Alimentul comun care crește riscul de cancer de colon, conform nutriționiștilor

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Lume. Termenul „colorectal” grupează cele două tipuri de cancer, care se diferențiază prin zona intestinului gros în care apar: colon (partea din intestinul gros care face legătura între intestinul subțire și rect) și rect (ultima secțiune a tubului digestiv).

În ambele cazuri, factorii de risc și simptomele sunt, practic, aceiași. Principalul factor de risc atât pentru cancerul de colon, cât și pentru cel rectal este vârsta, deoarece 90% dintre cei diagnosticați sunt persoane cu vârsta de peste 50 de ani.

În joc, însă, intră și alți factori: excesul de greutate sau obezitatea, inactivitatea fizică, alimentația deficitară, fumatul și consumul excesiv de alcool.

Alimentele pe care ar trebui să le evitați pentru a reduce riscul de cancer

Karis Betts, nutriționist și ofițer de informare în domeniul sănătății la Institutul de Cancer Research UK, a acordat recent un interviu în ziarul scoțian „Daily Record‘, unde a dezvăluit alimentele pe care ar trebui să le evitați în dieta dumneavoastră, deoarece consumul lor crește riscul de cancer colorectal.

„Două dintre cele mai mari surse de proteine sunt carnea și peștele. Consumul de prea multă carne roșie și procesată crește riscul de cancer colorectal”, explică el.

„Dacă mâncați multă carne procesată, ar fi mai bine să treceți la carne proaspătă de pui, pește sau leguminoase. Acestea sunt foarte benefice. Nu mai consumați carne și grăsimi procesate și, în același timp, vă creșteți aportul de fibre. O dietă bogată în fibre are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de cancer”, explică Betts.

În plus, Betts recomandă includerea leguminoaselor în alimentație, deoarece acestea sunt surse excelente de proteine și fibre, precum și sărace în grăsimi. Mai exact, el s-a referit la fasolea neagră, fasolea roșie, fasolea albă, lintea și năutul.

Diferențele dintre carnea roșie și carnea procesată, potrivit științei

Relația dintre consumul de carne procesată și consumul de carne roșie și riscul de a suferi de cancer colorectal a fost dovedită în numeroase rânduri de știință. Cu toate acestea, există diferențe între cele două tipuri de carne.

Așa cum subliniază Cris Cancer Foundation, chiar și consumul de „cantități mici de carne procesată” în mod regulat crește riscul de cancer colorectal. Prin urmare, se recomandă evitarea lor în orice moment.

În ceea ce privește carnea roșie, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a declarat-o ca fiind potențial cancerigenă. Nuanța implicată de „potențial” este importantă și o diferențiază de carnea procesată.

În acest sens, un risc crescut de cancer este asociat cu un consum excesiv de carne roșie, nu cu un consum scăzut. Prin urmare, se recomandă moderarea consumului, dar nu evitarea acestuia, deoarece carnea roșie poate furniza nutrienți cheie, în special proteine și minerale, atâta timp cât este consumată cu moderație.

Care este un aport sănătos? 500 de grame de carne pe săptămână, din care doar 200 de grame trebuie să fie carne roșie. Raportul IARC care detaliază aceste date și relația dintre aceste două tipuri de carne și cancerul colorectal este disponibil la acest link.

De asemenea, un studiu publicat în august 2021 de către Departamentul de Nutriție al Școlii de Sănătate Publică Harvard TH Chan School of Public Health, a identificat leziuni ale ADN-ului care au legat cancerul colorectal de consumul ridicat de carne roșie.

Articol util? Dă-l mai departe!