Aceasta este varicela, o boală frecventă la copii, dar care devine din ce în ce mai puțin frecventă datorită vaccinurilor

Cu ceva timp în urmă, varicela era o afecțiune prin care treceau majoritatea copiilor. Cu toate acestea, pe măsură ce medicina a progresat și, mai ales, datorită descoperirii recente a unui vaccin, aceasta este din ce în ce mai mult o afecțiune a trecutului.

Ce este varicela?

Varicela este o infecție cu virusul varicelo-zosterian, același virus care provoacă zona zoster. De obicei, apare la copiii cu vârsta cuprinsă între un an și zece ani, dar atunci când apare la adulți sau adolescenți, cazurile tind să fie mai grave.

Este o boală foarte contagioasă, astfel încât persoanele care trăiesc cu un caz, dacă nu sunt imune la ea, sunt de obicei infectate în proporție de 80-90%. Se transmite în principal pe două căi: fie prin contact direct cu erupția cutanată, fie prin aer, prin strănut.

Care sunt simptomele?

Primele simptome ale varicelei includ febră, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, oboseală și o stare generală de rău. Aceasta este urmată de o erupție cutanată caracteristică care acoperă întregul corp, cu umflături roșii sau roz, care apar pe parcursul a mai multor zile.

Pe măsură ce boala avansează, aceste umflături se transformă în mici vezicule care în cele din urmă se rup și se drenează.

În cele din urmă, veziculele sparte se acoperă cu cruste și escare, care vor avea nevoie de câteva zile pentru a se vindeca complet.

În mod normal, varicela este ușoară și se vindecă singură. Cu toate acestea, în cazuri rare, poate duce la complicații grave, cum ar fi infecții bacteriene ale pielii, țesuturilor moi, oaselor sau sângelui (septicemie); deshidratare; pneumonie; encefalită; sindrom de șoc toxic; sindromul Reye la copiii care iau aspirină și, în cazuri foarte rare, deces.

Cum se tratează varicela?

La copiii sănătoși, varicela nu necesită de obicei tratament medical și se rezolvă de la sine; dacă este necesar, mâncărimea poate fi controlată cu un antihistaminic, dar infecția este de obicei lăsată să își urmeze cursul.

În cazurile în care există un risc ridicat de complicații, pot fi utilizate medicamente antivirale precum aciclovirul (care reduce severitatea varicelei dacă este administrat în termen de 24 de ore de la apariția erupției cutanate), valaciclovirul sau famciclovirul.

Cu toate acestea, se recomandă vaccinarea copiilor împotriva varicelei, deoarece astfel se creează imunitate la acest virus pe toată durata vieții.

Distribuie articolul