Alimentul obișnuit care dublează riscul de a face cancer de colon, potrivit unui studiu

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr poate dubla riscul de cancer de colon. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în British Medical Journal și citat de Mirror.

Cercetarea a constatat un risc crescut de apariție a acestui cancer la persoanele cu un obicei comun legat și de obezitate și diabet de tip 2.

Studiul, care a analizat aproape 96.000 de femei de peste 24 de ani, sugerează că consumul de băuturi zaharoase crește riscul de a dezvolta boala. Femeile care beau două unități pe zi aveau de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer de intestin decât cele care beau doar o unitate pe săptămână, a constatat studiul.

Cercetătorii au analizat stilul de viață, dieta și istoricul familial de cancer al participantelor. Ei au descoperit că cele 109 femei care au dezvoltat cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani au un consum mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr.

Câte o unitate zilnică este asociată cu un risc cu 16% mai mare, potrivit rezultatelor studiului. Aceasta crește la 32% pe porție zilnică în timpul adolescenței.

Cercetătorii au constatat că „reducerea consumului și/sau înlocuirea cu alte băuturi mai sănătoase în rândul adolescenților și adulților tineri poate servi ca o posibilă strategie viabilă pentru a atenua povara tot mai mare a cancerului intestinal înainte de vârsta de 50 de ani. Reducerea consumului și/sau înlocuirea cu alte băuturi mai sănătoase în rândul adolescenților și adulților tineri poate servi ca o posibilă strategie viabilă pentru a atenua povara tot mai mare a cancerului intestinal înainte de vârsta de 50 de ani.”

Schimbarea băuturilor zaharoase cu altele cafeaua sau laptele semidegresat și integral reduce riscul de cancer intestinal.

Denumit și cancer colorectal, cancerul intestinal provoacă sângerări din rect, sânge în scaun și durere sau o umflătură în spate sau în abdomen, precum și oboseală și dificultăți de respirație.

Articol util? Dă-l mai departe!