Adevărata problemă legată de consumul de pâine albă

Pâinea este unul dintre produsele cele mai comune la orice masă, un obicei adânc înrădăcinat și tradițional, care îi face pe mulți să spună că „nu pot mânca fără pâine”.

Cu toate acestea, în ultima vreme, tipuri de pâine precum pâinea de secară sau cea integrală au căpătat o mare importanță, lăsând deoparte pâinea albă, deoarece a fost considerată cea mai nocivă din punct de vedere nutrițional.

De fapt, Blanca, experta nutriționistă cunoscută pe rețelele de socializare sub numele de @blancanutri, a distribuit o afirmație fermă despre acest aliment: „Reminder: să mănânci pâine albă este ca și cum ai mânca zahăr”, a scris ea.

Așa cum explică în postarea sa, acest tip de pâine este făcut cu făinuri rafinate, iar principalul său nutrient este un carbohidrat care se absoarbe rapid și se transformă rapid în zahăr.

Multă lume se întreabă de ce este atât de hulită pâinea în zilele noastre, când toți strămoșii noștri au consumat acest aliment fără să fi suferit: „Procesul vechi al timpilor lungi de fermentare a pâinii a permis bacteriilor să descompună o mare parte din glutenul și carbohidrații din pâine”, afirmă nutriționista.

Aceasta este marea diferență față de pâinea din ziua de azi, care este mai puțin naturală, are un indice glicemic mai mare și este mai greu de digerat, astfel că se caută alte alternative, cum ar fi pâinea din aluat acrișor sau integrală.

Beneficii ale pâinii din aluat acrișor

Pâinea din aluat acrișor cu fermentare lungă, adică mai mult de 12 ore de fermentare, are următoarele beneficii:

    • Este mai ușor de digerat.
    • Are un indice glicemic mai mic și este, prin urmare, mai satisfăcătoare.
    • Conduce la o mai bună absorbție a vitaminelor și mineralelor.
    • Pâinea rămâne proaspătă mai mult timp și nu are nevoie de aditivi suplimentari.
    • Aceasta are bacterii bune.

Este recomandată pâinea integrală nefermentată?

Nutriționista Balnca spune că pâinea integrală nefermentată „este o opțiune mai bună decât pâinea albă, deși fără beneficiile fermentației”. De fapt, har trebui să alegeți pâine integrală 100%, de cea mai bună calitate posibilă.

Cu acest tip de pâine, nivelul glucozei nu crește la fel de mult ca la pâinea albă, dar crește mai mult decât la pâinea cu drojdie. De asemenea, este mai satisfăcătoare decât pâinea albă, dar mai puțin satisfăcătoare decât pâinea cu drojdie.

De aceea, trebuie să mâncați acest tip de pâine doar o dată pe zi și în cantități mici, așa cum recomandă experta.

Articol util? Dă-l mai departe!