Campylobacter, bacteria care provoacă majoritatea intoxicațiilor alimentare

Intoxicațiile alimentare rămân o cauză majoră de îmbolnăvire chiar și în cele mai dezvoltate țări și, deși nu sunt de obicei grave, unele intoxicații alimentare cauzate de bacterii precum campylobacter pot deveni din ce în ce mai greu de tratat din cauza rezistenței tot mai mari a agenților patogeni la antibiotice.

Ce este Campylobacter?

Campylobacter este un gen de bacterii responsabil pentru majoritatea intoxicărilor alimentare din țările dezvoltate și pentru o proporție semnificativă de intoxicații alimentare în țările mai puțin favorizate. În mod specific, acestea provoacă o afecțiune cunoscută sub numele de campilobacterioză.

O altă bacterie din acest gen, C. fetus, este cunoscută ca fiind cauza avorturilor la animale și poate provoca infecții la oameni.

Ce simptome provoacă campilobacterioza?

Tipic, infecția cu bacteria Campylobacter provoacă o simptomatologie constând în febrilitate, dureri abdominale severe și diaree. Aceasta se contractează prin consumul de alimente sau apă contaminate, prin contact interpersonal sau prin contact cu animale infectate. Perioada de incubație durează între două și cinci zile.

În cazuri rare, campilobacterioza poate provoca unele complicații grave, cum ar fi artrita reactivă sau sindromul Guillain-Barré (paralizie flască simetrică).

Cum poate fi tratată infecția cu campylobacter?

Din fericire, campylobacterioza de obicei se rezolvă de la sine. Din acest motiv, de multe ori singurul tratament necesar se concentrează pe abordarea simptomelor și pe asigurarea suportului pacientului, cum ar fi înlocuirea lichidelor și a sării.

Doar atunci când boala ia forma sa severă, cu manifestări precum febra mare susținută, sau dacă se suspectează C. fetus, se recurge de obicei la tratament cu antibiotice, la care Campylobacter sunt din ce în ce mai rezistente. În acest scop, se utilizează eritromicina, ciproflaxina și aminoglicozidele.

Articol util? Dă-l mai departe!