Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice îmbunătățesc adesea calitatea somnului. Cu toate acestea, nu toate formele de exerciții fizice funcționează la fel de bine în această privință.
Un studiu recent, ale cărui rezultate au fost făcute publice la evenimentul Epidemiology, Prevention/Lifestyle and Cardiometabolic Health (EPI|Lifestyle) 2022, organizat de American Heart Association, a identificat că exercițiile fizice de forță sunt cele care favorizează o odihnă mai bună în rândul adulților inactivi și, în special, al celor care obișnuiesc să doarmă prost.
Metodologie
Autorii au analizat 406 adulți inactivi cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, cu obezitate sau supraponderali și cel puțin hipertensiune arterială în stadiul 1. Această cohortă a fost împărțită în patru grupuri și fiecăruia i-a fost atribuit un tip de exerciții fizice: aerobic, antrenament de forță, combinat sau fără exerciții fizice (grupul fără exerciții fizice),
Aceste exerciții urmau să fie efectuate în sesiuni supravegheate de 60 de minute, de trei ori pe săptămână, timp de 12 luni.
În același timp, calitatea somnului lor a fost evaluată cu ajutorul Pittsburgh Sleep Quality Index (un chestionar) la începutul experimentului și la 12 luni. Dintre toți participanții, 35% au avut un somn de calitate slabă și 42% au dormit în mod regulat mai puțin de șapte ore pe zi.
Rezultatele
După efectuarea unei analize ajustate, cercetătorii au constatat că, pe parcursul celor 12 luni, durata medie a somnului a crescut cu 13 minute în grupul de exerciții de forță, a scăzut cu 0,6 minute în grupul de exerciții aerobice, a crescut cu 2 minute în grupul de exerciții combinate și a crescut cu 4 minute în grupul de control.
Aceste îmbunătățiri, însă, au fost mult mai vizibile în rândul celor care au pornit de la mai puțin de 7 ore de somn pe zi: în rândul acestora, în medie, durata somnului a crescut cu 40 de minute dacă au făcut exerciții de forță, 23 dacă au făcut exerciții aerobice, 17 dacă au făcut exerciții combinate și 15 în grupul de control.
În plus, eficiența somnului (raportul dintre timpul total petrecut în pat și fracțiunea de timp petrecută efectiv dormind) s-a îmbunătățit, de asemenea, în grupurile de exerciții de forță și exerciții combinate, dar nu și în grupul de exerciții aerobice sau în grupul de control.
Rezultatele sunt surprinzătoare, având în vedere că există o bogată literatură care documentează efectele pozitive ale exercițiilor aerobice asupra somnului. Cu toate acestea, nu ar trebui să se piardă din vedere caracteristicile specifice ale demografiei din studiu.
Oricum ar fi, și fără a neglija exercițiile aerobice (vitale pentru menținerea unei bune sănătăți respiratorii și cardiovasculare), această lucrare oferă motive suplimentare pentru a încorpora exercițiile de forță, cu numeroasele sale beneficii pentru sănătate, în viața noastră de zi cu zi.