Deși practic fiecare parte a corpului nostru are o anumită funcție, adevărul este că există anumite probleme de sănătate pentru care singura soluție posibilă este să se renunțe la organul afectat. Poate că exemplul paradigmatic este apendicita, o afecțiune foarte frecventă și dureroasă.
Ce este apendicita și care sunt cauzele ei?
Apendicita este inflamația apendicelui, un mic organ adiacent părții inferioare drepte a abdomenului, a cărui funcție nu este în întregime clară (de exemplu, se crede că este o structură vestibulară, dar și că are un rol imunologic).
De ce apare această inflamație este, de asemenea, un subiect de dezbatere, deși se crede, în general, că se datorează unei obstrucții în mucoasa apendicelui, ceea ce duce ulterior la acumularea anumitor lichide și la infecții.
Care sunt simptomele sale?
Simptomul principal al apendicitei este o durere bruscă care începe în partea dreaptă inferioară a abdomenului sau în buric și apoi migrează în această zonă.
De fapt, durerea poate deveni atât de severe încât poate fi însoțită de greață și vărsături și pierderea poftei de mâncare.
În același timp, puteți avea alte simptome, cum ar fi constipație, diaree, balonare, balonare, balonare și febră.
Dacă nu este tratat, apendicele se poate rupe, provocând răspândirea infecției în alte zone ale abdomenului (peritonită), ceea ce poate pune în pericol viața. În alte ocazii, se poate dezvolta un abces (o acumulare de puroi), care poate fi drenat înainte de intervenția chirurgicală de îndepărtare a apendicelui.
Cum se tratează?
Tratamentul pentru apendicită implică apendicectomia, o procedură chirurgicală de îndepărtare a apendicelui. Această operație presupune efectuarea unei mici incizii în abdomen, între 5 și 10 centimetri, sau, în versiunea sa mai modernă, prin mai multe incizii mai mici și introducerea unei camere video. Această din urmă modalitate permite, în general, o perioadă postoperatorie mai scurtă și mai puțin dureroasă.