nu aveau menstruație în momentul studiului și nici nu foloseau substanțe psihotrope.

Activitatea cerebrală a fiecărei femei a fost scanată în timp ce purtau o piesă de lenjerie intimă cu un dispozitiv plasat în zona clitoridiană care vibra suficient pentru a stimula clitorisul. Ei au comparat apoi aceste imagini cu altele obținute în același mod în timp ce același dispozitiv vibra pe dosul mâinii drepte.

Contrazicând rezultatele obținute în majoritatea cercetărilor anterioare, studiul a reușit să stimuleze doar clitorisul, fără a atinge alte părți ale corpului și fără a produce o excitație sexuală notabilă, permițând să fie observate doar regiunile creierului activate de atingerea clitorisului, fără alte interferențe.

În mod similar, este inedit faptul că oamenii de știință au reușit să demonstreze clar că frecvența relațiilor sexuale în anul precedent și de-a lungul biografiei unui individ este direct legată de structura fizică a creierului legată de atingerea genitală.

Se estimează că până la 40% dintre femei se confruntă cu probleme sexuale într-un fel sau altul și că una din cinci a suferit abuzuri sexuale. O mai bună înțelegere a mecanismelor cerebrale implicate în sexualitatea umană ne aduce mai aproape de găsirea unor soluții pentru aceste tipuri de probleme și sechele, susțin autorii studiului.

Articol util? Dă-l mai departe!